Какво да сложим на трапезата за Димитровден - вкусни рецепти

5530 | 25 окт. 2017 | 13:31


На Димитровден трапезата трябва да изобилства от сезонни плодове. Освен това се приготвя гювеч от овнешко и пилешка яхния от петел, ако именникът е мъж и от кокошка, ако е жена. Задължително се замесва и ябълкова пита.

 

Манастирски гювеч с овнешко месо

Необходими продукти

  • 1.5 кг овнешко месо
  • 1.5 кг червени чушки
  • 1.5 кг домати
  • 2 връзки магданоз
  • 2-3 големи глави чесън
  • сол

Начин на приготвяне

Месото се сварява в подсолена вода. Обезкостява се, изчиства се от ципите и излишните тлъстини и се нарязва на дребно. Чушките се опичат, обелват и нарязват. Доматите се бланшират, обелват и също нарязват.

В намаслена тава се нареждат чушките, отгоре - месото, върху него - доматите. Залива се с прецеден бульон и се пече до зачервяване.

 

Пита с ябълки за Димитровден

Необходими продукти

  • 1 кг брашно
  • 1.5 кг ябълки
  • 25 г мая
  • 200 мл олио
  • 100 г захар
  • 100 г смлени орехи
  • кора от лимон
  • щипка сол

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в 300 мл топла вода, прибавят се солта и половината от олиото.

Плънката се приготвя от обелените и настъргани ябълки със захарта, смлените орехови ядки и настърганата лимонова кора.

Замесва се меко тесто, което се разделя на 3 части и се разточват дебели кори. Едната се слага в тава, предварително намазана с олио. Плънката се покрива с втората кора, която също се поръсва, а най-отгоре е третата кора. Питата се пече до зачервяване.

 

Рачел от тиква

Необходими продукти:

- 2 кг тиква

- 2 кг захар

- 1 л вода

- 2 ч.л. лимонена киселина

- за ароматизиране - 2 ванилии; индрише;

- орехови ядки

 

За варната вода:

- 3 препълнени с.л. хидратна вар 

- 4 л вода

 

Начин на приготвяне:

Приготвяне на варната вода: Първо се приготвя т.н. *варно мляко*. Хидратната вар се слага във водата, за да се разтвори. Внимавайте да не я вдишате! С нея се работи така - поставя се в съда и постепенно се налива малко вода, първо да стане на кашичка и след това се долива останалото количество вода. Оставя се да престои 2 – 3 часа. Разбърква се няколко пъти и се оставя варта да се утаи. Варна вода е утайката.

 

Затова след като се утаи напълно, внимателно се отлива, за да не се размъти. Добре е да се прецеди през тензухена кърпа или марля.

 

Тиквата се реже на резенчета с дължина 3-4 см и дебелина 1.5 см. Престояват 2-3 часа във варната вода, разбърква се няколко пъти. Изваждат се и се измиват обилно. Подсушени се слагат във врящ сироп, приготвен от захарта и водата.

 

Сладкото се вари, докато стане гъста смес. Няколко минути преди да го махнете от котлона, прибавете лимонената киселина, ванилията и ореховите ядки. Готовата смес се разлива по бурканчета. Захваря се с винтова капачка и се херметизира.

 


От категорията

Столичният клуб "Пушкинъ" предлага най-богатата винена листа у нас

Сн. Ресторант "Пушкинъ"-1535551068.jpg

С отличната си селекция на родни и екзотични продукти, висока чувствителност на ...

18 септ. 2018 | 12:24

Есенна супа по градинарски

Есенна супа по градинарски-1537193599.jpg

17 септ. 2018 | 17:12

Мария Сапунджиева става вакханка

Мария Сапунджиева става вакханка-1536164635.jpg

Именитата актриса ще се включи в празниците, с които по традиция се отбелязва ...

5 септ. 2018 | 19:22

Фритата с червени чушки и тиквички

Фритата с червени чушки-1536062704.jpg

4 септ. 2018 | 15:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.