Какво да сготвим на Димитровден - вкусни рецепти

4592 | 25 окт. 2018 | 15:25


На утрешния голям християнски празник, посветен на Св. Димитър на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко и пилешка яхния — от петел, ако именникът е мъж и от кокошка, ако е жена. Сервират се зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

 

Ето няколко рецепти, подходящи за празника:

 

Яхния от петел

Необходими продукти:

петел - 1 бр.

масло - 200 г

доматено пюре - 2 с.л.

лук - 6 глави

брашно - 2 с.л.

червен пипер

черен пипер

сол

 

Начин на приготвяне:

Петелът се порцира и запържва. Добавя се доматения сос и лука. Оставя се да се задуши под капак за 10-15 минути.

 

Прибавят се брашното и малко вода.

 

Готовата яхния се сервира поръсена със червен пипер.

 

Димитровска пита с ябълки

Необходими продукти:

1 кг брашно

1,5 кг ябълки

25 г мая

100 г захар

200 мл олио

100 орехи смлени

1 и ½ ч.ч вода

кора от 1 лимон щипка со

 

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топла водичка. Замесва се меко тесто с брашното, олиото и маята. Разделя се на три равни парчета.

 

Ябълките се настъргват. Прибавя се захар, лимонова кора и орехи.

 

В намаслена тавичка се слагат корите една по една, а отгоре се разстрила и сместа. И така, докато корите привършат.

 

Пече се в умерена фурна до готовност.

 

Топлата пита се поръсва с пудра захар.

 

Рачел от тиква

Необходими продукти:

- 2 кг тиква

- 2 кг захар

- 1 л вода

- 2 ч.л. лимонена киселина

- за ароматизиране - 2 ванилии; индрише;

- орехови ядки

 

За варната вода:

- 3 препълнени с.л. хидратна вар 

- 4 л вода

 

Начин на приготвяне:

Приготвяне на варната вода: Първо се приготвя т.н. *варно мляко*. Хидратната вар се слага във водата, за да се разтвори. Внимавайте да не я вдишате! С нея се работи така - поставя се в съда и постепенно се налива малко вода, първо да стане на кашичка и след това се долива останалото количество вода. Оставя се да престои 2 – 3 часа. Разбърква се няколко пъти и се оставя варта да се утаи. Варна вода е утайката.

 

Затова след като се утаи напълно, внимателно се отлива, за да не се размъти. Добре е да се прецеди през тензухена кърпа или марля.

 

Тиквата се реже на резенчета с дължина 3-4 см и дебелина 1.5 см. Престояват 2-3 часа във варната вода, разбърква се няколко пъти. Изваждат се и се измиват обилно. Подсушени се слагат във врящ сироп, приготвен от захарта и водата.

 

Сладкото се вари, докато стане гъста смес. Няколко минути преди да го махнете от котлона, прибавете лимонената киселина, ванилията и ореховите ядки. Готовата смес се разлива по бурканчета. Захваря се с винтова капачка и се херметизира.

 


От категорията

Как да се храним здравословно през коледните пости - вкусни рецепти

-1510724800.jpg

15 ноем. 2018 | 12:32

Лучена яхния с пиле

Лучена яхния с пиле-1542035021.jpg

12 ноем. 2018 | 17:00

Рангелов хляб за Архангеловден

Рангелов хляб за Архангеловден-1541664970.jpg

8 ноем. 2018 | 10:14

Киш с риба тон, праз и тиква

Киш с риба тон, праз и тиква-1541600722.jpg

7 ноем. 2018 | 16:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.