Тласкат към хаос – отиваме към трети избори, които могат да родят още по-големи чудовища!

Калоян Методиев: Забравете за промяна!. Влизаме в хипотезата да се дестабилизира държавата

80316 | 16 юли 2021 | 18:38

Бяхме свидетели на една мантра, която подлъга обществото и която се тиражираше в определен задкулисен кръг в държавата, че имаме протестни партии. Днес, официално, на пресконференцията партията, спечелила изборите, заяви, че не е протестна партия, а антис


Интервю на д-р Калоян Методиев, директор на Институт РЕГО, пред БНР

 

- Господин Методиев, от това, което чухте и видяхте от 2-часовата пресконференция, първа пресконференция на ИТН, до какъв извод стигате? Виждате ли желание и сериозно намерение партията да поеме управлението на страната?

- Не. Не виждам. Виждам четири вида отношения, които са достатъчно показателни за намеренията на партията. И една новина виждам в цялата работа – отношението, първото, е към собствените хора. Като към марионетки, няколко пъти беше употребена фразата: „Те са там, за да изпълняват. Не сме ги информирали.“ Собствените си депутати.

Забележете, и членове на партията какъв кабинет предлагат. Т.е. отношението към собствените хора е като към лакеи.

Второ, отношението към останалите политически субекти беше демонстрирано и не само сега, а и при обявяването през цялата седмица като към малоумни. „Подкрепяте ни, гласувате каквото ви кажем, нямате право на собствено мнение, вие сте в политиката, за да ни обслужвате.“ В общи линии това беше цялата линия на поведение от ден първи до днес с епитети.

- Тоест не очаквате промяна в стила?

- Не. Не очаквам.

 

- Те казаха, че и в бъдеще няма да преговарят с „Демократична България“ и ИМВ.

- За тях останалите партии са обслужващ персонал, малоумни, които трябва да ги подкрепят за нищо.

Третото нещо е отношението към политическия процес, което бих определил като каране без правила. За да разберат всички, които са се возили в кола: каране в насрещното, засичат останалите шофьори, пресвяткат им. Минават на червено, не се съобразяват с никого – това е отношението към българската парламентарна система, към процедурите, към комуникацията с медиите и тук идвам до четвъртото отношение – към журналистите, като съгласете се, всички, които са наблюдавали тази 2-часова пресконференция, която приличаше на пресконференция на южноамерикански диктатор, отношението беше обидно, менторско, с физически характеристики да се подиграват на хора в залата. Т.е. беше пошло цялото това мероприятие, което показа, обаче, че са се уплашили, дадоха заден по отношение кандидатурата си за министър-председател, но в крайна сметка природата им изби и казаха, че пак ще го направят. А това, което казах в началото, че има една новина и това беше важно да се отбележи – бяхме свидетели на една мантра, която подлъга обществото и която се тиражираше в определен задкулисен кръг в държавата, че имаме протестни партии. Днес, официално, на пресконференцията партията, спечелила изборите, заяви, че не е протестна партия, а антисистемна. И това вече дава друг ракурс на пакетажите в политическото пространство, на оценките и на истината, която беше подменена по отношение на случилото се от вдигнатия юмрук насам.

- Добре. Какво следва – да забравим за промяна, дълбока промяна, за изчегъртване, за смяна на модела?

 

- Забравете. Ние вече влизаме в хипотезата да се дестабилизира държавата, защото ни тласкат към хаос – липса на институции, вратата за безконтролната корупция в момента, на свиване на администрацията – не се знае кой какво прави, без работещ парламент, отиваме към трети избори, които могат да родят още по-големи чудовища. Виждате как в две държави, където има над 70% ваксинирани, като Кипър и Испания избухна нова, много тежка вълна на ковид кризата, това ни чака и нас. Понеже същите тези формации се подиграваха на ваксините и на това, че трябва да се ваксинираме, България е една от най-слабо ваксинираните, хората не искат да се ваксинират в момента и ни чака нова, тежка вълна на ковид кризата още след месец-два. Да не говорим за икономическите последствия без правителство, когато имаме вдигнати цени на енергийни ресурси – на ток, на парно. Сега е лятото нали, още е широко около врата на хората, но смятайте през септември-октомври, когато свършат парите в бюджета, кой ще носи отговорност за държавата? Т.е. това поведение, което обясних – антисистемно, пошло, менторско, нагло ще роди още по-голям проблем в държавата. Пак казвам изплашиха се, дадоха заден, опитват се да минимизират щети покрай начина, по който си обявиха правителството и това, което е то, но природата им е такава и пак ще го направят.

