Снимка: Фейсбук

Животът не научава глупаците, той учи учените как да манипулират добронамерените глупаци...

Как се създават фалшиви новини: Вижте сами

18152 | 18 окт. 2018 | 23:23

Тази година една от снимките, считани за "най-велики" в историята на фотографията, навършва 50 г. Тази снимка на Еди Адамс, получила наградата "Пулицър", и днес трогва не по-малко от тогава. Вижте истинската история зад кулисите


Една безкрайно поучителна история.

За който не знае руски, ето превод:

"Тази година една от снимките, считани за "най-велики" в историята на фотографията, навършва 50 години. Тази снимка на Еди Адамс, получила наградата "Пулицър", и днес хваща за душата не по-малко от тогава. Тя е чудовищна, тя препълва душата с протест срещу правото на едно човешко същество да се разпорежда с живота на друго. Тя е най-силният аргумент срещу всяка война. Тя изигра конкретна и пряка роля за изкарването на САЩ от виетнамската война от страна на вътрешните пацифисти.

Тук е решителността на палача. Тук е унижението и страхът на жертвата и в същото време - като че ли величието на един раздърпан грозен човек пред лицето на наглата смърт....

Но кой тук е "жертвата", и кой е "палачът"?

"Жертвата" е виетконговският комунистически офицер Нгуен Ван Лем. Той лично е разстрелял група южновиетнамски полицаи заедно със семействата им. Включително и подполковника от полицията Нгуен Туан и цялото му семейство - от 80-годишната му майка до шестте му малки деца. Но когато става напечено, Нгуен Ван Лем се преоблича като жена и се опитва да избяга. Обаче го хващат и го завеждат, заедно със свидетели на "червения терор", съобщили за екзекуциите, при бригаден генерал Нгуен Нгок Лоан от южновиетнамските въоръжени сили (АРВИН).

И ето тук на жертвата силно не ѝ провървява: застреляният от "жертвата" подполковник Туан се оказва личен приятел на генерал Лоан. Генерал Лоан вади пистолета и стреля. И се превръща в "палач" за световната история. А убиецът на старици и деца Ван Лем - в "жертва".

Еди Адамс през целия си живот е молил генерал Лоан за прошка. А ние... А за нас ще е добре да си набием в навирените високоморални глави, че това, което сме видели по телевизията, това, което емоционално ни е въвлякло по снимките, това, което сме прочели като уж обработени от репортери свидетелства на уж очевидци са шибани лайна! И не бива да се осмеляваме да правим никакви заключения от такава информация, докато не си дадем труда да разберем, да проверим и да сравним десетки факти!.

Вече 50 години, откак тази история е известна. Но животът не научава глупаците. Той научава умните, които после манипулират добронамерените глупаци, както си искат.

Колкото повече имате чувството, че сте практически свидетел, че можете да оцените информацията и да направите заключение, толкова по-голяма е вероятността, че някой иска да завладее мозъка ви по перверзен начин. Не забравяйте за това, колкото и да ви заливат справедливи и честни емоции."

 

Пост скриптум.

 

Журналистът Адамс и ген. Лоан са поддържали връзка, дори са станали приятели, след като генералът е избягал от Южен Виетнам, когато САЩ се изтеглили от войната, пише Би Би Си.

Но при пристигането на ген. Лоан в САЩ имиграционните власти са искали да го депортират заради въпросната снимка. Те се свързали с репортера Адамс, за да свидителства срещу генерала, но той свидетелствал в негова полза, даже се явил по телевизията, за да обясни подробностите около снимката.

 

Автор: Дмитрий Иваненко

 

Източник: Фейсбук

 


От категорията

Нежелаещите да приемат мигранти страни от ЕС ще трябва да помагат финансово

Солидарността не е по избор, обяви Урсула фон дер Лайен-1600242733.jpg

За да влезе новият пакт в действие, Европейският парламент и Съветът трябва да ...

23 септ. 2020 | 21:55

Заев: Ще имам среща с Борисов и ще говорим за Гоце Делчев

-1529478919.jpg

Според македонският премиер “не е добре, както за европейското бъдеще на ...

23 септ. 2020 | 14:01

В Русия арестуваха бивш полицай, който твърди, че е Исус и ръководи секта в Сибир

Сергей Тороп твърди, че е Исус-1600858320.png

Обвиняват го в създаването на нелегална религиозна организация, която изнудва ...

23 септ. 2020 | 13:50

Германският външен министър е поставен под карантина

-1534946732.jpg

Първият тест за COVID-19 на члена на кабинета е отрицателен

23 септ. 2020 | 16:53