Калоян Методиев& Всяка корупция по отношение на чуждите инвестиции е национално предателство!

През годините се наслушахме на инвестиции тип „ЩЕ“ и грандомански обещания, които все не стават.

Калоян Методиев: Всяка корупция по отношение на чуждите инвестиции е национално предателство!

21514 | 27 окт. 2019 | 09:32

Не виждам смисъл да тичаме сред сюрия държави из Азия и Африка и да се опитваме да работим на парче, при положение, че имаме такива отношения и такива възможности с Япония. Те трябва да се изведат като специални и стратегически с приоритетна насоченост.

Калоян Методиев& Всяка корупция по отношение на чуждите инвестиции е национално предателство!-1572160672.jpgПосещение на президента Радев в Япония-1572162480.png-1572162467.png-1572162453.png-1572162441.png

За завършилото пред два дни посещение на президента Радев в Япония разговаряме с началник на кабинета му Калоян Методиев

 

 

- Господин Методиев, приключи четиридневното посещение на президента Румен Радев в Япония, където той и съпругата му присъстваха на интронизацията на японския император. Събитието тук привлече вниманието ни с чудесните снимки на българската президентска двойка. Какви са вашите впечатления от това уникално събитие с 2000 гости от 173 държави? 

 

- Наистина, това е събитие един път на поколение, което събира целия световен елит по начин, по който не може да го направи и ООН. Японският протокол е тежък, прецизен, без да се е променял много през последните 1500 години, откакто управлява императорската династия. Достъп до самата церемония и до императорската вечеря имаха единствено президентът и съпругата му. Всички видяхме, че се представиха на ниво. Нямаше екстравагантности, непремерени неща в поведение и облекло, за разлика от други делегации. Радев и Радева говорят свободно английски, така че това улесняваше комуникацията им с останалите гости, а оттам и начинът по който се възприема страната ни. Японците отчитат подобни жестове на внимание и фактът, че събитието бе уважено от българския държавен глава ще се помни и отбележи и на следващата интронизация, независимо след колко десетилетия ще е.

 

- Интронизацията не бе единственото събитие, което отличи президентската визита. Япония е интересна страна, с която имаме дългогодишни връзки още от времето на Тодор Живков. Как ви посрещнаха там? Културата ни сякаш е много различна, но духовните връзки са силни, както подчерта и президентът. 

 

- Връзките между България и Япония са още от времето на цар Фердинанд и непрекъснато се развиват във възходяща посока, независимо от политическата конюнктура в двете страни. Живков ги слага на стратегическа основа в началота на 70-те години на ХХ век. Оттам нататък те са приоритет и при президентите Желев, Стоянов, Първанов. Днес имаме развиваща се нова ситуация, която президентът Радев се опитва да използва за надграждане, от което България в момента има нужда. Уникалното е, че в тази отношения ние може да сме си взаимно полезни с Япония.

А колкото до емоционалните, духовните връзки, както ги определихте, те наистина са много силни. Японците ни уважават, ценят, демонстрират топли чувства и спомени към нас по време на всяка среща. За тях няма преди и след 10 ноември. Българската история е линейна, а отношението - константно добро. Това трябва да се разбира в нашето общество без емоции и идеологически окраски.

 

- Президентът бе приет от министър-председателя на Япония Шиндзо Абе. Това протоколна среща ли беше? И другите държавни глави ли имаха такова високо ниво на срещи?

 

- Няма да е преувеличено, ако кажа, че на президента Радев и българската делегация бе отделено специално внимание. Много крале, султани, президенти и премиери нямаха тази възможност. Президентът говори с министър-председателя и по време на самата интронизация, и по време на официалната вечеря, давана от японския премиер. Кулминацията бе официалната среща между двамата в резиденцията на японския министър-председател. Беше много съдържателна. Нямаше време за протоколни украси и любезности. Шиндзо Абе е световен лидер, с огромен размах и визия. Отчетоха се историческите връзки и симпатии между двата народа и се мина директно на прагматични теми - основно икономика и инвестиции. Президентът Радев изведе тезата, че България може да е врата към целия европейски пазар за японския бизнес в различни сфери – от автомобилостроене, през хранително-вкусова промишленост, до нови технологии, парфюмерия, енергетика. За жалост, туризмът е още неразорана нива и там може още много да се направи.

 

- За първи път държавен глава връчи в чужбина високи държавни отличия. Как  японските политици приеха този жест на президента Радев?

- Емоционално, трогателно, с гордост. В Японие ние сме някои, ние сме приятели и партньори, носители на древна култура. Ще ви дам пример за това награждаване, а изводите ще оставя на читателите. По това време в Токио имаше 173 делегации – всеки натиска за срещи и дърпа към себе си да получи внимание от домакините. Въпреки сгъстената програма на японския политически елит, на награждаването в българското посолство дойдоха председателката на Горната камара на парламента, министърът на външните работи, доскорошен председател на групата за приятелство с България, министърът на благоустройството, който е и секретар на групата за приятелство с България в долната камара, 30 депутати, шефове на корпорации,  асоциации, клубове за приятелства... Отдавна към нашата страна не е проявявано такова положително отношение. Япония е държава от Г7, третата икономика в света, технологичен творец. Къде другаде ще ни окажат подобно внимание и къде другаде имаме такива отношения? Въпросът ми е риторичен.

 

- Повече рационални или повече емоционални са чувствата, които японците изпитват към нас, българите?

