Схема БТВ

От прокуратурата заявиха, че подхващат офшорките и сметките в чужбина на властта

Могат ли да се разкриват собствениците на офшорни фирми?

2358 | 16 май 2019 | 12:00

Това са зони или юрисдикции, които позволяват скрита собственост и нашите служби могат да получат при запитване само името на фиктивния собственик


Почти невъзможно е да се разкрие реалният собственик на офшорна фирма. Това са зони или юрисдикции, които позволяват скрита собственост и нашите служби могат да получат при запитване само името на фиктивния собственик.

Това обясни в материал по темата за офшорните зони журналистът от БТВ Стоян Георгиев.

От прокуратурата заявиха вчера, че се заемат с офшорките и сметките в чужбина на властта. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от службите цялата налична информация.

Най-често фирмата има един таен реален собственик, който я управлява и е търсеният. На Британските Вирджински острови има подобни фирми. Но в регистрите ще излезе само името на фиктивния собственик при запитване от българските служби.

Тези фирми се управляват от три документа, които са само между двамата - фиктивен и реален собственици. Те не фигурират в търговския регистър и когато български или които и да било служби зададат въпроса кой е реалният собственик, ще им се отговори, че не се знае и това е напълно законно в тези зони.

Всичко това се случва чрез посредници – тръстови фондове и компании. Единствено те са тези, които знаят евентуално кой е реалният собственик зад фирмата.

Те обаче не са длъжни да предоставят информация. А при такива фирми става дума за трилиони евро. Тези офшорни зони съществуват заради това, те продават това - "тайни", се казва в разследването.

Това не е проблем на нашите служби, че няма да разберат кои са реалните собственици. Това е световен начин, по който функционират парите, се подчертава в разследването на БТВ.

Тези зони като Вирджинските острови под световен натиск понякога дават повече прозрачност, позволяваща да се вникне в техните структури. Но начинът, по който са изградени компаниите, зад които стоят влиятелни безнесмени или политически личности, са на принципа на матрьошката. Една компания притежава друга компания - едната е регистрирана в една държава, втората - в друга, така може да се стигне до до 5-та компания, която има собственик в юрисдикция, която се влияе от САЩ, например. Всяка една от фирмите притежава другата и накрая се стига до 6-та, която се управлявава от съвсем друга държава - например Кипър или Лихтенщайн. И зад всичките тези фирми да стоят скрити лица.

За да се разкрие истинският собственик или собственици трябва да се стигне до съчетание от световни събития, благоприятстващи това. което е малко вероятно.

 


От категорията

Шефът на "Спешна помощ" в Сливен с подробности за последните минути на убитата 7-годишна Кристин

Кадър bTV-1566285360.png

Предстои изслушване на екипа на линейката, обясни д-р Мариета Божидарова ...

20 авг. 2019 | 10:14

Райчев: Битката през октомври е за София. Действията на Фандъкова и Манолова са важни за кампанията

Кадър bTV-1566284491.png

Красимир Каракачанов е постигнал голяма победа на европейските избори, тъй като ...

20 авг. 2019 | 09:56

Владимир Маринов, АБВ: Разговори с БСП вървят в цялата страна

Снимка Пресцентър на АБВ-1566300064.png

Не съм доволен от динамиката на преговорния процес за Пловдив-град, обявява ...

20 авг. 2019 | 14:20

Лекарят, транспортирал убитото момиче от Сотиря: Бабата ми попречи да го прегледам

Кадър bTV-1566299770.png

Ако аз бях отзад, провокирам пак бабата да започне цирковете. Аз нямам достъп ...

20 авг. 2019 | 14:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


16 май 2019 | 15:37Не може да е така, тъй като някакъв експерт от ''Европа'' в съседната статия обяснява точно обратното, а именно че нямало никакъв проблем да се намери ''изтичането'' на ''парите на България'' и всичко зависело само от желанието на бат Гойко, Цацара и милиционерите от 3 то РПУ у Люлин София.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.