"Капитална" грешка искането на Радев за повече въоръжение, категоричен е политологът

Калоян Методиев: Няма как да правим предсрочни избори през декември, това ще ни вкара в хаос

13529 | 19 окт. 2020 | 14:44

Това правителство е с ниска подкрепа и се опитва да минимизира всякакви възможни щети. То не иска да накърнява никакви интереси, иска да удовлетворява всички. Не очаквам от кабинета каквито и да е мерки, които да не са популистки, казва анализаторът


Няма как да правим предсрочни избори през декември - януари, това ще ни вкара в хаос, коментира по БНР политологът Калоян Методиев. Според него вече не е сериозно да се говори за предсрочни избори и за служебно правителство пет месеца преди края на управлението. 

 

"Не можем да говорим за студентски протести, генерално, защото трябва да излязат всички университети, не виждам нова динамика, не виждам увеличение на протестността, напротив - продължава процесът на делегитимация, на свършване на този протест и бих казал компрометиране след последните събития пред БНТ“.

Това каза пред БНР политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.


"Най-чистият вариант, най-добрият е през едни избори да се мине, които да бъдат гарантирани като честни. С оглед на развитието и на пандемията, и на социално-икономическата ситуация, която се влошава вследствие на нея. И опасността е много голяма, защото от една страна трябва да се затегнат мерките - с оглед на нарастващия брой заразени и с оглед на това, че не може да издържи социалната система, но от друга страна - частният бизнес е притиснат почти до стената, армията от безработни расте, а без частния бизнес ще рухне и държавата като социална система, като възможност да осигурява пенсии. Защото от частния бизнес се осигуряват данъците, от него идват и парите за харчене, с които трябва да се борим с епидемията", коментира още той.

 

Според политолога в момента сме "между Сцила и Харибда" - расте армията от безработни и бизнесът няма да издържи ново затваряне заради коронавируса.


"Много е тънък балансът, който трябва да бъде постигнат, за да можем да преодолеем тази криза с минимални щети, и разбира се тук отговорност има цялото общество с дисциплината, която трябва да проявява и която не е на високо ниво", подчерта Методиев в предаването "12+3".

По думите му правителството не иска да накърнява никакви интереси, а иска да удовлетворява всички интереси:

"Това правителство е с ниска подкрепа, не е популярно, не е харесвано и се опитва да минимизира всякакви възможни щети по отношение на себе си откъдето и да дойдат. Дори и общественият интерес да налага нещо, те ще предпочетат по-малкото съпротивление. Не очаквам от това правителство каквито и да е мерки пет месеца преди края на неговия живот, които да не са свързани с популизъм, които да са непопулярни, които да са реформаторски, няма как да стане вече".

 

"Правителството ще гледа да не засегне никого до парламентарните избори", подчертава Методиев.

 

"По отношение на това, което се случва, президентът Румен Радев няма особено полезни ходове", казва Методиев, но подчерта, че действията му трябва да коментира някой, който е на по-голяма дистанция, защото само преди месец е бил в президентството.

 

Според него обаче е "капитална" грешка искането на Радев за повече въоръжение, както и на правителството.

"В момента трябва да се обърне най-сериозно внимание на социалната политика, на борбата с коронавируса и как да се намали безработицата. Това са темите. Всяко друго нещо е разконцентриране от важните въпроси", смята Методиев. 

Методиев коментира и днешните резултати на социолозите. "Това са моментни картини, предстои много динамично разместване по отношение на политическите лидери. За служебно правителство няма как да говорим, или да правим избори през декември и януари, защото това ще ни вкара в хаос", заяви Методиев.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Вторият акъл на нашите властници

-1462343945.jpg

“Балканите са най-идеалното място за унижение” – казваше забележителният ...

23 ноем. 2020 | 10:05

Проф. д-р Симеон Янев: Притаените мигове на Георги Йорданов

Проф. д-р Симеон Янев: Притаените мигове на Георги Йорданов-1606136585.jpg

Тритомникът е огромен резервоар на документи, лични свидетелства, откровения, ...

23 ноем. 2020 | 15:11

Петко Добрев: 9 месеца правителството не изпълнява Националния план за готовност при грипна епидемия

Петко Добрев: 9 месеца правителството не изпълнява Националния план за готовност при грипна епидемия-1606150272.jpg

Ако още през месец март управляващите бяха започнали да работят съгласно ...

23 ноем. 2020 | 18:41

Георги Марков: Проектът за нова Конституция свърши добра работа на ГЕРБ. Време е да го оттеглят!

-1561186598.jpg

Разглеждането на проекта в пленарна зала не е добре за ГЕРБ. Хем няма да има ...

23 ноем. 2020 | 17:01