Филипинският десерт Хало-Хало

В Покана за пътуване на 24.11.2019 г. по програма Христо Ботев на БНР от 18 до 19 часа

Как се прави филипинският десерт Хало-хало

5522 | 24 ноем. 2019 | 13:28

Калабрия - храна и вино. В Еквадор пият чай от кока заради височината от 4000 метра. Обменът на идеи, наречен TEDx. Дизайнерката Диляна Матеева се вдъхнови за колекция от остров Мавриций

Филипинският десерт Хало-Хало-1574594914.jpgКалабрия – поглед от високо-1574594803.jpgТропея неизменно завоюва Син флаг, заради кристално чистите води на плажовете си.-1574594778.jpgКалабрийските градчета очароват с непретенциозната си красота.-1574594753.jpgНационалният парк Сцила в Калабрия.-1574594728.jpgКалабрия се намира на върха на Ботуша. -1574594704.jpgДесертът Хало-хало.-1574594676.jpgЗлатното пиле не е животно, а причудливо растения, призвано да носи просперитет на всеки филипински дом.-1574594649.jpgМасажът, акупунктурата и подстригването на тротоара не са рядкост на улиците в Чайна таун на Манила.-1574594619.jpgКрасотите на Еквадор-1574594566.jpgТатяна Трайкова-1574594540.jpgКатедралата в Куенка, Еквадор-1574594514.jpgДиляна Матеева на Атинската седмица на модата-1574594483.jpgМодели на Диляна Матеева, вдъхновени от остров Мавриций и представени на Атинската седмица на модата-1574594456.jpgМодели на Диляна Матеева, вдъхновени от остров Мавриций и представени на Атинската седмица на модата-1574594439.jpgМодели на Диляна Матеева, вдъхновени от остров Мавриций и представени на Атинската седмица на модата-1574594423.jpgНа остров Мавриций Диляна Матеева е снимала гледки и детайли, които са я вдъхновили с красотата си-1574594394.jpgНа остров Мавриций Диляна Матеева е снимала гледки и детайли, които са я вдъхновили с красотата си-1574594379.jpgНа остров Мавриций Диляна Матеева е снимала гледки и детайли, които са я вдъхновили с красотата си-1574594363.jpgНа остров Мавриций Диляна Матеева е снимала гледки и детайли, които са я вдъхновили с красотата си-1574594345.jpgНа остров Мавриций Диляна Матеева е снимала гледки и детайли, които са я вдъхновили с красотата си-1574594327.jpgНа остров Мавриций Диляна Матеева е снимала гледки и детайли, които са я вдъхновили с красотата си-1574594309.jpg

Всички сме чували не особено оригиналната американска поговорка „Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада“. Там, където отиваме днес от лимоните правят лимончело и се гордеят, че отглеждат единствен и неповторим сорт от киселия плод.

 

За любителите на митологията ще кажа две думи „Сцила и Харибда“. Ако все още не сте се досетили, става дума за Калабрия. Онази област на Италия, разположена на върха на Ботуша.

 

В студиото на Покана за пътуване е Роза Кузмано, генерален секретар на Италианската търговска камара в България.

 

Вкусното представяне „Калабрия – храна и туризъм“ току що завърши в София, но Роза сподели много питателни подробности. Тя разкри, че всяка година избират една област, която да представят у нас. Този път е не особено популярната като туристическа дестинация Калабрия.

 

А това е  италианската област, в която легендата разказва, че навремето лекували ухапването от паяка тарантула с изтощителни танци, докато отровата напусне тялото. Така се родила тарантелата.

 

От Италианската търговска камара в България доведоха готвач, носител на една звезда Мишлен, специално за Дните на Калабрия – храна и туризъм.  

 

До този момент доста говорихме за храна, вино и природни красоти. Сега ще ви отведа за десерт в градската джунгла на Манила. По тесните тротоари на Чайна таун във филипинската столица е изнесена всякаква стока. За изобилието от незнайни храни може да се напише цял трактат.

 

Но и обстановката е не по-малко причудлива. На стол направо на тротоара масажират раменете на полугол младеж, на съседния ъгъл подстригват и правят маникюр, а пред близката сладкарница… бодат нечия глава с игли. Улична акупунктура! 

 

Уж влизаш в ресторант, а попадаш в романтично патио, където от стените надничат характерни испански фрески, но ти сервират класически китайски гозби, увенчани за десерт с типично филипинския специалитет „хало-хало”. В превод означава „разбъркано-разбъркано”.  

Във висока стъклена чаша сипват парченца ананас, банани в сироп, оризови сладки, всякакви плодове в кокосово мляко, ядки, кокосова вода, късчета желе, консервиран зрял фасул, конфитюр от виолетов сладък картоф и натрошен лед. 

