Какво да сготвим на Атанасовден според традицията – вкусни рецепти

Какво да сготвим на Атанасовден според традицията – вкусни рецепти

5247 | 17 ян. 2019 | 14:06


На 18 януари се пекат и се раздават надупчени с вилица содени питки, полети с мед, за да не се шарят децата и да се умилостиви „Баба шарка“. За да не се „подсърдят“ болестите за тях се оставя на тавана парче с мед от питата, а за „лелята“ т.е. чумата - цяла питка.

 

Жените не плетат, не предат и не готвят боб и леща. Готви се и се раздава за здраве черно пиле с ориз, като перата на пилето се считат за лечебни и се запазват до следващата година. Традиционно празнично ястие е и свинското с бамя. 

 

Ето как да приготвим ястията:

 

Содена питка с мед

Необходими продукти: 

820 г брашно 

400 мл топла вода 

1/2 ч.л. сода 

1/2 ч.л. бакпулвер 

1 ч.л. захар 

1/2 ч.л. сол 

1 с.л. олио 

2 с.л. оцет 

100 мл олио за намазване 

 

Начин на приготвяне: 

Омесва се меко тесто от - 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар, брашно, сода, оцет.  Оставяме да втаса на топло за минимут 30 минути. 

Пече се в загрята фурна на 200 градуса. 

Поднася се с мед. 

 

 

Свинско с бамя 

Необходими продукти: 

1 кг свинско месо 

500 г бамя 

150 мл олио 

20 г доматено пюре 

2 глави лук 

2 с.л. брашно 

сол 

 

Начин на приготвяне: 

Бамята се накисва и почиства. Месото се запържва с нарязания на ситно лук. След като се позачерви, се сипва в тенджера и върху него се нарежда бамята. Когато е почти готово, се прибавят доматено пюре и брашно. 

 

 

Пиле с ориз по традиционна рецепта 

Необходими продукти: 

1 бр. пиле на порции 

2 глави лук 

1 бр. морков 

2 ч.ч. ориз 

6 ч.ч. бульон 

куркума, сол, джоджен 

черен пипер - смлян и на зърна 

сока на 1/2 лимон 

 

Начин на приготвяне: 

Пилешкото месо се слага в подсолена вода. След като заври се добавят глава лук и черен пипер. 

В тиган се запържва другата глава лук с моркова. Прибавя се оризът и се запържва. 

В тавичка се слагат оризът, пилешкото, бульонът и подправките.

Пече се в умерена фурна.

 

 


От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37