Нинова бе една от малкото, която показа принципно и последователно поведение в изминалия парламент

Калоян Методиев: В един момент чистката на служебния кабинет може да даде обратен ефек

13395 | 29 май 2021 | 22:14

Чистката може да капсулира, да мобилизира и да ги изплаши до степен, в която ГЕРБ да се превърне във “Върни се, зло, защото идва по-голямо зло”


- Г-н Методиев, здравейте в ефира на Радио София. Кои според вас са събитията на седмицата? Това е традиционно въпросът ми към политолозите, анализаторите в нашия ефир. Какво бихте откроили Вие?

 

- Може би скандалът с подслушването най-много доминираше новинарския поток и изяде голяма част от общественото внимание през изминалата седмица. Темата върви с конспиративно-ченгеджийски привкус, бих го нарекъл, и подмятания из медиите от един или друг участник. И ако някой има информация, най-добре вече да я вади - кой какво е правил, пускащият откъде знае и т.н. Иначе губим времето на държавата и се създава димна завеса за реалния проблем - провеждането на честни избори и текущите проблеми в икономиката и здравеопазването.  

 

- Това е основното, което излиза на преден план. Други, по-малко значими, но пак важни проблеми - на какво бихте обърнали внимание?

 

- Разбира се, скандалите около ББР, въпросите с машинното гласуване, бюджетът, кадровите назначения, които продължават, проблемите в сектор “Сигурност” с уволнения и назначения, които не минават без сътресения, разбира се и корупционните разкрития, които вървят в различни министерства и държавни институции. В общи линии, това е средата, в която се развива изминалата седмица.

 

- Да, и кадровата политика на служебния кабинет прави впечатление. Вие как ще коментирате всички тези смени по високите етажи на властта? Знаем ли днес какво още предстои да се случи, в очакване сме… 

 

- Определено има притеснителни неща, като се започне от начина на назначение на някои от хората. Неясно кой откъде на кого е дал имена и ги е предложил . Вече има напрежение по тази линия - около министрите на вътрешните работи и на финансите. Директорът на НАП се превърна в емблематичен пример и това нещо тепърва ще се усилва с приближаването на датата на изборите. Разбира се и с продължаващите промени по различните нива под министерските -  съответните агенции, служби и всякакви други държавни институции. Неприятно впечатление прави лансирането на по-ниските нива на хора от т.нар. вътрешна опозиция на БСП, която явно си намери нов гостоприемник. Това създава напрежение и говори за някои не дотам почтени цели от страна на служебния кабинет. Не е коректно, не се прави така.  Има и положителни инициативи, които служебното правителство прави - визирам повечето прозрачност в работата на ББР, уволненията на някои служители,  които са натоварени с прекалена политизация. Така че в общи линии нещата вървят в тази посока - и слаби, и по-силни пунктове в работата на кабинета.

 

- Казахте “избори и БСП” -   ще успее ли БСП да разшири влиянието си на предстоящите избори според вас? Как оценявате формирането на обявената от Корнелия Нинова широка лява коалиция и  изобщо, случаи ли се такава?

 

-Да, би трябвало да разшири влиянието си, като се надяваме да спре тази масирана, широкомащабна саботажна дейност на така наречената вътрешна опозиция, която е малка, но е  ресурсна и много деструктивна. БСП би разширила влиянието си най-малкото, защото Нинова бе една от малкото, която показа принципно и последователно поведение в изминалия парламент. Стоеше стабилно, институционално на фона на някои от крякащите и произвеждащи хаос групи.   А широката лява коалиция е положителна инициатива, разбира се. Самото й създаване изпрати позитивен сигнал към избирателите за обединение. А и определено събра цялото ляво пространство на едно място от тези 27 формации, които кандидатстват на предстоящите след шест седмици избори. Бих дал пример с Минчо Христов като човек, който има своята аудитория и послания и носи добавена стойност.

 

- Да обърнем поглед и към патриотите - ВМРО, Воля и НФСБ. Ще минат ли според вас бариерата с прагматичното решение да се обединят под името “Българскиге патриоти”? 

 

- Тази коалиция е чиста механика. Много наслагвания, много негативизъм имаше през последните години помежду им. Ако успеят да минат бариерата, ще е технологично усилия,  а не политически успех и той ще е на тавана от 11 депутати, най-много 12. Разбира се, ако стане нещо форсмажорно от техните теми -  Македония, бежански поток - лятно време обикновено се засилва, етническо напрежение в някое село, ще мога да привлекат обществено внимание и да успеят по-лесно да влязат в парламента.

 

- И Вие открихте като важна и основна задача на това правителство да проведе честни и прозрачни избори. Ние и това очакваме, всъщност. Ще успее ли и къде са опасностите? 

