Ако избираме депутатите мажоритарно, 1/3 от тях ще бъдат от София, Пловдив, Варна и Бургас

Какво означава депутатите да се избират мажоритарно?

Ако избираме депутатите мажоритарно, 1/3 от тях ще бъдат от София, Пловдив, Варна и Бургас

11532 | 8 ноем. 2016 | 17:24

Един валиден референдум отваря много работа за юристите, за математиците, за администрацията. Но най-вече за политиците


Какво означава депутатите да се избират мажоритарно?

Въпросът е напълно основателен, като се има предвид един от въпросите на референдума, по който гласувахме в неделя.

Допитването е на кантар да стане валидно и, ако това се случи, веднага изниква много работа. За юристите, за математиците, за администрацията.

 

Защо?

 

Страната сега е разделена на 31 многомандатни избирателни района, защото е в сила пропорционална избирателна система. Ако тя бъде сменена, на мястото на тези 31 района, трябва да дойдат 240 едномандатни избирателни района. Те не могат да повторят точно административното деление на общини, защото трябва да имат горе – долу еднаква „тежест“ като население.

 

Започваме сметките.

 

По данни на Националния статистически институт към 31 декември 2015 г. населението на България е 7 153 784 души. Делено на 240, колкото са мандатите в Народното събрание, това означава, че населението на едномандатния район би трябвало да бъде 29 807. Защото за основа се взима именно броят на населението, а не на имащите право на глас граждани.

 

Най-голям брой от областите в страната – 11, имат население между 100 000 и 150 000 души. Това са областите с центрове Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище, Ямбол. Тъй като област Кърджали е с население малко над 151 000 души, е логично да попадне в тази група. Тези области ще излъчват между трима и петима депутати.

 

Областите с население между 150 000 и 250 000 души са седем: Велико Търново, Враца, Добрич, Русе, Сливен, Хасково, Шумен. Те ще излъчват между пет и осем депутати. Близо до тази група са Плевен и Пазарджик, където живеят, съответно, около 252 хиляди и 263 хиляди души, което отговаря на осем – девет мандата.

 

В областите с центрове Стара Загора и Бургас живеят съответно около 323 хиляди и 312 хиляди души. Това означава по десет – единадесет мандата.

 

Мандатите във всички случаи трябва да бъдат разпределени вътре в областите. Как да стане това?

 

Да вземем област като Габровска (население 114 272). Тя има четири общини – Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново и би трябвало да избира трима или четирима депутати. Ако са четирима всичко изглежда просто – по депутат на община. Но не е толкова елементарно. Защото четирите общини въобще не са с еднакъв брой население. В Габрово живеят 60 747 души, в Дряново и в Трявна – по около десет хиляди, в Севлиево – малко над 33 000.

Задачата има поне две решения.

 

Решение 1. Факторът „брой на населението“ леко се пренебрегва и всяка община, независимо от гражданите си, получава „свой депутат“.

 

Решение 2. Факторът „брой на населението“ се спазва стриктно. Така Габрово избира двама депутати, Севлиево – един, Трявна и Дряново – общо един, нали все едно областта няма население за пълни четири мандата. Недостигащият четвърти мандат отива някъде другаде.

 

Решението за това кой вариант да бъде предпочетен е политическо.

 

Още по-сложна е картината в обезлюден регион като Северозапада.

Във Видинска област живеят 91 235 души. Стигат за три мандата. Но в областта има 11 общини! В самия Видин живеят 57 000 души, като за почти два мандата. Останалите десет общини ще имат един представител в парламента. Политически не звучи добре. Затова може да се вземе друго политическо решение – видинчани пращат в Народното събрание един депутат. А другият се избира от останалите десет общини. Изглежда по-справедливо.

 

Разсъжденията в този дух могат да бъдат онагледени с всяка област в страната. Но и така е ясно, че най-много депутати ще излъчат София, Пловдив, Варна и Бургас. На София се падат 44 мандата, на Пловдив и Варна – по 11, на Бургас – 7. Следователно, 73-ма народни представители или една трета от състава на парламента ще бъде излъчена от четири големи града. За проблемите, до които ще доведе това – след малко.

 

Защото в самата столица ще се повтори същият проблем на разпределението на мандатите, като този в страната. Огромна част от населението на София е съсредоточено в „Люлин“, „Младост“ и „Дружба“. В „Люлин“ живеят над 127 000 души, което отговаря на 4 мандата. В „Младост“ живеят около 100 000 души, което не достига за четири мандата. Центърът на София е най-слабо населен.

Следователно и тук разпределението на мандатите няма да е лесно. И политическите съображения ще си казват думата.

 

Има още един проблем, свързан с факта, че около два милиона българи живеят извън територията на страната. Постоянният им адрес е в България.

И тук има два подхода.

Първият, да се извадят от списъците у нас и да се формира район „Чужбина“.

Вторият, да се броят у нас когато се определят мандатите.

 

Сега да се върнем на факта, че една трета от депутатите ще бъдат избрана от големите градове. Те ще гласуват ли за ремонт на второкласната пътна мрежа във Видинско? Или за нещо, важно за хората в Силистра или Смолян, което обаче въобще не вълнува тези в Пловдив и Бургас?

Този проблем може да се реши като се въведе втора камара на парламента и всяка област, независимо от големината си, да изпраща по еднакъв брой народни представители. В България обаче няма такава традиция.

 

Тогава какво да се прави, за да не се съсредоточи цялото население в големите градове. Иначе как ще бъде чут гласът му? Което отвсякъде погледнато е задача за политиците.

 


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47