Какво да сготвим на Тодоровден - вкусни рецепти

1700 | 4 март 2017 | 08:39


Пита за Тодоровден

Необходими продукти

 

3 яйца (1 жълтък се отделя за намазване) 
700 г брашно 
1 с.л. сол 
1/2 кубче прясна мая или 10 г на прах 
1 ч.л. захар 
250 мл лимонада 
2 с.л. олио

 

Начин на приготвяне

 

1. Маята се разтваря заедно със захарта и 60 мл хладка вода. Получената смес се оставя за 10-15 минути. Добавят се яйцата, олиото и лимонадата. Разбърква се добре. 
2. Брашното се пресява и посолява, прави се кладенче, в което се изсипва сместа, и 
се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло в намаслена купа, покрита с фолио, за час или докато утрои обема си. Разделя се на три, като се отделя малко топче, с големината на орех. 
3. Трите части се разточват, разпределят се една върху друга, помежду им се слага олио. Тестото се нарязва на 16 еднакви триъгълника, които се завиват на кифлички (започва се от широката част). 
4. Подреждат се в застлана с хартия за печене тава с диаметър 24 см. Намасляват се и се оставят да втасат за още 30 минути. Намазват се с разредения с 1/2 ч.л. олио и няколко капки вода жълтък. 
5. Отделеното топче тесто се разточва и с форма се изрязват няколко цветчета, които се подреждат, без да се намазват с жълтък. 
6. Питката се пече в загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути, после градусите се засилват на 200 и се пече още 20 минути под алуминиево фолио (за да не се препече). След като се опече, питката се покрива с кърпа, за да се задуши.

 

Бобена салата

Необходими продукти

  • 4 шепи шарен боб
  • 3-4 бр. кисели краставички
  • 1 стрък праз
  • 2 глави лук
  • 1 бр. люта чушка
  • За заливката:
  • 2 скилидки чесън
  • 3-4 с.л. оцет
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. джоджен
  • 1 ч.л. сух магданоз
  • 1 ч.л. сол
  • 7-8 с.л. олио
  • 3-4 с.л. лютеница

Начин на приготвяне

Лукът се запича, а бобът се сварява. Смесват се заедно с киселите краставички на колелца и празът. Подправките се смесват и оставят да престоят за 10-ина минути. Прибавят се към готовата салата.

 

Постна баница със сушени плодове

Необходими продукти

 

1 пакет фини кори 
1 ч.ч. сушени череши (сушени плодове по избор) 
1 ч.ч. кокосови стърготини 
1 консерва кокосово мляко 
4 с.л. пудра захар 
1 с.л. царевично нишесте 
олио

 

Начин на приготвяне

 

1. Залейте нарязаните на половинки сушени череши с вряла вода и ги оставете за около 15 минути.

2. През това време запечете до зачервяване в сух тиган кокосовите стърготини, като разбърквате непрекъснато. 

3. Загрейте кокосовото мляко, като преди това отделите 3-4 с.л. от него. 
4. В отделеното мляко разтворете царевичното нишесте и го добавете в топлото мляко, после и захарта. Бъркайте до леко сгъстяване. 
5. Прибавете кокосовите стърготини и оставете крема да престои, за да попият и да се получи достатъчна гъстота, за да е идеална за баницата. 
6. Самото навиване е лесно. Отделяте една кора, намазвате съвсем леко с олио, после втора кора. Върху нея се намазва обилно с крем и се поръсват вече изцедените от водата череши. Корите се навиват на руло и след това на охлювче. 
7. Наредете ги в намазана с олио тава и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 минути.

 

 

 

 

 

 

 


От категорията

Вкусни рецепти за Илинден

-1491556349.jpg

20 юли 2017 | 10:45

Летни сармички

-1484665947.jpg

17 юли 2017 | 17:22

Катето Евро спретна уникално тирамису и зарадва феновете с ароматни истории от книгата си

Катето Евро спретна уникално тирамису и зарадва феновете с ароматни истории от книгата си-1500546150.jpg

В книгата, освен че разкрива тънкостите на готвенето, любимката на българската ...

20 юли 2017 | 13:22

Мус от ананас и малини

Мус от ананас и малини-1499871664.jpg

12 юли 2017 | 18:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.