Д-р Калоян Методиев

Ако Борисов иска да е принципен, да намери решение и за парите, които изтичат от енергетиката, служебни коли

Калоян Методиев: Ако в БСП искат да затънат в битки на прогерберски фракции, да детронират Нинова

21316 | 8 юни 2019 | 11:33

Нинова е последният вал пред една възможна криза в българската политика, която би била евентуалното поглъщане от страна на Борисов и на втората марка БСП


Намаляването на партийната субсидия ще бъде крачка назад. Това каза в интервю за обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът д-р Калоян Методиев.

Според Методиев предложението на премиера Бойко Борисов се прави с цел, а не от ценностни подбуди – изместване на фокуса.

„Възникват два въпроса по отношение на мълниеносното решение на Бойко Борисов - защо точно сега и защо толкова радикално. Не мисля, че го прави от ценностни подбуди, а действа инстинктивно - да удари другите партии, които не са богати, но и да спечели на своя страна общественото мнение. Разви се и теорията, че се опитва да отклони общественото внимание от много тежките оценки, които получи през седмицата по отношение на корупцията в България от страна на ЕК и по отношение на членството на България в Шенген от страна на холандското правителство“, обясни политологът.

Калоян Методиев допълни, че ако Бойко Борисов иска да е принципен, трябва да намери решение и за парите, които изтичат в държавата по отношение на други черни дупки като НСО, енергетика, държавни корпорации, служебни коли.

„Важно в сюжета с въпросните субсидии, като е казал „А“, да каже и „Б“ за парите, които изтичат в държавата, която е на негово разпореждане, по отношение на други черни дупки като НСО, РВД, държавни корпорации, енергетика, служебни коли. В София има 15 линейки, а служебните коли са хиляди. В цяла Европа министрите на богатите и развити държави се возят с метрото. Ако Борисов иска да е принципен, нека се занимае и с тези въпроси“, каза още Калоян Методиев.

По думите му по отношение на партийната субсидия по-разумно и по-балансирано е предложението на ВМРО – 5 лева субсидия на глас, което ще ограничи влиянието на сенчестия бизнес и олигарси по отношение на политическите партии.

„Да не залитаме в крайности по отношение на финансирането, защото до известна степен се е осветлило, поне на големите партии, и това ще е крачка назад“, отбеляза той.

 

„В БСП има колизия между две тенденции. Едната е линията Нинова, която е за самостоятелно развитие, за правене на принципна политика с идеята, че трябва да се променят нещата в България. Тя говори много за съдебна реформа, за нови икономически модели. Има и една друга група в партията, те искат докопване до властта на всяка цена. Не е тайна, че са близки до ГЕРБ и искат голяма коалиция, под чието крило да се скрият. Това са героите, които са известни на България от софийската, пловдивската и варненска организация“, обясни политологът.

Калоян Методиев допълни, че в БСП има сблъсък на две ценностни идеи – за това как трябва да се прави политика и как трябва да се развива българската политика оттук нататък. От сблъсъка на двете линии в БСП до голяма степен зависи и конфигурацията в българската политика в близко бъдеще, уточни той.

„Този сблъсък продължава и в момента. Нинова е последният вал пред една възможна криза в българската политика, която би била евентуалното поглъщане от страна на Борисов и на втората марка БСП. Нинова е единствената пречка това да се случи и това би довело до фатални последици за българската политика. Ако има чувство за съхранение в партията и идея за развитие на БСП, те трябва да подкрепят Корнелия Нинова, но ако искат да затънат във вътрешни баталии между прогерберските фракции, те могат да се опитат да я детронират. От този сблъсък ще зависи политическата й съдба, до голяма степен и конфигурацията в българската политика в близко бъдеще. Този форум е интересен от тази гледна точка, сама по себе си БСП не е важна в случая, а в по-големия контекст на отношение с ГЕРБ и с управлението на държавата“, каза още политологът.

 

Оценките за това, което се случва в България от страна на управляващите и оценките, който й се дават отвън, се разминават диаметрално, коментира още д-р Методиев.

„Докладът на ЕК но казва това, което отдавна знаем, че в България има корупция на високите нива. Това, което беше интересно, е, че има сигнали за пране на пари от политици, които се прикриват от властите в България, че управлението на държавните фирми е непрозрачно, изтичат финанси там, че чуждестранните инвестиции в България намаляват заради ширещата се корупция. В общи линии, че трябва да се вземат мерки. В противен случай, което също е важно според мен и е акцент в този доклад, ще има предоговаряне на еврофондовете, ако няма мерки по отношение на корупцията по високите етажи на властта и по отношение управлението на държавните фирми, които са се превърнали до голяма степен в черни дупки. Въпросът е, че идва седмица след изборите. Ако този доклад беше дошъл седмица преди изборите, щеше да има по-различен ефект“, посочи политологът.

По думите на Калоян Методиев управляващите се опитват се да омекотят удара.

„Темата за успехите, лансирана от управляващите, и опитът да заметат корупционните скандали в държавата, нямаше да се получи и щеше да окаже негативен ефект върху тяхната кампания. Защото оценките за това, които се случи в България от страна на управляващите и оценките, който й се дават отвън, диаметрално се разминават. Оценките вътре са категорични. Управляващите имат проблем с корупцията, защото така и не искат да го приемат и да работят в тази посока, че корупция се бори от горе надолу. Това е златното правило в тази сфера – премиер, вицепремиер, министър. В тази посока вървят и в този ред. Две държави в ЕС спорят коя е на предпоследно място, защото България ясно е на последно място – това са Хърватия и Румъния. И тези две държави имат осъдени и вкарани в затвора министър-председатели, министри и т.н.“, обясни той.

По думите му управляващите носят отговорност за управлението на държавата, за начина на разходване на публичните средства, за всичко, което се случва по отношение на публичните финанси.

 


От категорията

Нинова гони Александър Паунов от парламентарната група и лявата коалиция (ВИДЕО)

-1594726604.png

Никой няма право да използва партията за корпоративни интереси, подчерта ...

14 юли 2020 | 14:35

Иван Гешев: Радев подкрепи бегълците от правосъдието

-1593603937.png

Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската ...

14 юли 2020 | 12:07

Протестът ескалира - вандали разбиха входа на бившия Партиен дом, но напрежението бе овладяно

Снимки БТВ-1594758723.png

Двама младежи се изкачват по балкона на сградата и разпъват трансперант с ...

14 юли 2020 | 23:18

МВнР представя с интерактивна карта условията за пътуване в чужбина

Сн. МВнР-1594753318.png

Интерактивната карта e достъпна по два начина – от началната страница на сайта ...

14 юли 2020 | 22:00