Какво да сготвим на Васильовден – вкусни традиционни рецепти

3180 | 31 дек. 2017 | 23:29


Васильовска погача

Необходими продукти

  • 750-800 г брашно
  • 42 г прясна мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 120 г заквасена сметана
  • 2 бр. яйца
  • 300 мл прясно мляко
  • 65 г масло (разтопено)

За намазване:

  • 65 г меко масло

Начин на приготвяне

Маята и захарта се размиват в 100 мл от прясното мляко и се оставя да шупне. Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се изсипва маята, заквасената сметана, яйцата, солта, млякото и се замесва меко тесто. Докато се меси се слага и половината масло. Готовото тесто се оформя на топка и се оставя на топло да втаса.

 

Вече втасало се разделя на 11 части. Всяка се оформя на топка. 10 от топките се разточват на квадрат. Маже се с масло. Прегъва се на триъгълник. Пак се маже с масло. Острите върхове се прегъват към правия ъгъл. Получената фигура се прегъва на две. Готовите 10 фигури се подреждат с върха на вътре в тава.

 

11-тата топка се разточва на лента. Маже се, прегъва се на две, навива се на руло и се поставя в тавата. Цялата погача се маже с масло.

 

Пече се на 190С градуса около 40 минути. Вече опечена отново се маже с масло, покрива се с кърпа и се оставя.

 

 

Пиле с ориз

Необходими продукти

  • 1 бр. пиле на порции
  • 2 глави лук
  • 1 бр. морков
  • 2 ч.ч. ориз
  • 6 ч.ч. бульон
  • Куркума
  •  Сол
  • джоджен
  • черен пипер
  • сока на лимон

Начин на приготвяне

Пилешкото месо се сварява. Добавят се лук и черен пипер. Вари се до пълна готовност на месото.

 

Прави се запръжка. Прибавя се ориз и се запържва, докато стане прозрачен.

В тава се слага ориз, пилешко и бульон. Пече се в умерена фурна.

 

 

Баклава с локум

Необходими продукти

  • 500 г кори за баница
  • 300 г розов локум (2 кутии)
  • 4 бр. яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 6-7 с.л. брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч.ч. счукани орехи

За сиропа:

  • 3 ч.ч. вода
  • 3 ч.ч. захар
  • 4 ванилии

Начин на приготвяне

Яйцата, захарта, олиото и брашното с бакпулвера се разбиват. Локумът се нарязва на парчета. Вземат се по 2 листа кори и се намазват с масло. нареждат се локумче, орех и 2 с.л. пандишпанова смес. Навиват се на руло.

 

Нареждат се тава и се изпича. След като изстине баклавата се нарязва на парчета и се залива със сироп. Добре е да престои 10 часа преди сервиране.


От категорията

Гювеч с есенни зеленчуци

Гювеч с есенни зеленчуци-1539942163.jpg

19 окт. 2018 | 12:42

Клиентите на Sofia Restaurant week оцениха високо обслужването в клуб „Пушкин”

Клуб „Пушкин”-1539773581.jpg

Клуб "Пушкин" се включи в есенното издание на Sofia Restaurant Week в ...

17 окт. 2018 | 16:20

Пълнена цигулка със свинско и гъби

Пълнена цигулка със свинско и гъби-1539697513.jpg

16 окт. 2018 | 16:44

Печени сладки картофи с пармезанова коричка

Печени картофи с пармезанова коричка


-1539164863.jpg

10 окт. 2018 | 12:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.