Какво да хапваме по време на Коледните пости - вкусни рецепти

5806 | 15 ноем. 2017 | 16:25


От днес - 15 ноември, започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер.

 

Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

 

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове и да потърси опрощение.

 

Предлагаме ви няколко вкусни рецепти с постни продукти, подходящи за периода:

 

Стар фасул по манастирски

Необходими продукти

  • 250 г боб
  • глава лук
  • лютива чушка
  • 4 с.л. олио
  • морков
  • 1 с.л. брашно
  • джоджен
  • сол

Начин на приготвяне

Фасулът се накисва.Вари се на тих огън със запръжка от лук, морков, лютивата чушка и олио. Когато зърната омекнат, част от тях се изваждат и се намачкват, след което отново се връщат.

Прибавят се брашното, размито с вода и сол. Ястието се кипва и след 5 минути се отстранява от огъня. Поръсва се с джоджен.

 

 

Пълнени червени чушки с фасул

Необходими продукти

  • 1 кг червени чушки
  • 1 ч.ч. сварен боб
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 2 глави лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 с.л. доматено пюре
  • черен пипер
  • 4-5 с.л. олио
  • джоджен
  • сол

Начин на приготвяне

В сгорещеното олио запържваме лука. Прибавяме ориза и го запържваме. Подправяме и прибавяме фасула и доматеното пюре. Разбъркваме и отстраняваме от печката.

С тази плънка пълним чушките. Подреждаме ги в тавичка, наливаме 2 ч.ч. вода, печем ги, докато омекне ориза.

 

 

Леща по сръбски

Необходими продукти

  • 250 г леща
  • 4-5 глави лук
  • 1 бр. патладжан
  • 250 г консервирани домати
  • 5-6 склидки чесън
  • джожен
  • сол
  • олио

Начин на приготвяне

Обелвате патладжана и го нарязвате. Накисвате го в солена вода, след което го отцеждате.

Слагате в тенджера лещата, лука и патладжана с малко олио и сол и оставяте да ври на слаб огън, докато лещата се свари. Пресовате чесъна и добавяте към доматите. Нарязвате на ситно джоджена и добавяте към доматите. Разбърквате и ги оставяте да се смесят добре миризмите, докато се свари. След като лещата е готова, сваляте от котлона и добавяте доматите с чесъна и джоджена. Разбърквате и оставяте да постои.

 

 

Бисквити с две съставки

Необходими продукти

  • 1 ч.ч. фини овесени ядки
  • 2 бр. банани

по желание:

  • стафиди, ядки, канела, шоколад, мед или друго по избор

Начин на приготвяне

Овесените ядки се изсипват в купа. Към тях се прибавят нарязаните банани. Намачкват се.

С помощта на лъжица се оформят топчета, поставят се върху хартия за печене и се притискат. Пекат се на 180С за около 15 минути.


От категорията

Свинско с картофи и магданоз на фурна

Свинско с картофи и магданоз на фурна-1513336664.jpg

15 дек. 2017 | 13:16

Коледни джинджифилови бисквити от Швеция

Коледни джинджифилови бисквити от Швеция-1513072692.jpg

12 дек. 2017 | 11:55

Панфорте с шоколад

Панфорте с шоколад-1512993865.jpg

11 дек. 2017 | 14:03

Пълнен шаран с орехи и ориз

Пълнен шаран -1512557981.jpg

6 дек. 2017 | 12:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.