Д-р Калоян Методиев, началник на кабинета на Румен Радев

Оценяваме участието на правителството в българо-японския бизнес форум, подчерта началникът на президентския кабинет

Калоян Методиев: Политическото доверие е едно, а националните приоритети - друго

22351 | 6 февр. 2020 | 14:35

От японска страна в президентството седнаха ръководители на корпорации с приблизителен общ оборот от 390 милиарда долара за м. г. Отношенията ни с Япония са от времето на цар Фердинанд, при Тодор Живков са приоритет. Харесваме се, познаваме се като народи

Д-р Калоян Методиев, началник на кабинета на Румен Радев-1580991830.pngБългаро-японски бизнес форум, 5 февруари, президентство на Република България-1580991900.jpg

На 5 февруари в президентството на „Дондуков“ 2 се проведе българо-японски бизнес форум. Домакин беше българският държавен глава, а в срещата участваха представители на едни от най-големите японски корпорации, някои от които идват за първи път у нас, както и с представители на българския бизнес.

На събитието присъства и икономическият министър Емил Караниколов. За отношенията с Япония в миналото и днес, за знаците и резултатите от форума разговаряме с д-р Калоян Методиев, началник на кабинета на президента Румен Радев.

- Господин Методиев, в президентството се проведе българо-японски бизнес форум, на който Румен Радев подчерта, че „за България Япония е ключов партньор в региона на Източна Азия“. Какво очакваме от японския бизнес и какво можем да дадем ние? Продължение ли е форумът на успешната визита на Румен Радев в Япония през октомври миналата година?

- Да, форумът бе организиран следствие на президентската визита през октомври. Това е стъпка от политиката на стратегическо партньорство между България и Япония, за което има воля и желание и от двете страни. Идеята бе подобно събитие да се организира бързо, за да не се губи темпо, както често става след подобни визити. Президентът искаше да се действа, за да се върши работа и да има резултати.

Колкото до въпроса ви за това какво очакваме от японския бизнес, отговорът е кристално ясен – взаимноизгодно сътрудничество, свързване на двете икономики, работни места, джойнт венчъри, до 9-10 пъти повече туристи и директна линия София - Токио. Специфика на японския бизнес е, че работи добре и е консенсусен партньор за ЕС, което ни освобождава от всякакви геополитически ажиотажи. Японските инвестиции навсякъде са устойчиви, а не рейдърски, екологично ориентирани са. И не на последно място - създават ред, организационна култура и йерархични модели. Ние имаме нужда от това, а не само от парични потоци. Българите допринасяме с елементите креативност, гъвкавост, освободеност. На форума бе отчетено, че се харесваме, познаваме като народи отдавна, имаме много общи неща и се допълваме.

- Веднага направи впечатление присъствието на срещата на министър Емил Караниколов. Какъв знак е това на фона на обтегнатите отношения между президента и изпълнителната власт? Нали доверието е свалено?

- Вижте, нещата трябва да се гледат в перспектива, дългосрочно и в интерес на обществото. Държавата продължава да съществува и след това управление, на което в най-оптимистичния случай остават 11 месеца активна дейност. Тук говорим за корпорации, които влизат, за да останат поне десетилетие. Оценяваме положително идеята да се работи по приоритети от обществен интерес с дълъг хоризонт и участието на правителството във форума. В смисъл, че политическото доверие е едно, а националните приоритети - друго. За японските инвеститори и държава бе важен знак, че срещу тях застанаха държавният глава, представителите на правителството и парламента, четирите работодателски организации.

Българският бизнес на срещата бе на много високо ниво – подготвен, реактивен. Икономическият институт на БАН представи специален доклад за възможните перспективи за японските инвестиции на събитието на български и английски, който издаде в книжка. На форума бе обявено учредяването на Японско-българска бизнес асоциация. Това ще е платформата, която да подпомага идването на японските инвестиции от японска страна. Отговорните медии уловиха момента и го отразиха. Два екипа от млади хора от президентството и японското посолство работиха ударно за организацията в много краткото време за подготовка. Действа се на широк фронт, за да може нещата да се случват. Фигурата на всеки посланик също е важна – ако е активен, търсещ резултати, а не показност, работата върви. А Ватанабе е такъв. Тоест, вчера звездите се подредиха.

- Кои японски фирми и корпорации присъстваха на събитието и с какво се занимават те?

