Какво да сготвим в деня на християнското семейство - вкусни рецепти

Какво да сготвим в деня на християнското семейство - вкусни рецепти

7150 | 20 ноем. 2018 | 16:19


В българските традиции Въведение Богородично се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение.

 

След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

 

Въпреки постите на 21 ноември е разрешена консумацията на олио, зехтин и риба. 

 

Ето и примерно меню за празника:

 

Содена питка с три вида брашно
Необходими продукти:
- 100 грама бяло брашно
- 100 грама пълнозърнесто брашно
- 100 грама царевично брашно
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.ч. гъст айран
- слънчогледови семки за поръсване

 

Начин на приготвяне:
Трите вида брашно се пресяват и към тях се добавят солта и содата.
Сухата смес се разбърква и в средата на купата се прави кладенче, където се излива айрана.


Разбърква се и се омесва до получаване на гладко тесто.
Оформя се на топка и помощта на дървена лъжица се правят резки под формата на кръст.

След като се направи кръст, питката внимателно се премества в тава с незалепващо покритие. 

Поръсва се с ядките.

Пече се около 35 минути в предварително загряна до 200 градуса фурна.

 

 

Печена пъстърва във фолио

Необходими продукти: 
- 2 пъстърви
- 2-3 супени лъжици зехтин
- 1 лимон
- 3-4 стръка магданоз
- 1 щипка розмарин
- 1 щипка сол
- 1 щипка черен пипер


Начин на приготвяне:
Пъстървите се мажат със зехтина. Овалят се в подправките. Сокът от половината лимон се изстисква и с него се поливат рибите.

От втората половинка на лимона се нарязват няколко резена и се подреждат върху рибите. Увиват се стегнато с фолио. 


Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.

 

 

Постна торта с мармалад и ябълки

Необходими продукти:
- 1 чаша минерална вода
- ½ чаша масло
- 1 чаша захар
- 2 чаши брашно
- 3 настъргани ябълки
- 5 супени лъжици мармалад от сливи
- 50 гр. счукани орехи
- 1 бакпулвер

 

Начин на приготвяне:
Всички съставки се слагат в дълбок съд. Объркват се с дървена лъжица.

 

Сместа се прехвърля в тава с диаметър 30 см. Пече се на 180 градуса до готовност.


От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37