- Казаха, че ще предложат ново правителство, нов вариант. Не се изключва вариантът за министър-председател да бъде предложена жена. Ще мине ли този кабинет и ще получи ли подкрепа в пленарна зала?

- Ами, ако има някой политически самоубиец да подписва празен чек и да го подкрепя – моля, и то без идеологически разговори.

- Чухте Вашият колега Юлий Павлов да казва, че има няколко партии, които нямат интерес от нови избори.

- Това няма значение, нямат интерес да изчезнат от политическата сцена. Както чухме на пресконференцията – единственият човек, който се предлага на всяка цена е Мая Манолова. Хвърля се по очи, благодари им и отишла на разговори. Така че единственият самоубиец, който подписва празен чек, е нейната формация, която има 13 депутати. Оттам нататък, който има чувство за самосъхранение и за достойнство, защото самосъхранението минава и през достойнството, трябва да го направи по начина, по който се прави в една парламентарна република – с политическа култура, която предполага преговори, приоритети, това правителство да има хоризонт, да има някаква програма, политика, да има интересите на всяка от партиите. Иначе дайте да разпускаме партиите, защото трябва да подкрепяме ИТН, понеже те така казали и са спечелили изборите с едни 65 гласа, които по време на Прехода няма толкова слаб победител. Т.е. партия, която иска да каже, че вече не партия, а присъдружна или обслужващ персонал, може да се сложи в категориите, които изброих – може и да го направи.

- Тоест Вие не сте оптимист, че ще имаме правителство с мандата на ИТН, на първата политическа сила?

- Не, въобще не съм сигурен дали те го искат. Както казах това, което правят по отношение на политическия процес.

- Вторият, третият мандат ще успее ли да реализира правителство?

- Това е въпрос на преговори, въпрос докъде ще стигне ентропията на политическата система и на политическия разговор в момента и дали ще се активизира някаква имунна система на икономическите субекти, на социалните слоеве в държавата, на здравните проблеми, защото без някакво правителство отиваме буквално към хаос.

- Да, да. Вие описахте какви са рисковете за страната, но ето че в сряда президентът каза, че свиква Народното събрание, много бързо ще се завърти тази рулетка и какво следва.

- Мисля, че първи мандат ще видим какво ще направят ИТН. Пак казвам – скептичен съм дали ще направят нещо с този подход, с който са тръгнали. Вторият отива при ГЕРБ.

 - ГЕРБ са в изолация.

- ГЕРБ са в изолация. Третият мандат да видим при кого ще отиде.

- Кой е готов според Вас – ДБ, БСП, която има по-слаб резултат от предните избори през април?

- Но има програма, има си приоритети, има си и хора подготвени. ДБ по същия начин – имат си приоритети, имат си програма. Така че не виждам проблем в това да има трети мандат, да се връчи и той да е наистина безнадежден. Т.е. единственият шанс в момента е да има трети мандат.


От категорията

Всеки ден е скъп и незаменим

Владимир Костов: България търси ли своя независима национална политика?

-1618210330.jpg

Никой не напомни за редуването на десетилетия на ограничаване до фактически ...

23 септ. 2021 | 08:31

Проф. Дюлгерова: "Продължаваме промяната” ще понесат щети заради двойното гражданство на Петков

-1454432923.jpg

В историята ни има две самостоятелни събития, които бележат пътя на ...

22 септ. 2021 | 17:55

Огнян Минчев: Само Радев е на предизборния терен за президент. Това е болна ситуация

-1546070674.jpg

Напоследък го спрягат за "американски човек". Не си представям какви ...

23 септ. 2021 | 16:39

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Учебниците по история ще нарекат днешните събития у нас разруха

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Учебниците по история ще нарекат днешните събития у нас разруха-1632398269.png

Актът на независимостта не идва случайно, той е закономерен и подготвен, ...

23 септ. 2021 | 14:57