На обредната трапеза задължително присъстват свинско с кисело зеле и баница с месо

Какво да сготвим на Стефановден - вкусни рецепти

679 | 26 дек. 2016 | 13:01

От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е първият мъченик за християнската вяра.


Стефановден е денят на свети Стефан. Чества се на третия ден след Рождество – 27 декември. Почитта към този светец е голяма. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е първият мъченик за християнската вяра.

На обредната трапеза задължително присъстват свинско с кисело зеле и баница с месо.

Ето и рецептите за вкусните гозби:

 

Свинско с кисело зеле

Необходими продукти

  • 1 глава кисела зелка
  • 500 г свинско месо за готвене
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер (може и на зърна черен пипер)
  • олио
  • сол

Начин на приготвяне:

Зелето се измива и нарязва, слага се в гювеч и се обърква с олиото. Поръсва се със подправките. Всичко се обърква наново. Добавя се вода. Пече се на 250С, докато заври. После намалете печката на 150С.

 

Баница с месо

Необходими продукти

  • 500 г кори за баница
  • 4 стръка праз
  • 500 г кайма
  • 200 г гъби
  • 10-15 бр. маслини
  • 1/2 ч.л. вегета
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 50 мл олио

Начин на приготвяне:

Каймата се запържва. Слагат се нарязаните праз, гъби и маслини. Прибавят се подправките. С готовата плънка се навиват корите. 

 

Пече се на 200 С до зачервяване.

 


От категорията

София става световна столица на виното

Над 1500 гости идват за 40-тия юбилеен международен конгрес по лозарство и винарство
-1495817706.jpg

Над 1500 гости идват за 40-тия юбилеен международен конгрес по лозарство и ...

26 май 2017 | 19:54

Бухти без яйца

Бухти без яйца-1495724170.jpg

25 май 2017 | 17:54

Мераклийско свинско

Мераклийско свинско-1495457356.jpg

22 май 2017 | 15:46

Шоколадови сладки без брашно от Анна Олсън
(Галерия)

Шоколадови сладки без брашно от Анна Олсън-1495297551.jpg

Любимата майсторка на сладки на цяла Канада (и не само) е известна с ...

20 май 2017 | 19:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.