Какво да сготвим на 6 януари: Традиционни рецепти за Йордановден

Какво да сготвим на 6 януари: Традиционни рецепти за Йордановден

20254 | 5 ян. 2018 | 15:25


Питка с праз лук

 

Необходими продукти: 

  • 1 кг готово тесто
  • 3-4 стръка праз
  • 1 с.л. маргарин
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • маргарин

 

Нарязаният на ситно праз се запържва. Когато омекне се подправя с пипер и сол.

Половината тесто се разточва и се разпределя половината праз. Завива се на руло, като двата края се усукват. Завива се на охлюв в намазнена тава. Другата половина от тестото се приготвя по същия начин, като се навива в тавата около завитото първо тесто.

Оставя се да престои. Пече се в предварително загрята фурна.

 

 

Пълнени чушки с боб

 

Необходими продукти: 

• 500 г боб 

• около 12 бр. сухи чушки 

• 2 глави лук 

• 1 стрък праз 

• олио 

• джоджен 

• чубрица 

• дафинов лист 

• сол 

• червен пипер

 

Начин на приготвяне: 

Добре е фасулът да се накисне предната нощ във вода преди да се свари. Лука се запържва, след което се добавя и бобът и подправките.  Чушките се попарват. Пълнят се с вече изтиналата смес и се пекат в умерена фурна.

 

Сарми с ориз и кисело зеле

Необходими продукти:

  • 1 бр. кисела зелка
  • 2 глави лук
  • 1/2 ч.ч. (100 мл) олио
  • 200 г ориз
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица

Начин на приготвяне

Лукът и оризът се запържват. Подправят се. Всяко листо се пълни със сместа. Готовите сарми се поливат със сока от зелето и покриват с фолио.

Варят се около час на слаб огън.

 

Традиционна баклава

Необходими продукти

  • 500 г кори за баклава (баклавалък юфка)
  • 200 г масло
  • 200 г сушени смокини
  • 100 г сушени кайсии
  • 200 г орехи, нарязани на едро
  • 200 г бадеми, фино смлени

За сиропа:

  • 2 ч.ч. захар (450 г)
  • 3 ч.ч. вода
  • 3 карамфилчета
  • кората на 1 портокал
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. мед

Начин на приготвяне

Сиропът се приготвя от захарта, водата и карамфилът. Съставките се кипват и се оставят да поврят 15 минути. Прибавя се и кората на портокала, обелена на спирала. Оставя се да изстине, след което се слагат лимоновият сок и медът. Смокините и кайсиите се накисват за 1 час, след което се подсушават и се нарязват. Смесват се с орехите и половината бадеми.

Фурната се загрява на 180 С. Тавичката се намаслява.

Корите се разделят на 5 равни части. Първата се наръсва само с плънка, а останалите и с по 2 с.л. масло.

Нарязва се на по-малки квадратчета. Пече се около 20 минути. Поръсва се с останалите смлени бадеми и се връща във фурната за 2-3 минути. След изваждането се залива със сиропът и се покрива.

 


От категорията

Конфитюр от сладки червени чушки

Конфитюр от сладки червени чушки-1532343633.jpg

23 юли 2018 | 13:59

Картофи по Панагюрски

Картофи по Панагюрски-1532005090.jpg

19 юли 2018 | 15:54

Менемен от летни зеленчуци

Менемен от летни зеленчуци -1531839106.jpg

17 юли 2018 | 17:50

Печени чушки с доматен сос

-1507216102.jpg

9 юли 2018 | 13:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.