Схема БТВ

От прокуратурата заявиха, че подхващат офшорките и сметките в чужбина на властта

Могат ли да се разкриват собствениците на офшорни фирми?

2189 | 16 май 2019 | 12:00

Това са зони или юрисдикции, които позволяват скрита собственост и нашите служби могат да получат при запитване само името на фиктивния собственик


Почти невъзможно е да се разкрие реалният собственик на офшорна фирма. Това са зони или юрисдикции, които позволяват скрита собственост и нашите служби могат да получат при запитване само името на фиктивния собственик.

Това обясни в материал по темата за офшорните зони журналистът от БТВ Стоян Георгиев.

От прокуратурата заявиха вчера, че се заемат с офшорките и сметките в чужбина на властта. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от службите цялата налична информация.

Най-често фирмата има един таен реален собственик, който я управлява и е търсеният. На Британските Вирджински острови има подобни фирми. Но в регистрите ще излезе само името на фиктивния собственик при запитване от българските служби.

Тези фирми се управляват от три документа, които са само между двамата - фиктивен и реален собственици. Те не фигурират в търговския регистър и когато български или които и да било служби зададат въпроса кой е реалният собственик, ще им се отговори, че не се знае и това е напълно законно в тези зони.

Всичко това се случва чрез посредници – тръстови фондове и компании. Единствено те са тези, които знаят евентуално кой е реалният собственик зад фирмата.

Те обаче не са длъжни да предоставят информация. А при такива фирми става дума за трилиони евро. Тези офшорни зони съществуват заради това, те продават това - "тайни", се казва в разследването.

Това не е проблем на нашите служби, че няма да разберат кои са реалните собственици. Това е световен начин, по който функционират парите, се подчертава в разследването на БТВ.

Тези зони като Вирджинските острови под световен натиск понякога дават повече прозрачност, позволяваща да се вникне в техните структури. Но начинът, по който са изградени компаниите, зад които стоят влиятелни безнесмени или политически личности, са на принципа на матрьошката. Една компания притежава друга компания - едната е регистрирана в една държава, втората - в друга, така може да се стигне до до 5-та компания, която има собственик в юрисдикция, която се влияе от САЩ, например. Всяка една от фирмите притежава другата и накрая се стига до 6-та, която се управлявава от съвсем друга държава - например Кипър или Лихтенщайн. И зад всичките тези фирми да стоят скрити лица.

За да се разкрие истинският собственик или собственици трябва да се стигне до съчетание от световни събития, благоприятстващи това. което е малко вероятно.

 


От категорията

Борисов и Ципрас направиха първа копка на интерконектора с Гърция (ВИДЕО)

-1558524182.jpg

Междусистемната газова връзка ще осигури диверсификация не само на маршрутите, ...

22 май 2019 | 13:08

Корнелия Нинова: Не вярвам на КПКОНПИ, вярвам на г-жа Кьовеши

Снимка Кадър Нова телевизия-1558501785.png

Постъпват сигнали от страната за ползване на МВР за всяване на страх, за ...

22 май 2019 | 08:03

Иво Христов: Цялата власт е в ръцете на една партия–държава и дори на един човек

Снимки: БСП-1558551561.jpg

За да не продължава това, заради което България е обезлюдяваща, с класа от ...

22 май 2019 | 21:58

Хасан Азис горд, че за втори път участва в стратегически за страната и за Европа проект

Хасан Азис горд, че за втори път има възможност да участва в стратегически за страната проект-1558550326.jpg

Като зам.-областен управител в периода 2001-2003 г. Хасан Азис е бил ...

22 май 2019 | 21:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


16 май 2019 | 15:37Не може да е така, тъй като някакъв експерт от ''Европа'' в съседната статия обяснява точно обратното, а именно че нямало никакъв проблем да се намери ''изтичането'' на ''парите на България'' и всичко зависело само от желанието на бат Гойко, Цацара и милиционерите от 3 то РПУ у Люлин София.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.