Д-р Калоян Методиев

Гръмовният скандал със закона за вероизповеданията тепърва ще се развива, прогнозира той

Д-р Калоян Методиев: България днес прилича на една къща с гредоред, проядена от дървеници

17296 | 29 март 2019 | 13:56

За съжаление в България ставаме свидетели на политическа гарнитура, която не просто живее „От“ политиката, а граби с пълни шепи, коментира политологът


Политологът д-р Калоян Методиев в интервю за БНР, Радио Пловдив

- След политическата вихрушка, отронила от политически позиции някои знакова лица, следва смяната им с други. В точно този момент ще питаме какви стандарти за морала в политиката подсказа постановката „оттеглям се, но пак оставам“ и какви сигнали за състоянието на ГЕРБ и политическата сцена даде оставката на Цветан Цветанов от НС и замяната му с д-р Даниела Дариткова. Въпросът задаваме към политолога и член на Стратегическия съвет към президента д-р Калоян Методиев. Добро утро.

- Добро утро.

- Откъде да започнем с толкова труден, като че ли за ориентиране в ситуацията факт, който се случва, може би сага, дали това променя това променя по някакъв знаков начин политическа сцена или поне поставя във фокус най-голямата управленска партия?

- Може би трябва да тръгнем от най-голямото – от България и да стигнем и до управлението. Според мен България днес прилича на една къща с гредоред, проядена от дървеници. Другите в ЕС, с които трябва да се сравняваме, вече са на друго ниво. Казвам го понеже строителството е модерно като тема. Там вече има къщи с биотехнологии, чисти, уютни, подредени, обществата с друг дневен ред, докато ние се върнахме в едно 30 годишно минало като проблеми, перспективи и като функциониране.

И тук вече идваме до модела и до конкретния случай, който ни дава повод за разговора – „Апартамент-гейт“, който разкри положението, което не беше и особена тайна за обществото, до което е стигнала политическата класа в страната в момента. Тя е нарушила основния принцип в политиката, дефиниран преди 120 години още от Вебер, че в политиката трябва да отиват хора, които живеят „За“ политиката, а не „От“ политиката. За съжаление в България ставаме свидетели на политическа гарнитура, която не просто живее „От“ политиката, а граби с пълни шепи. И в този контекст, най-злополучното е, че това не някакво световно изключение, навсякъде има политици, които живеят „От“ политиката, но имат и резултати. Докато в България, не стига, че я използват за лично облагодетелстване и то в особено големи размери, станахме свидетели на депутати милионери, които не са работили един ден извън системата на държавното управление, но в един момент резултатите, които показваме като държава са повече от трагични. Това са всички възможни класации в ЕС – социално, икономическо развитие, демография, всички негативни явления, които вървят след този срив на управленски решения.

И за конкретния случай, какви мерки се взеха с отстраняването на Цветанов от групата, което самият Борисов определи като „петно, което е хвърлено върху партията“ и трябва да бъде изчистено….

- Много тежък удар, каза той.

- Да, много тежък удар. Ако е виновен – изкарваш го изцяло от политиката. Ако е невинен – заставаш зад него и го защитаваш, защото вие сте от една партия, 15 години вървите заедно и трябва да защитавате една политика и едни резултати.

- И точно тук стигаме до двойните стандарти за морал в политиката, които са безспорно видяхме, че съществуват, защото видяхме, че парламентарното му присъствие е недопустимо, докато за партията е една много желана фигура, която трябва да излекува травмите нанесени на политическа цена.

- Тук идваме до опасния момент в цялата ситуация, което ми прави впечатление в последните 24 часа. При това хибридно решение, което се взе – за парламента е лош, за партията е добър, как точно този човек ще прави изборите на управляващата партия в следващите седмици? Имаме по-малко от два месеца до тези избори, при положение че парламентарната криза започна именно заради скандал свързан с Изборния кодекс и с опит да се пренапишат правилата в последния момент за изборите. Тоест, тези избори пак ще бъдат поставени под заплаха. Прави ми впечатление, че хората се уплашиха в последните 24 часа, след като излизаха с по-ярки позиции като Фейсбук динамика, защото видяха, че всъщност вдигането на пара отиде в свирката и особени промени от тази ситуация няма. Опитва се да се замете скандала и да се спечели време. Страхът се върна.

- Да ви попитам, това, което ми направи впечатление в днешната преса, при представянето на д-р Дариткова, знаем че днес ще има едно много знаково гласуване в Народното събрание, но в пресата тя е определена като лечителката в ГЕРБ. Може би е по-точно да се каже лечителката на ГЕРБ. Това вече е моето вмятане, но нещата, които ми направиха впечатление при представянето й като заместник на Цветанов, ситуацията наистина е кризисна, както каза тя и потвърди. А от друга страна това, което заяви премиерът, че депутатите от ГЕРБ трябва да бъдат контролирани, за което разчита на Дариткова. Как ще го коментирате?

- Виждате, че се говори за взимане на групови решения, но се казва: днес сме в коалиция с еди-кой си, еди-кой си влиза в листата, еди-кой си става шеф. Тоест, еднолично Борисов си ги решава нещата и в такива ситуации разчита на хора, които са му по-близки и по-верни. Разчитам го като знак за задълбочаване на кризата, защото ще трябва там да се продължи с ролята на силово събиране на кворума. И за поддържане на този параван, който не е особен параван след последните решения, знаете снощи беше гласуван Закона за вероизповеданията, който предизвика….

- …гръмовен скандал

- Гръмовен скандал, който тепърва ще се развива, но тук важното е, че Дариткова трябва да осигурява коалицията ДПС-ГЕРБ, която не е тайна, става все по-видима и трябва да вкарва в уравнението групите на патриотите, които са все по-хаотични, не е ясно какво правят в това управление като цели или модели. Забравих Марешки, който трябва да бъде ухажван и привикван, за да осигури неговите гласове, за да тръгва заседанието. Тоест, наистина работата е за доктор. И то анестезиолог и реаниматор, който да спасява това неспасяемо положение на този труп, който се оказа това Народно събрание, което трябва да се държи на системи до изборите и да му се вливат разни течности под формата на лекарството „Кворум“.

- Продължете още малко в тази връзка с кризата. Дали и тук да добавим факта със закъснялото обявяване на следващото име – заместника на Цецка Цачева? Трябваше да бъде факт вчера, поне с това се ангажира българския премиер, но това не се случи.

- Да, защото, знаете с „Апартамент-гейт“ се отвори въпросът за това всеки човек да е с безупречна репутация и да няма за какво да бъде атакуван, защото ситуацията това вече се превръща във основен фокус и по отношение на съдебна система и политика. Предполагам, че не могат да намерят човек за поста. Не знам как ще се редят и листите за евроизборите при тази ситуация. Това е причината, кадрова е според мен.

- Ще има ли разпад в ГЕРБ?

- Труден въпрос. За първи път през този месец видяхме, че партията води вътрешнопартиен живот и има различни лобита. Стана достояние сблъсъкът Цветанов-Дончев. Досега, за 15 години, никога не са били във фокуса като партия, а винаги през управлението се идвали скандалите при тях, така че всичко е възможно.

Интервю на Веселина ПЕЕВА, БНР, Радио Пловдив


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21