- Присъстваха глобални гиганти като СЕГА геймс, корпорация Мурата, Мицубиши, Джапан агри продуктс и други. На масата от японска страна седнаха ръководители на корпорации с приблизителен общ оборот за миналата година на стойност 390 милиарда долара. Сами съдете за мащаба на събитието. Едни разширяват дейността си в България, други планират отваряне на офиси. Две японски банки дойдоха специално от Виена за събитието. Корпорация Мурата е за първи път у нас и бе представена от вицепрезидента си. Това е компания в глобалния топ 100 в електрониката. Влизането й у нас ще е силен знак и към останалите инвеститори. Имаше фирми от технологичния, автомобилен сектор, хранително-вкусовия. Представител на японското министерство на икономиката чрез агенцията им Джетро. Там държава и частен бизнес работят много тясно, за да върви обществото напред. Икономическата дипломация е това, което при тях е разработено добре, а при нас все още куца.

- В миналото България и Япония имаха изключителни икономически контакти и приятелски отношения, белязани с доверие. Възможно ли и да се възстанови тяхното ниво? Да припомним също, че по времето на социализма държавният глава Тодор Живков издига отношенията с Япония до ниво на стратегическо сътрудничество.

- Отношения има още от времето на цар Фердинанд. Независимо от политическата система или режим в двете страни, отношенията са приятелски, добри и се базират на търсене на общи интереси. Има спадове и подеми, но тенденцията е една и съща. Живков се впечатлява от Япония в края на 60-те и началото на 70-те и извежда отношенията на приоритетно ниво.
Не просто е възможно да се възстанови нивото на отношенията, но трябва да се надграждат и да се засилват по всички линии – политика, икономика, образование, култура, спорт. Япония е страна член на Г7, глобален технологичен и икономически лидер. Лошо ли е да е твой стратегически партньор и съюзник, още повече, че отношенията са издържали проверката на времето?  

- Какъв е обемът на японските инвестиции в България в последните години?

- Не е задоволителен спрямо политическата и културна свързаност. Сега е моментът за тяхното ускоряване. Лъвският пай от японските инвестиции в Източна Европа отива в Унгария  с 35 000 работни места и Полша с 40 000. Проблем при нас е, че инвестициите не се изчисляват в работни места както е в повечето страни, са които се сравняваме. Грубо около 10 000, но с всички условности на това число. Инвестираните суми варират от 70 до 55 милиона евро в периода 2014-2018, което е скромно, да не кажа слабо като резултати. Стокообменът е в скромните рамки на 179–210 милиона долара годишно. Туризмът е престъпно занемарен, както вече отбелязах.

- Как се развива идеята на президента Радев България да стане хъб за японските инвестиции в Югоизточна Европа и целия ЕС? На какъв етап е? Оптимист ли сте, че полагаме нужните усилия?

- Усилия се полагат, но винаги може повече. Трябва да го направим с оглед на дългосрочните ползи за обществото ни, за инвестиционния климат, възстановяването на цели общини и региони. Трябват по-смели решения. Ние сме естествения хъб за японското присъствие в Югоизточна Европа на базата на старите ни връзки и сегашното ни членството в ЕС. А и ние сме единствените, които имат добри отношения с всички страни от Западните Балкани.

Япония има споразумение за свободна търговия с ЕС, а София е естественият център на Балканите. Тоест, условията са налице. Не си позволявам да съм оптимист, гледам да се придържам към реализма. Ако се работи приоритетно и скоростно, няма корупционен интерес, мисля, че нещата могат да се случат. Не само по отношение на Япония, но и спрямо други наши традиционни партньори и пазари, които трябва да бъдат излъскани от прахта и вкарани в политически оборот.От категорията

Валентин Вацев: Избори заедно с Триморието! Подкрепата за Радев ще бъде преосмислена

-1597939100.jpg

ГЕРБ притежава България така, както партията-държава БКП я притежаваше през ...

5 май 2021 | 13:59

Марков: Радев сбърка като не разпусна НС, не насрочи дата за вота и не назначи служебен кабинет

-1610910808.jpg

ГЕРБ ще си спести резила не по своя вина да участва в т.н. машинно гласуване, с ...

5 май 2021 | 15:59

Боян Чуков: Триморието ще има отражение и върху президентските избори

-1578822608.jpg

Ние трябва да се опитаме тази инициатива, където като много мощен спонсор са ...

5 май 2021 | 15:48

България тръгва към 12-ите избори за парламент. Повече граждани ли ще гласуват?

Народното събрание през 1990-а и през 2021 година.-1620216745.jpg

Интересът към вота за народни представители зависи не от температурните, а от ...

5 май 2021 | 15:03