обредна питка

Какво да сготвим на Кръстовден според обичая?

5522 | 13 септ. 2017 | 18:00


На Кръстовден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, спазва се и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други.

 

На трапезата задължително трябва да присъстват сезонните плодове -  тиква и грозде.

 

Рецепти за празника:

 

Традиционна обредна питка
Необходими продукти
  • 500 г брашно (4 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 ч.л. сол
  • 60 г масло
  • 7 г суха мая
  • 1 бр. белтък
  • За намазване:
  • 1 бр. жълтък
  • 1 ч.л. прясно мляко или няколко капки олио

Начин на приготвяне
В купа сложете брашното и солта и след това добавете нарязаното на кубчета масло. Разтрийте с ръка, докато сместа заприлича на фина галета. Поръсете и маята и добре разбъркайте. Налейте в брашнената смес 300 мл хладка вода, белтъка и омесете тесто. Месете докато стане гладко и еластично (около 10 минути).

Оформете кръгла питка и обреден кръст в средата.


Покрийте питката с чиста кърпа или парче намаслен с олио целофан (прозрачно фолио, найлон) и я оставете на топло място за 45-60 минути или докато удвои размера си.


Намажете на 2 пъти питката с леко разбитият с 1 ч.л. прясно мляко или няколко капки олио жълтък. Загрейте фурната на 180-190C. Печете в центъра на фурната за около 30-40 минути. След първите 10-15 минути намалете температурата на 160С. Печете докато се зачерви. Пробвайте за готовност с дървено шишче.


Сложете изпечената питка върху решетка, завийте с чиста кърпа и оставете да се охлади.

 

Печена тиква

Необходими продукти:


•    1 кг обелена тиква
•    5 с.л. мед
•    1/3 ч.ч. смлени орехи
•    1 ч.ч. прясно мляко


Начин на приготвяне:
Тиквата се нарязва на квадратни резени. Нарежда се в тава и се залива с 1 ч.ч. вода и млякото. Пече се, докато заливката се поизпари.


От категорията

Пълнени домати със сирене и печени чушки

Пълнени домати със сирене и печени чушки-1505828941.jpg

22 септ. 2017 | 13:17

В сезона на зимнината: 5 традиционни рецепти за домашна туршия

-1475748435.jpg

20 септ. 2017 | 16:35

Андалузко гаспачо

Андалуско гаспачо-1505808390.jpg

19 септ. 2017 | 11:05

Овчарски пай с гъби

Овчарски пай с гъби-1505722836.jpg

18 септ. 2017 | 11:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.