 

- Най-важното нещо, затова е конструирано служебното правителство като такова в Конституцията, е провеждането на честни и прозрачни избори. Нищо друго. Другото е допълнение към тази му основна задача. Виждам, че ЦИК бавно влиза в ритъм. Започна да прави демонстрации с машините от няколко дни, но трябва да се ускорява обучителната кампания за машинния вот, защото голяма част от населението изпитва затруднения и страх да гласува машинно. Новото плаши. Притеснителен е моментът с изборите в чужбина. Представител на една партия, да кажем, и жена му, формално от друга партия, могат да си направят секция и формална комисия заедно с приятелския кръг. В този случай българската държава, и най-вече българските политически партии, нямат възможността да имат наблюдатели и застъпници, които да контролират изборния процес, особено в големите държави извън Европейския съюз и такива с ковид- ограничения. Така че това са двете неща, на които би трябвало да се обърне сериозно внимание - обучителната кампания за машиния вот и как ще контролираме отворената врата за безкраен брой секции в чужбина.

 

- Очаквате ли да има драстични разлики в изборните резултати на 11 юли? Ще има ли изненади според Вас?

 

- Би трябвало да има. Очаквам някакви размествания, както на базата на случилото се в 45-то Народно събрание, където доста от формациите се отрекоха от обещанията си, другите се държаха неадекватно, трети пък спазиха обещанията си. Това би трябвало да повлияе на избирателите, защото видяха в този един месец на отишлия си парламент кой с какво влезе и как се държа. Ако има някакъв разум, трябва на базата на това да се промени и вотът им в една или друга посока. И на второ място, факторът,  който ще повлияе, е работата на служебния кабинет. Тоест, служебният кабинет може да изиграе положителна роля, като намали купения вот, за да имаме по-чисто волеизлияние от страна на българските избиратели. Това са двата фактора, които би трябвало да повлияят на избирателите по отношение на техния вот.

 

- За още малко конкретика да ви помоля - казахте, че прогнозирате 11 депутата от “Българските патриоти”, ако минат бариерата. Но споделяте ли мнението, че “Има такъв народ” ще вдигне процентите, а ГЕРБ ще ги свали? Това в момента е широко популярно като мнение.

 

- Широко популярно, че ГЕРБ ще ги свали. Това вече се отчита от повечето наблюдатели и хора, които правят прогнози - към днешна дата, защото ситуацията е изключително динамична и  не се знае какво може да се случи. Виждате, че в един момент чистката на служебния кабинет може да даде обратен ефект - да капсулира, да мобилизира и да ги изплаши до степен, в която ГЕРБ да се превърне във “Върни се, зло, защото идва по-голямо зло”. Тоест, може да има такъв ефект по отношение на ГЕРБ и сривът да не е толкова голям, колкото се очаква.

 

А “Има такъв народ” смятам, че ще спадне на тези избори, защото отказът им да съставят правителство при положение, че всички ги подкрепяха, както и отказът им от мажоритарния вот доведоха до разочарование на техните избиратели.

 

Но пък тук се намесва вотът в чужбина, на който те очевидно държат много и именно заради това бяха водещата сила в прокарването на решението за отпадане на тавана на секциите извън Европейския съюз, което може и да им донесе допълнителни гласове, които не са за подценяване. Но си мисля, че като цяло ГЕРБ ще свалят, а “Има такъв народ”  би могъл да задържи, но и да свали резултата си.

 

- Коя според Вас е най-интересната, най-енигматичната фигура на политическото поле в момента? От кого очаквате изненада на изборите на 11 юли?

 

- Изненади очаквам в сегмента на малките участници. Тук визирам и проекта на Божков, и “Възраждане”, и разбира се, патриотите, които също са загадка за това как ще си проведат кампанията. И въобще не очаквам изненада за този, който се твърди, че ще направи изненада - визирам преродения Жан Виденов, който се появи на политическата сцена и определени анализатори решиха, че това ще е някакво голямо завръщане, което според мен по никакъв начин няма да се случи.


Калоян Методиев в разговор с Антония Енева и Катя Василева в “Ритъмът на седмицата”, Радио “София”, БНР,  28.05.2021г.


От категорията

Знак! Вигенин: Проектът Петков/Василев може да разколебае подкрепата на левите за Радев

Вигенин за Петков/Василев: Проектът им може да разколебае подкрепата на левите за президента-1631893228.jpg

Опитът пък да откъснеш партия от "БСП за България" си е вероломно ...

17 септ. 2021 | 18:39

Проблемът пред Радев не е дали ще спечели изборите, а дали ще встъпи в длъжност като президент

-1594312463.jpg

След подобно шоково увеличение на цените един месец е повече от достатъчен, за ...

17 септ. 2021 | 10:48

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт-1632044218.jpg

На президента не му е работа да прави собствена политика, а да играе символна ...

19 септ. 2021 | 12:36

Кеворк Кеворкян: Въртоглавщини с паметници

-1568320806.jpg

Действащите политици ги нямаше при откриване на паметника на Удроу Уилсън, но ...

18 септ. 2021 | 13:05