Какво да сготвим на Никулден – вкусни рецепти

2673 | 5 дек. 2017 | 10:38

-1480947865.jpgКакво да сготвим на Никулден – вкусни рецепти-1512463429.jpg

Никулден е един от малкото дни през коледните пости, когато е позволено отклонение от строгия режим.

 

На трапезата се поставят и постни ястия - сарми, чушки, фасул, царевица; както и специален хляб (наричан богов, колак или никулски хляб). Част от рибника и питата жените раздават на съседи за здраве и за да пази св. Никола моряците и лодките им от крушение.

 

Трапезата не се вдига цял ден и къщата е отворена за всеки гост и пътник и никой не трябва да бъде върнат.

 

Содена питка за Никулден

Необходими продукти

  • 1.5 кг брашно
  • 3 бр. яйца
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.ч. бира
  • 250 г кисело мляко
  • 3 с.л. олио

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и към него се добавя содата. Прави се кладенче и в него се налива смест от разбитите яйца, кисело мляко, олио, сол, захар и бирата. Меси се меко тесто, което се оставя да си почине около 20 минути.

Отгоре се украсява с фигурки подходящи за празника. Намазва се с отделения жълтък и се надупчва с вилица.

Пече се в умерена фурна.

 

 

Супа от шаран

Необходими продукти

  • 1 бр. шаран
  • 2 глави лук
  • 2 с.л. магданоз
  • червен пипер
  • черен пипер
  • копър

Начин на приготвяне

Изчистения шаран се нарязва на парченца. Нарязва се лукът и се нарежда в тенджера. Поръсва се с червения и черния пипер и се посолява. Залива се с вода, добавя се и мазнина. Вари се на тих огън. Поръсва се с копър или магданоз.

 

 

Пълнен шаран с бекон и кашкавал

Необходими продукти

  • 1 шаран
  • 100 г гъби
  • 100 г бекон
  • 100 г кашкавал
  • 1 глава лук
  • 1 бр. лимон
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • сол
  • 2-3 щипки магданоз

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства. Лукът се нарязва на ситно и се запържва с гъбите и бекона. Когато плънката е охладена се добавя кашкавал и магданоз, и се разбърква.

Шаранът се пълни. Поставя се в по-дълбока тава, върху него се нарежда лимона и се залива с вино.

Пече се за 30 минути на 200С градуса.

 

Весел празник!

 


От категорията

Коледни джинджифилови бисквити от Швеция

Коледни джинджифилови бисквити от Швеция-1513072692.jpg

12 дек. 2017 | 11:55

Панфорте с шоколад

Панфорте с шоколад-1512993865.jpg

11 дек. 2017 | 14:03

Пълнен шаран с орехи и ориз

Пълнен шаран -1512557981.jpg

6 дек. 2017 | 12:57

На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, раздават се мекици за здраве

На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, раздават се мекици за здраве-1512462695.jpg

5 дек. 2017 | 10:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.