Какво да сготвим на Трифон Зарезан - вкусни рецепти

3089 | 1 февр. 2020 | 09:11


По стара българска традиция на празничната трапеза се сервира прясна пита и пълнена кокошка с ориз или булгур. Задължително се поднася и бъклица червено вино.

 

 

Ето как да приготвим ястията:

 

Постна пита

Необходими продукти:

20 г прясна мая

1 с.л. сол

400 мл вода

брашно

 

Начин на приготвяне:

Продуктите се смесват до получаване на меко тесто, което се оставя добре да втаса. Щом е готова, се намазва с жълтъка на едно яйце. По желание може погачата може да се украси зрънца грозд.

 

Пече се в предварително загрята фурна.

 

 

Пълнена кокошка с булгур

Необходими продукти:

кокошка с дреболии

кисела зелка

2 ч.ч. булгур

1/3 ч.ч. олио

червен пипер

черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Дреболиите, зелето и булгурът се задушават с малко хладка вода. Щом плънката е готова, кокошката се пълни и зашива внимателно.

Поставя се в намазнена тава.

 

Пече се до готовност на 180 градуса.

 

 

Мляко с ориз

Продукти:
прясно мляко – 1 л
бисерен ориз – 1 ч.ч.
вода – 1 ч.ч.
захар – 1ч.ч.
канела 


Приготвяне:
оризът се почиства, измива и сварява с 1 ч.ч. вода. Щом оризът набъбне, се добавят млякото и захарта.

Когато оризът е напълно готов се сваля от огъня и разпределя в купички. Поръсва се с канелата.


От категорията

На Благовещение се ядат риба и спанак: Вкусни рецепти за празника

-1478080546.jpg

24 март 2020 | 19:00

Спаначени кюфтенца

Спаначени кюфтенца-1584006939.jpg

12 март 2020 | 11:54

Какво да сготвим на Тодоровден - традиционни рецепти

-1491556349.jpg

6 март 2020 | 11:21

Какво да сготвим на Сирни Заговезни – вкусни рецепти

-1518777005.png

29 февр. 2020 | 14:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.