Какво да сготвим на Богоявление - вкусни рецепти

8949 | 5 ян. 2019 | 14:31


Постен зелник с праз лук и ориз  

Необходими продукти:

готови кори или тесто от:

2 ч.ч. брашно

1 с.л. олио

1 с.л. оцет

1 ч.л. сол

30 г мая

хладка вода

 

За плънката:

5 стръка праз лук

1 ч.ч. ориз

1/3 ч.ч. счукани орехи

1 ч.ч. олио

сол, черен и червен пипер, тарос

 

Начин на приготвяне:

Замесва се тестото и се оставя 20 минути да почине, покрито с кърпа. След това се разделя на 3 топки и се разточват питки, с размера на тавата, в която ще се пече.

Празът се задушава в малко олио и малко вода, прибавя се оризът и той да поври, посолява се на вкус и се добавят другите подправки.

 

В намазана с олио тава се слага една питка, отгоре половината праз, втора питка, втората половина праз и се покрива с третата кора. Оставя се покрита да втаса за 15-20 минути. Баницата се нарязва на порции и се залива със сгорещеното олио. Пече се в умерена фурна до зачервяване. Гореща се напръсква със студена вода и се покрива с кърпа.

 

 

Гъбена каша 

Необходими продукти:    

гъби - 500 г пачи крак и печурки    

шунка - 200 г    

кисели краставички - 1 - 2 бр.    

топено сирене - 150 г    

брашно - 2 с. л.    

вода    

олио    

копър

 

Начин на приготвяне:

Гъбите се почистват и се нарязват на едри парчета. Запържват с много малко олио в тиган. През това време шунката се нарязва на жулиени. Добавя се в тигана с гъбите и се пържат около 2 мин. В дълбок съд се налива малко олио да загрее и към него се слага брашно, когато се запържи леко се налива вода до средата на съда. Щом се сгъсти леко, се добавят гъбите, шунката и нарязаните на дребно кисели краставички.

 

Накрая се слага и топеното сирене, за да се разтопи. Когато изстине, се нарязва на много ситно копър и се поръсва ястието.

 

 

Сарми с ориз и кисело зеле

Необходими продукти:

  • 1 бр. кисела зелка
  • 2 глави лук
  • 1/2 ч.ч. (100 мл) олио
  • 200 г ориз
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица

Начин на приготвяне

Лукът и оризът се запържват. Подправят се. Всяко листо се пълни със сместа. Готовите сарми се поливат със сока от зелето и покриват с фолио.

Варят се около час на слаб огън.

 

 

Традиционна баклава

Необходими продукти

  • 500 г кори за баклава (баклавалък юфка)
  • 200 г масло
  • 200 г сушени смокини
  • 100 г сушени кайсии
  • 200 г орехи, нарязани на едро
  • 200 г бадеми, фино смлени

За сиропа:

  • 2 ч.ч. захар (450 г)
  • 3 ч.ч. вода
  • 3 карамфилчета
  • кората на 1 портокал
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. мед

Начин на приготвяне

Сиропът се приготвя от захарта, водата и карамфилът. Съставките се кипват и се оставят да поврят 15 минути. Прибавя се и кората на портокала, обелена на спирала. Оставя се да изстине, след което се слагат лимоновият сок и медът. Смокините и кайсиите се накисват за 1 час, след което се подсушават и се нарязват. Смесват се с орехите и половината бадеми.

 

Фурната се загрява на 180 С. Тавичката се намаслява.

Корите се разделят на 5 равни части. Първата се наръсва само с плънка, а останалите и с по 2 с.л. масло.

 

Нарязва се на по-малки квадратчета. Пече се около 20 минути. Поръсва се с останалите смлени бадеми и се връща във фурната за 2-3 минути. След изваждането се залива със сиропът и се покрива.

 

 


От категорията

Мързелива баница със спанак и сирене

Мързелива баница със спанак и сирене-1553179772.jpg

21 март 2019 | 16:47

Какво да сготвим на Тодоровден - традиционни рецепти

-1543834129.jpg

15 март 2019 | 11:27

Започват пости - ядките и плодовете ще ви спасят от прегрешение

Сн. БГНЕС-1552292003.jpg

Включете в менюто и маслини, зеленчуци, варива. Всичко обаче трябва да е ...

11 март 2019 | 10:12

Престижният фестивал Whisky, Rum & WineMaster test 2019 с пето издание

Престижният фестивал Whisky, Rum & WineMaster test 2019 с пето издание

-1552940960.jpg

Whisky Rum &Wine е единственият пролетен мащабен фестивал, предлагащ богат ...

18 март 2019 | 22:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


5 ян. 2019 | 15:14



Поредната статия за Богоявление, в която липсва историческа справка за характера на християнския празник. Разбра се, как да направим водата да ''чува'', дадоха се предложения какво да ядем, но не разбрахме какво точно празнуваме.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.