Какво да сложим на трапезата на Св. Варвара – пита с мед за омилостивяване на Баба Шарка

Какво да сложим на трапезата на Св. Варвара – пита с мед за омилостивяване на Баба Шарка

4433 | 3 дек. 2018 | 12:46


Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести. За здраве, за омилостивяване на болестите и за да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, жените месят пресни погачи, приготвят обредно вариво и го раздават с мед по махалата.

                                                  

Ето и предложение за традиционно меню на 4 декември:

Постна питка

Необходими продукти:

вода - 550 мл

мая - 1/2 кубче

захар - 2 с.л.

олио - 3 с.л.

сол - 1 с.л.

около - 1 кг брашно

зехтин - за намазване

 

Начин на приготвяне

В 150 мл топла вода се разтваря маята и захарта с няколко лъжици брашно. Оставя се да се активира маята. След като шупне сместа, се добавя останалата вода, олиото и брашното със солта. Омесва се хубаво пухкаво тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.

 

Тук оформянето е по следния начин: Разделя се тестото на три топки - малка, средна и голяма. От голямата се отдела мъничко топче, от което се правят три розички.

 

Най-малката топка е за центъра. От средната топка се оформя фитил, усуква се и се поставя около централната топката, като при свръзката между двата края се поставят трите розички.

 

Последната голяма част също се прави на фитил, усуква се и се поставя около предходния. Оставя се питката да втаса и се пече на 180 градуса до готовност.

След изпичане се намазва със зехтин. 

 

 

Пълнени чушки с боб

Необходими продукти

  • 500 г боб
  • около 12 бр. сухи чушки
  • 2 глави лук
  • 1 стрък праз
  • олио
  • джоджен
  • чубрица
  • дафинов лист
  • сол
  • червен пипер

Начин на приготвяне

Бобът се накисва една нощ предварително. Сварява се и се отцежда от водата и се намачква. Лука и праза се нарязват на ситно и се задушават с олио. Добавя се намачкания боб, подправките.

 

В тенджера се загрява вода и в нея се попарват чушките за 2-3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Пълнят се с бобената смес, но без дафиновия лист. Чушките се подреждат в тавичка, заливат се с водата от боба и се пекат в умерено загрята фурна.


От категорията

Джинджифилови сладки

Джинджифилови сладки-1544690227.jpg

13 дек. 2018 | 10:34

Зимна салата

Зимна салата-1544452545.jpg

10 дек. 2018 | 16:35

Мераклийско свинско

-1495457356.jpg

7 дек. 2018 | 13:18

Прясна риба в съчетание с “Гевюрцтраминер“ на изба Хюгел - само в клуб "Пушкин"

Прясна риба в съчетание с “Гевюрцтраминер“ на изба Хюгел - само в клуб "Пушкин"-1544602764.jpg

А риба прясна, чиста, свежа, до снощи плувала най-волно в дълбоките води между ...

12 дек. 2018 | 10:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.