Какво да сготвим на Стефановден – традиционни рецепти

6401 | 26 дек. 2018 | 14:39


Стефановден е денят на свети Стефан. Чества се на третия ден след Рождество – 27 декември. Почитта към този светец е голяма. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е първият мъченик за християнската вяра.

 

На обредната трапеза задължително присъстват свинско с кисело зеле и баница с месо.

 

Ето и рецептите за вкусните гозби:

 

Свинско с кисело зеле

Необходими продукти

  • 1 глава кисела зелка
  • 500 г свинско месо за готвене
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер (може и на зърна черен пипер)
  • олио
  • сол

Начин на приготвяне:

Зелето се измива и нарязва, слага се в гювеч и се обърква с олиото. Поръсва се със подправките. Всичко се обърква наново. Добавя се вода. Пече се на 250С, докато заври. После намалете печката на 150С.

 

Баница с месо

Необходими продукти

  • 500 г кори за баница
  • 4 стръка праз
  • 500 г кайма
  • 200 г гъби
  • 10-15 бр. маслини
  • 1/2 ч.л. вегета
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 50 мл олио

Начин на приготвяне:

Каймата се запържва. Слагат се нарязаните праз, гъби и маслини. Прибавят се подправките. С готовата плънка се навиват корите. 

 

Пече се на 200 С до зачервяване.


От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37