Какво да сложим на трапезата за Игнажден – традиционни рецепти

Какво да сложим на трапезата за Игнажден – традиционни рецепти

3991 | 19 дек. 2018 | 11:49


На Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря, а трапезата традиционно е изцяло постна. 

 

Ето какво се слага на масата за здраве и плодородие:

 

Царевична питка

  • 45 г прясна мая
  • 1 ч.л. захар
  • 300 г обикновено брашно
  • 300 г фино царевично брашно
  • 2 ч.л. сол

 

Маята се разтваря в топла вода заедно със захарта. Двата вида брашно се сипват в голяма купа заедно със солта, разтворената мая. Замесва се тесто.

 

След като втаса, прехвърлете на кухненски плот, леко поръсен с брашно. Меси се 2-3 минути. Тестото се разделя наполовина и се оформя на две кръгли питки. Поръсват се с брашно и се прехвърлят в тава, намазана с масло. Покриват се с кърпа и се оставят да бухнат за 30 минути.

 

Фурната се загрява предварително до 200С. Оставят се да се пекат 30 минути, докато станат златистокафяви и започнат да кънтят на кухо, когато се почукат отдолу.

 

 

Крем супа от картофи и тиква

 

500 г картофи

200 г тиква

50 г моркови

1 средна глава лук

1000-1200 мл вода или домашен зеленчуков бульон

1 щипка сушена мащерка

2 щипки сушена салвия (градински чай)

1-2 с.л. олио от гроздови семки или друга мазнина

лимон

  

Зеленчуците се измиват и нарязват на кубчета. Прави се запръжка от лука и морковите, а останалите продукти се задушават за кратко.

 

Към запръжката се добавят топла вода и зеленчуков бульон. Оставя се да заври и се добавят и задушените съставки. Поръсва се със сушените подправки.

 

Готви се до готовност на зеленчуците. След това супата се отмества от котлона и към нея се прибавя мазнината. Пасира се до получаване на гладка смес. Ако е необходимо, се разрежда с още малко вода или бульон.

Поднася се с резени лимон.

 

 

Кравайчета

  • 2 бр. яйца
  • 3 с.л. захар
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 250 г брашно
  • сол
  • 1 бр. жълтък за намазване
  • едра захар за поръсване

Всички продукти се смесват до получаване на меко тесто. Оформят се пръчици с дебелина сантиметър и половина и дължина около 200 мм. Навиват се под формата на кравай. Намасляват се и се махат с жълтъка. Пекат се на 180С до готовност.

 

 


От категорията

Какво да сготвим на Атанасовден според традицията – вкусни рецепти

Какво да сготвим на Атанасовден според традицията – вкусни рецепти-1547722471.jpg

17 ян. 2019 | 14:06

Рецепти за Антоновден – раздава се содена пита за умилостивяване на Баба Шарка

Рецепти за Антоновден – раздава се содена пита за омилостивяване на Баба Шарка-1547639792.jpg

16 ян. 2019 | 13:53

Картофен кекс с плънка

Картофен кекс с плънка-1547468113.jpg

14 ян. 2019 | 14:14

Домашен обреден хляб за празника на св. Татяна

Домашен обреден хляб за празника на св. Татяна-1547209088.jpg

11 ян. 2019 | 14:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мария Качулева


19 дек. 2018 | 19:12



Za kakvi kravaicheta na Ignajden si izmislyate,che sa tradicionni?! Ignajdeb e na 20 dekemvri,ne na 2 fevruari i vse oshte e Koleden post! Ignajden e denyat v koito Bojiyata Maika poluchava pyrvite rodilni bolki.Zatova koledarite peyat:"Zamachi se Boja maika ot Ignajden dor do Koleda". Ne samo,che yaica i kiselo mlyako ne prisastvat na trapezata,ami zapochva strog post do Koleda 25 dekemvri.Stiga ste sachinyavali gluposti ! Izglevda ot postoyanoto prisastvie na Cvetanov na saita,ste prihvanali glupostta mu i postoyanoto sychinitelstvo na neverni fakti!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.