Какво да сготвим на Тодоровден - традиционни рецепти

4433 | 15 март 2019 | 11:27


Народът нарича утрешния празник Тодоровден или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и бурните български кушии.

 

Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща“.

 Жените размесват и раздават помежду си обредните хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

 

Ето и примерно меню:

 

Тодоровска пита с мая

Необходими продукти

3 яйца

700 г брашно 

1 с.л. сол 

1/2 кубче прясна мая 

1 ч.л. захар 

250 мл лимонада 

2 с.л. олио

 

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и посолява, прави се кладенче, в което се изсипва сместа, и  се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло в намаслена купа, покрита с фолио, за час или докато утрои обема си. Разделя се на три, като се отделя малко топче, с големината на орех. 

 

Трите части се разточват, разпределят се една върху друга, помежду им се слага олио. Тестото се нарязва на 16 еднакви триъгълника, които се завиват на кифлички (започва се от широката част). 

 

Подреждат се в застлана с хартия за печене тава с диаметър 24 см. Намасляват се и се оставят да втасат за още 30 минути. Намазват се с разредения с 1/2 ч.л. олио и няколко капки вода жълтък.

 

Отделеното топче тесто се разточва и с форма се изрязват няколко цветчета, които се подреждат, без да се намазват с жълтък. 

 

Питката се пече в загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути, после градусите се засилват на 200 и се пече още 20 минути под алуминиево фолио (за да не се препече). След като се опече, питката се покрива с кърпа, за да се задуши.

 

 

Тодоровска леща

Необходими продукти:

250-300 г леща

1 глава лук

10 скилидки чесън

1 бр. морков

2 ч.л. червен пипер, сол, чубрица

1-2 бр. домати

1 бр. червена чушка

3-4 с.л. мазнина

стрък целина

2 с.л. брашно

 

Начин на приготвяне:

Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода. Добавя се измитата леща и червения пипер, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути.

 

Добавят се настърганите домати и нарязаните на ситно чушка и целина, останалите подправки и ако има нужда се налива още течност. Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз


От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37