Какво да сготвим на Йордановден – традиционни рецепти

7977 | 5 ян. 2017 | 17:17


Богоявление е един от най-древните християнски празници. Според православния календар Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника.

 

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с „нов“ огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

 

Предлагаме ви традиционно меню за празника

 

Пита с купенчета за Йордановден

Необходими продукти

  • 1 кг брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 400 мл хладка вода

Начин на приготвяне

От пресятото брашно заедно със солта и малко хладка вода и се замесва тесто. Третинка се отделя и се правят 5 или 7 малки питки. Останалото тесто серазточва, а върху него се нареждат малките. Най-голямата трябва да е в центъра. Питката пече на силен огън.

 

Пълнени зелеви сърми с боб

Необходими продукти:

  • 500 г боб
  • около 12 бр. зелеви листа
  • 2 глави лук
  • 1 стрък праз
  • олио
  • джоджен
  • чубрица
  • дафинов лист
  • сол
  • червен пипер

Начин на приготвяне:

Добре е фасулът да се накисне предната нощ във вода преди да се свари. Лука се запържва, след което се добавя и бобът и подправките. Сложете от готовата плънка във всеки зелев лист и завийте на сърма.

Печете в дълбока тенджерка на умерена фурна.

 

Сладко варено жито

Необходими продукти:

  • 100 г жито за варене
  • 1 ч.ч. счукани орехи
  • 1/2 ч.ч. стафиди
  • 2 бр. ванилии
  • 1 с.л. канела
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

Житото се слага да се вари докато не се разпукат зърната. Отцежда се и към него се добавят останалите продукти, разбърква се добре. Разпределя се в купички и е готово за сервиране.

 


От категорията

Сладки и лепкави пилешки бутчета, печени по бразилски

Шеф Ради Стамболов-1487418628.jpg

Истинска самба-фиестачрез азотна молекулярна технология, която действа при ...

18 февр. 2017 | 13:47

Гъбена супа

Гъбена супа-1487336131.jpg

17 февр. 2017 | 14:54

Пангасиус с гъби и кашкавал

Пангасиус с гъби и кашкавал-1487248578.jpg

16 февр. 2017 | 14:35

Елда със зеленчуци

Елда със зеленчуци-1487170805.jpg

15 февр. 2017 | 16:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.