Какво да сготвим на Игнажден - вкусни рецепти

9935 | 19 дек. 2016 | 16:10


Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20 декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Ето какво се слага на трапезата за здраве и плодородие:


1.    Царевични питки с маково семе
Необходими продукти:
•    200 мл прясно мляко
•    1 ч.л. сол
•    1/2 ч.л. захар
•    2 с.л. разтопено масло
•    2 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
•    1 и 1/2 ч.ч. царевично брашно
•    42 г суха мая
•    2 бр. яйца
•    1 ч.ч. натрошено сирене
•    1 с.л. зехтин или растителна мазнина
•    маково семе (или сусам) за поръсване


Начин на приготвяне:
Сухата мая, 50 мл хладко мляко, захарта и солта се объркват в купа и се оставят около десет минути. Брашната се изсипват в купа и се прави кладенче. Прибавят се мая, прясно мляко и разтопено масло. Омесва се меко тесто. Оставя се да втаса за 30 минути.

Тестото се разстила в намазана с мазнина тава с диаметър 22-24 см, в средата се прави лека вдлъбнатина. Отделя се 1 с.л и се смесва с 1 с.л. зехтин. Яйчената смес сре разстила във вдлъбнатата част. Отстрани се поръсва с маково семе. Пече се в гореща фурна до розово.

2. Родопски пататник
Необходими продукти:
•    1 кг картофи
•    1 ч.ч. олио
•    3 глави лук
•    сол
•    черен пипер
•    1 ч.ч. кисело мляко


Начин на приготвяне:
Картофите се настъргват и подправят. Запържват се с лука. След това се изсипват в тава и се запичат. Поднася се с кисело мляко.

3. Сусамени гевречета
Необходими продукти:
•    3/4 ч.ч. прясно мляко
•    2 с.л. олио + 3 с.л. разтопена мас
•    2 бр. яйца (едното за намазване )
•    1 непълна с.л. захар
•    1 ч.л. сол
•    20 г мая
•    2 и 1/2 ч.ч. брашно (може и повече)
•    сусам


Начин на приготвяне:
Смесваме млякото, олиото, сол, захар, яйце и мая. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса и се дели на 8 равни части, всеки на още две, от които се правят фитили и се усукват.
Гевреците се потапят в яйце и сусам. Пекат се на 180 С за 30 минути.

Добър апетит!


От категорията

Лятна торта с плодове и маскарпоне

Лятна торта с плодове и маскарпоне-1500888603.jpg

24 юли 2017 | 12:28

Вкусни рецепти за Илинден

-1491556349.jpg

20 юли 2017 | 10:45

Летни сармички

-1484665947.jpg

17 юли 2017 | 17:22

Катето Евро спретна уникално тирамису и зарадва феновете с ароматни истории от книгата си

Катето Евро спретна уникално тирамису и зарадва феновете с ароматни истории от книгата си-1500546150.jpg

В книгата, освен че разкрива тънкостите на готвенето, любимката на българската ...

20 юли 2017 | 13:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.