Какво да сготвим на Св. Варвара: традиционни рецепти

2280 | 4 дек. 2017 | 10:35


На 4 декември църквата отбелязва празника на Св. Варвара.

 

Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести (и на шарката). За здраве, за омилостивяване на болестите и за да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, жените месят пресни погачи, приготвят и обредно вариво и го раздават с мед по махалата.

 

Момичетата се надпреварват коя първа ще раздаде погачите си; прието е, че която спечели, ще се омъжи първа през годината.

 

Какво да сготвим на празника?

 

Къпана пита

Необходими продукти

  • около 500 г брашно
  • 15 г мая
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 бр. яйца
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. растително масло

Начин на приготвяне

Маята се размива в малко хладка вода и се оставя да втаса, след което се прибавя към брашното заедно с прясното мляко, яйцата (без 1 жълтък), солта и захарта. Омесва се меко еластично тесто, оформя се на топка, поставя се в тензух, завързва се добре и се пуска в кофа с хладка вода. Отначало тестото пада на дъното, но когато втаса, изплува на повърхността.

 

Изважда се и се разстила в намазана с масло тавичка, надупчва се с вилица, намазва се с разбития жълтък и се пече в умерена фурна. Изпечената питка се навлажнява с мокра ръка и се завива в кърпа, за да поомекне.

 

Пълнени чушки с боб

Необходими продукти

  • 500 г боб
  • около 12 бр. сухи чушки
  • 2 глави лук
  • 1 стрък праз
  • олио
  • джоджен
  • чубрица
  • дафинов лист
  • сол
  • червен пипер

Начин на приготвяне

Бобът се накисва една нощ предварително. Сварява се и се отцежда от водата и се намачква. Лука и праза се нарязват на ситно и се задушават с олио. Добавя се намачкания боб, подправките.

 

В тенджера се загрява вода и в нея се попарват чушките за 2-3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Пълнят се с бобената смес, но без дафиновия лист. Чушките се подреждат в тавичка, заливат се с водата от боба и се пекат в умерено загрята фурна.

 

 

Ореховки

Необходими продукти

  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. равна сода бикарбонат
  • 4 с.л. олио
  • 1 ванилия
  • смлени орехи за овалване

Начин на приготвяне

Содата се гаси в кисело мляко, прибавя се към захарта добавят се и останалите продукти и се омесва меко тесто.

 

Oформят се топчета, овалват се в орехите и се пекат.

Пече се в намаслена и набрашнена тава до порозовяване.


От категорията

Коледни джинджифилови бисквити от Швеция

Коледни джинджифилови бисквити от Швеция-1513072692.jpg

12 дек. 2017 | 11:55

Панфорте с шоколад

Панфорте с шоколад-1512993865.jpg

11 дек. 2017 | 14:03

Пълнен шаран с орехи и ориз

Пълнен шаран -1512557981.jpg

6 дек. 2017 | 12:57

Какво да сготвим на Никулден – вкусни рецепти

-1480947865.jpg

5 дек. 2017 | 10:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.