 

И за да е пълно ошашавянето от цветове и вкусове, най-отгоре бодват топка сладолед. Задължително извършвате действието от заглавието на сладкиша преди да започнете да му се наслаждавате.

 

Другата изключително популярна на Филипините напитка-десерт се нарича Буко. Тя е смесица от кокосово мляко, вътрешната мека част на кокосовия орех, захар и, разбира се, натрошен лед. Всичко това се разбива в блендера, докато не се получи гъст, разхлаждащ и много вкусен коктейл.

 

Татяна Трайкова носителка на титлата Мисис Баба и организатор на събития разказва за Еквадор и най-високата столица в света - Кито (4000 метра). Тя е посетила и джунглата, както и едно още по-високо място, откъдето се вижда централният град като на длан.

 

До сега ходихме по света, време е светът да дойде при нас. И ще го направи – на 25 януари, когато за ТЕД-екс Витоша в НДК ще се стекат лектори от всички кътчета на планетата.

 

Разговарях с организатора на събитието Ирена Комитова и я помолих най-напред да изясни какво е това ТЕД – платформа за идеи. За представяне на технологии, забавления и дизайн, а днес вече включваме почти всички теми – от наука и бизнес до глобалните проблеми на света. Лекциите на TED се превеждат на над 110 езика, разпространяват се безплатно в интернет и са една от най-богатите съкровищници на идеи, създадени до момента.

 

TEDxVitosha е нашето събитие в София, което е посветено на разкриването на скритите истории на града и страната ни, както и на международната общност от чужденци, живеещи тук и нарастваща ежегодно. 

 

Заинтригувахте ли се? Един от вас може да спечели два билета за ТЕД-екс Витоша и личен разговор на кафе, обяд или вечеря с предпочитан от него лектор.

 

Достатъчно е да влезете в сайта https://www.tedxvitosha.com/  

да изберете някой от лекторите и да напишете името му под поста за TEDx на страницата на Покана за пътуване във Фейсбук https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/. Всяка седмица имате право да давате вот за своя любимец по веднъж. На 25 декември ще изтеглим името на най-настойчивия късметлия като коледен подарък.

 

Всяко пътешествие е вдъхновение… за следващо пътуване. Но за младата дизайнерка Диляна Матеева посещението на различни места ражда нови колекции. Тя стана първият български моделиер, участвал на Атинската седмица на модата с линия, замислена на Мавриций. Затова я е кръстила „Островът на спокойствието“.  Освен това Диляна асистира  на световния фотограф на Воуг - Оми Чоудури, когато той снима на Балканите.

 

На мнозина от слушателите критиката на младата дизайнерка Диляна Матеева за подредбата на картините в Лувъра може да се стори твърде екстравагантна, но посещението във Франция я е вдъхновило за нова колекция, посветена на боркините за правата на жените Симон дьо Бовоар и Олимпия дьо Гуж.

 

 Как се прави Хало-хало

Калабрия - храна и вино. В Еквадор пият чай от кока заради височината от 4000 метра. Обменът на идеи, наречен TEDx. Дизайнерката Диляна Матеева се вдъхнови за колекция от остров Мавриций

Красотите на Калабрия

Калабрия - храна и вино. В Еквадор пият чай от кока заради височината от 4000 метра. Обменът на идеи, наречен TEDx. Дизайнерката Диляна Матеева се вдъхнови за колекция от остров Мавриций

Колекцията на Диляна Матеева „Островът на спокойствието“, представена на Атинската седмица на модата

Калабрия - храна и вино. В Еквадор пият чай от кока заради височината от 4000 метра. Обменът на идеи, наречен TEDx. Дизайнерката Диляна Матеева се вдъхнови за колекция от остров Мавриций

От категорията

Брайън Мей е претърпял инфаркт

Кадър: Инстаграм-1590414846.jpg

Във видеото Мей разкрива, че лекарят му го закарал в болницата, където разбрал, ...

25 май 2020 | 16:52

Астролози предупреждават: Предстои истинско изпитание за планетата и човечеството

Астролози предупреждават: Предстои истинско изпитание за планетата и човечеството -1590328440.jpg

В книгата, написана от астрофизиците Джон Грибин и Стивън Плагман през 1974 г., ...

24 май 2020 | 16:51

Играта представя „Ярък цвят“
(Видео)

Играта представя „Ярък цвят“-1590089233.jpg

Хип-хоп изпълнителят показва свое непознато лице

21 май 2020 | 22:25

Ретроградните Меркурий, Венера и Плутон обещават "горещо" политическо лято
(Видео)

-1572121620.jpg

Внимателно пристъпвайте към всяко нещо. Старайте се да не вземате прибързани ...

19 май 2020 | 15:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.