Какво да сготвим на Кръстовден според обичая

1992 | 14 септ. 2021 | 11:10


На Кръстовден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, спазва се и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други.

 

На трапезата задължително трябва да присъстват сезонните плодове -  тиква и грозде.

 

Рецепти за празника:

 

Традиционна обредна питка
Необходими продукти
  • 500 г брашно (4 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 ч.л. сол
  • 60 г масло
  • 7 г суха мая
  • 1 бр. белтък
  • За намазване:
  • 1 бр. жълтък
  • 1 ч.л. прясно мляко или няколко капки олио

Начин на приготвяне
В купа сложете брашното и солта и след това добавете нарязаното на кубчета масло. Разтрийте с ръка, докато сместа заприлича на фина галета. Поръсете и маята и добре разбъркайте. Налейте в брашнената смес 300 мл хладка вода, белтъка и омесете тесто. Месете докато стане гладко и еластично (около 10 минути).

Оформете кръгла питка и обреден кръст в средата.


Покрийте питката с чиста кърпа или парче намаслен с олио целофан (прозрачно фолио, найлон) и я оставете на топло място за 45-60 минути или докато удвои размера си.


Намажете на 2 пъти питката с леко разбитият с 1 ч.л. прясно мляко или няколко капки олио жълтък. Загрейте фурната на 180-190C. Печете в центъра на фурната за около 30-40 минути. След първите 10-15 минути намалете температурата на 160С. Печете докато се зачерви. Пробвайте за готовност с дървено шишче.


Сложете изпечената питка върху решетка, завийте с чиста кърпа и оставете да се охлади.

 

Печена тиква

Необходими продукти:


•    1 кг обелена тиква
•    5 с.л. мед
•    1/3 ч.ч. смлени орехи
•    1 ч.ч. прясно мляко


Начин на приготвяне:
Тиквата се нарязва на квадратни резени. Нарежда се в тава и се залива с 1 ч.ч. вода и млякото. Пече се, докато заливката се поизпари.


От категорията

Какво да сготвим на Малка Богородица - вкусни рецепти

-1504793746.jpg

8 септ. 2021 | 10:22

Бърза туршия със зеле, моркови, целина и чушки

-1475748435.jpg

2 септ. 2021 | 15:26

Лесен пилаф с миди и ориз басмати

Лесен пилаф с миди и ориз басмати-1629887282.jpg

25 авг. 2021 | 13:27

Миди по Бургаски

Миди по Бургаски-1629376512.jpg

19 авг. 2021 | 15:34