Какво да сготвим на Андреевден – традиционни рецепти

3728 | 29 ноем. 2018 | 13:34


Народът вярва, че „на Едрей всичко започва да наедрява” – здраве и богатство да се множат, а денят да расте с по едно просено зърно. 

 

За да се сбъдне всяко благопожелание, отправено на 30 ноември, на трапезата трябва да има поне една зърнена култура - варена царевица, жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

 

Ето няколко традиционни рецепти за празника:

Зимна бобена салата

Необходими продукти

  • 4 шепи шарен боб
  • 3-4 бр. кисели краставички
  • 1 стрък праз
  • 2 глави лук
  • 1 бр. люта чушка
  • За заливката:
  • 2 скилидки чесън
  • 3-4 с.л. оцет
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. джоджен
  • 1 ч.л. сух магданоз
  • 1 ч.л. сол
  • 7-8 с.л. олио
  • 3-4 с.л. лютеница

Начин на приготвяне:

Лукът се запича, а бобът се сварява. Смесват се заедно с киселите краставички, нарязани на колелца, и празът. Подправките се смесват и се оставят да престоят за 10-ина минути, след което се прибавят към готовата салата.

 

 

Грухано жито с ядки

Необходими продукти:

  • 500 г грухано жито 
  • 3-4 с.л. тиквени семки 
  • 3-4 с.л. сусам 
  • 2 връзки магданоз 
  • пресен джоджен или копър 
  • 1 лимон 
  • зехтин екстра върджин 
  • хималайска сол на вкус

Начин на приготвяне:

Груханото жито се сварява с двойно повече вода от обикновеното, то трябва да омекне и да се разпука. Вече увряло, може да постои още половин час под похлупака, за да се задуши. 

Суровите ядки се запържват за няколко секунди в нагорещения зехтин и се изсипват върху житото заедно с нарязания на ситно магданоз, няколко стръка пресен джоджен или копър. 

 

Сместа се подправя с доста лимон и хималайска сол на вкус. При желание може да се добавят и кълнове.

 

 

Леща яхния

Необходими продукти:

  • 250-300 г леща
  • 1 глава лук
  • около 10 скилидки чесън
  • 1 бр. морков
  • 2 ч.л. червен пипер, сол, чубрица
  • 1-2 бр. домати
  • 1 бр. червена чушка
  • 3-4 с.л. мазнина
  • стрък целина
  • 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се запържват. Лещата и червения пипер се довавят, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава.

 

Добавят се зеленчуците. Добавя се водата с брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.

 


От категорията

Сладкиш "Дунапренка"

Сладкиш "Дунапренка"-1557926205.jpg

15 май 2019 | 16:16

Пролетен ориз

Пролетен ориз-1557310063.jpg

8 май 2019 | 13:05

Рут Колева разкрива тайната на мистериозна напитка

Рут Колева разкрива тайната на мистериозна напитка-1558105171.jpg

Атрактивната презентация на Александър Симеонов впечатли гости и посетители на ...

17 май 2019 | 17:59

Гергьовско пълнено агне

Гергьовско пълнено агне -1556180741.jpg

5 май 2019 | 14:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.