Как да сервираме напитка: Червеното вино се пие студено, не на стайна температура

1690 | 30 дек. 2017 | 12:00


Досегашната практика да се сервира червеното вино на стайна температура се оказала напълно погрешна, твърдят австралийски експерти, цитирани от в. "Метро".

 

Според мнението на специалисти от Винарската академия в Сидни червеният елексир е най-добре да се употребява при температура между 12 и 18 градуса по Целзий. Тоест червеното вино трябва да се пие много по-студено, отколкото беше практиката досега.

 

Според Тейлър Уайнс, ако тази напитка се сервира топла /тоест при стайна температура/ в нея започва да доминира алкохолът, който замъглява особеностите на букета й. Но има и друга опасност - ако бутилката с червено вино бъде прекалено студена, тогава почти изцяло се губи ароматът й.

 

При все това, изтъкват австралийските специалисти, различните сортове вина трябва да се предлагат различно изстудени. За каберне совиньон и шираз е препоръчително да се сервират с температура 16-18 градуса.

 

За по-леките брандове, като пино ноар, препоръчителен е по-студеният интервал от 12-14 градуса. И тук стигаме до белите вина като совиньон блан и пино гри, за които идеалната температура е 6-8 градуса.


От категорията

Гювеч с есенни зеленчуци

Гювеч с есенни зеленчуци-1539942163.jpg

19 окт. 2018 | 12:42

Клиентите на Sofia Restaurant week оцениха високо обслужването в клуб „Пушкин”

Клуб „Пушкин”-1539773581.jpg

Клуб "Пушкин" се включи в есенното издание на Sofia Restaurant Week в ...

17 окт. 2018 | 16:20

Пълнена цигулка със свинско и гъби

Пълнена цигулка със свинско и гъби-1539697513.jpg

16 окт. 2018 | 16:44

Печени сладки картофи с пармезанова коричка

Печени картофи с пармезанова коричка


-1539164863.jpg

10 окт. 2018 | 12:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.