Как да се храним здравословно през коледните пости - вкусни рецепти

4641 | 15 ноем. 2018 | 12:32


На днешния 15 ноември започнаха Коледните пости. Сега е моментът за пречистване на тялото и духа.

 

Според учените постенето е полезно както за тялото, така и за духа, но независимо дали го правите от чисто религиозни причини или от желание да намалите приема на калории преди празниците, важно е внимателно да подбирате храната си.

Вижте няколко основни правила:

Не прекалявайте с тестените храни
По време на пости тестените храни са разрешени, но не се опитвайте да заместите липсата на месо с консумацията на повече хляб, например.

Набавете си нужните белтъчини от други храни
Обърнете специално внимание на бобовите култури, тъй като съдържанието на белтъчини в тях е голямо. Хапвайте фасул, леща, грах, нахут. Много протеини има и в ядките - фъстъци, кашу, бадеми, сусам, тиквени семки, слънчоглед.

Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си
По време на пости е важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци. Зеленчуците може да не са само в пресен вид, но и във вид на супи, яхнии.

Организмът ви ще се нуждае и от желязо и калций през този период. Затова хапвайте сушени плодове, броколи и моркови.

 

Ето и няколко здравословни постни рецепти, подходящи за есенно-зимния период:

 

Зимна салата с варива

Необходими продукти

  • 1 ч.ч. сварен боб
  • 1 ч. сварена леща
  • 2-3 бр. кисели краставички
  • 1/2 бр. кисела зелка
  • 2-3 бр. картофи
  • 2-3 с.л. оцет
  • 1-2 глави лук

Начин на приготвяне:

Бобът се намачква с помощта на вилица. На ситно се нарязват сварените картофи, краставички, зелето и лукът.

Всички изброени продукти се омешват и овкусяват.

 

 

Запеканка с картофи

Необходими продукти

  • няколко картофа
  • по 1 връзка праз лук
  • няколко скилидки чесън
  • 5-6 бр. печени червени чушки
  • 250 г ориз
  • по 1/2 връзка копър и връзка магданоз
  • 1 с.л. сол

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се задушават в мазнина. Картофите се сваряват и правят на пюре, което се разстила в тавичка. Покрива се със сместа от запръжката и нарязаните чушки, омесена с ориза. Подправя се на вкус. Залива се с вряща вода. Пече се на умерена фурна до готовност. 

 

 

Нахут с кисело зеле

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. нахут
  • 1/2 бр. кисела зелка
  • 2 глави лук или праз лук
  • 1 ч.л. червен пипер или 1 с.л. доматено пюре
  • подправки – джоджен, чубрица, кимион
  • по желание – няколко скилидки чесън
  • сол

Начин на приготвяне:

Нахутът се накисва за денонощие, след това се оставя да поври до готовност. В друг съд се запича лукът със зелето и подправките.

Прибавя се нахутът със сухите чушки. Премества се в тава и се запича във фурната.

 

 

Крем супа от тиква

Необходими продукти:

1 чушка

300 г тиква

250 г зелен боб

2 картофa

2 тиквички

сол

магданоз

 

Приготвяне:

Зеленчуците се порцират. Попарват се в литър гореща вода. Оставя се да ври около 20 минути, след което се пасира.

 

 

Постна крем супа с карфиол

Необходими продукти

  • 1/2 глава карфиол
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • смлян бял пипер
  • сол

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се нарязват. В тенджера се сипват 2-3 ч.ч. вода. Добавят се зеленчуците и се варят 15-20 минути. Посоляват се и се пасират. Супата се поднася поръсена с бял пипер и крутони.

 




От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37