Какво да сложим на трапезата на Св. Варвара – пита с мед за омилостивяване на Баба Шарка

Какво да сложим на трапезата на Св. Варвара – пита с мед за омилостивяване на Баба Шарка

5892 | 3 дек. 2018 | 12:46


Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести. За здраве, за омилостивяване на болестите и за да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, жените месят пресни погачи, приготвят обредно вариво и го раздават с мед по махалата.

                                                  

Ето и предложение за традиционно меню на 4 декември:

Постна питка

Необходими продукти:

вода - 550 мл

мая - 1/2 кубче

захар - 2 с.л.

олио - 3 с.л.

сол - 1 с.л.

около - 1 кг брашно

зехтин - за намазване

 

Начин на приготвяне

В 150 мл топла вода се разтваря маята и захарта с няколко лъжици брашно. Оставя се да се активира маята. След като шупне сместа, се добавя останалата вода, олиото и брашното със солта. Омесва се хубаво пухкаво тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.

 

Тук оформянето е по следния начин: Разделя се тестото на три топки - малка, средна и голяма. От голямата се отдела мъничко топче, от което се правят три розички.

 

Най-малката топка е за центъра. От средната топка се оформя фитил, усуква се и се поставя около централната топката, като при свръзката между двата края се поставят трите розички.

 

Последната голяма част също се прави на фитил, усуква се и се поставя около предходния. Оставя се питката да втаса и се пече на 180 градуса до готовност.

След изпичане се намазва със зехтин. 

 

 

Пълнени чушки с боб

Необходими продукти

  • 500 г боб
  • около 12 бр. сухи чушки
  • 2 глави лук
  • 1 стрък праз
  • олио
  • джоджен
  • чубрица
  • дафинов лист
  • сол
  • червен пипер

Начин на приготвяне

Бобът се накисва една нощ предварително. Сварява се и се отцежда от водата и се намачква. Лука и праза се нарязват на ситно и се задушават с олио. Добавя се намачкания боб, подправките.

 

В тенджера се загрява вода и в нея се попарват чушките за 2-3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Пълнят се с бобената смес, но без дафиновия лист. Чушките се подреждат в тавичка, заливат се с водата от боба и се пекат в умерено загрята фурна.


От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37