Какво да сготвим на Трифон Зарезан - вкусни рецепти

6238 | 1 февр. 2020 | 09:11


По стара българска традиция на празничната трапеза се сервира прясна пита и пълнена кокошка с ориз или булгур. Задължително се поднася и бъклица червено вино.

 

 

Ето как да приготвим ястията:

 

Постна пита

Необходими продукти:

20 г прясна мая

1 с.л. сол

400 мл вода

брашно

 

Начин на приготвяне:

Продуктите се смесват до получаване на меко тесто, което се оставя добре да втаса. Щом е готова, се намазва с жълтъка на едно яйце. По желание може погачата може да се украси зрънца грозд.

 

Пече се в предварително загрята фурна.

 

 

Пълнена кокошка с булгур

Необходими продукти:

кокошка с дреболии

кисела зелка

2 ч.ч. булгур

1/3 ч.ч. олио

червен пипер

черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Дреболиите, зелето и булгурът се задушават с малко хладка вода. Щом плънката е готова, кокошката се пълни и зашива внимателно.

Поставя се в намазнена тава.

 

Пече се до готовност на 180 градуса.

 

 

Мляко с ориз

Продукти:
прясно мляко – 1 л
бисерен ориз – 1 ч.ч.
вода – 1 ч.ч.
захар – 1ч.ч.
канела 


Приготвяне:
оризът се почиства, измива и сварява с 1 ч.ч. вода. Щом оризът набъбне, се добавят млякото и захарта.

Когато оризът е напълно готов се сваля от огъня и разпределя в купички. Поръсва се с канелата.


От категорията

Пиле с кестени по френски

Пиле с кестени по френски-1600869971.jpg

23 септ. 2020 | 17:05

Зеленчукова запеканка с патладжан и тиквички

Зеленчукова запеканка с патладжан и тиквички-1599744987.jpg

10 септ. 2020 | 16:35

Яхния с грах, моркови и телешко

Яхния с грах, моркови и телешко-1598969445.jpg

1 септ. 2020 | 17:10

Турска мусака с патладжани

Турска мусака с патладжани-1597841245.jpg

19 авг. 2020 | 15:46