- Харесват ни, което се вижда по срещите и с корпорации, и с културни общности, и с политици. Това се усеща по отношенията, които си стоят през годините и които са традиционно добри и близки. Има силен поколенски момент. Връзките от бащите от 70-те години насам са предадени на техните деца. Това дава друг облик, друг контекст. Самият премиер Абе е идвал с баща си през 1984 година. Мадам Акико Агая получи същия български орден от президента Радев, който е получил и нейния баща преди много години. Очите й се насълзиха, когато разказа това. Професор Мацумае от Токайския университет, вече на 92 години, е човекът посадил преди десетилетия вишните пред Народната ни библиотека. Тоест, има силни емоции, но не бива да се забравя, че бизнес се прави с цел печалба. Въпросът е да видим къде имаме общ интерес и да работим за него.

 

 - Известни сме в Япония с киселото мляко. Те тук – с високите технологии. Има ли пресечна точка между тези, на пръв поглед, толкова различни продукти и сфери?

 

- Има. Светът се развива с бясна технологична скорост, а човечеството продължава да яде. Най-яркото доказателство за това са последните две големи японски инвестиции в България. Едното е световната корпорация СЕГА, глобален мастодонт в електронните игри с 60-годишна история, която работи с български IT специалисти, а второто - фабрика за замразено суши край Пловдив. То се прави с японски ориз, български зеленчуци и европейски риби, негови клиенти вече са две от най-големите световни авиокомпании. Българското кисело мляко, което се продава в Япония под това име, не е просто продукт, а начин на живот и философия. Премиерът Абе се обърна към нашия президент с думите, че всеки ден яде българско кисело мляко. Това трябва да ви говори достатъчно.

 

- Корпорация Мейджи, която продава нашето кисело мляко в Япония вече над 40 години, даде прием в чест на българския президент. Това е дълго партньорство, с традиции. Какви са впечатленията им от това да правят бизнес с България? Видяхте ли в Токио да продават някъде българско кисело мляко?

 

- Продава се навсякъде. Няма човек, с който да сме разговаряли, и да не го знае. По официална статистика, а японската статистика е бетон, 95% от населението на страната разпознава марката. Корпорация „Мейджи“ работи с българската държава от половин век. За 50 години са видели много неща и знаят много. В момента разширяват бизнеса с българско кисело мляко към Сингапур, Тайланд и Китай. Борят се с ментета, които заливат пазара и за които се говори, че участие имат и лица от българска страна. Така не се прави. Единственото им искане, което бе споменато и на официално ниво, е държавната фирма ЛБ Булгарикум, която произвежда бактерията за закваска на млякото, да не бъде приватизирана. Това е червена линия. Подобен опит би имал тежки последствия за двустранните ни отношения и бизнес. Казано ни бе многократно.

 

 - Една от новините от посещението на Румен Радев в Япония бе тази, че България може да стане хъб за японските инвестиции в Югоизточна Европа и целия ЕС. Реалистична ли е тази перспектива? 

 

- Да, категорично. Това е най-важното. Това е центърът на мисълта, около който трябва да се концентрираме като държава и общество. Президентът се обърна с подобни думи към премиера Шиндзо Абе. Няколко неща са важни.

Първо, ние имаме традиция на отношенията, познати сме и ни уважават. Няма друг с такъв бекграунд и статут в Източна Европа, от Бяло до Балтийско море. Това е изходната точка.

Второ, през февруари влезе в сила споразумението за свободна търговия ЕС-Япония. Бизнес се прави лесно и по-евтино. Няма кой от партньорите в ЕС и НАТО да възрази срещу подобни отношения или проекти, независимо от мащаба и сферата.

Трето, стратегията на премиера Абе е сериозно навлизане, с нов тласък и мащаби в този регион. Пропуснем ли този исторически шанс, ще е грехота към българското общество, икономика, бъдещи поколения. Такива времеви прозорци се отварят рядко.

Четвърто, няма време. Вече сме в тежка конкуренция с останалите страни от Източна Европа и особено Вишеградската четворка, която има повече ресурси и възможности от нас и влиза агресивно в битката за японски инвестиции. Не трябва да се допуска да изпаднем зад тях, както се случи през 90-те години.

Пето, всяка политическа и чиновническа корупция по отношение на чужди инвеститори, не само японски, трябва да се третира като национално предателство и да се преследва като такова.

Шесто, имаме уникалното предимство да говорим с всички страни от Западните Балкани, член сме на ЕС и НАТО, с Япония сме стари приятели и партньори. Може да сме реален хъб, база, врата – наречете го както искате. Остава ни само политическа воля, морал, модерно мислене и всичко ще се нареди.

 

- Към какво проявяват интерес японците и какво може  да им предложим ние? В последните 30 години загубили ли сме присъствието си на японския пазар?

- Можем да предложим много неща. Нашите IT специалисти са част от световния елит в тази сфера, храни, особено гурме, червени и бели вина до безкрай, части за автомобилостроенето, розово масло, земя за европейски инвестиции и много други. Пазарът сам ще се подреди. Разбира се, млечните продукти. Туризмът е неразорана целина с едва 11 хиляди японски туристи за миналата година, което е грехота. Това са хора, които не идват на алкохолен туризъм, който смаза имиджа ни в Европа и около който цъфтят всякакви криминални дейности. Японците са подредени хора, с финансови възможности, които се интересуват от култура, история, музеи, дегустация на храни, природни забележителности, спа центрове.

 

България в момента полага огромни усилия за привличане на чужди инвестиции. Япония е далеч, но в някакъв преносен смисъл може би е и „на една ръка разстояние“? Усетихте ли там такива настроения?

 

- Разстоянията в бизнеса и днешния свят не са толкова важни. Японците са партньори за дълъг път. Не знам дали е самурайски код на честта, културна особеност, но в света на бизнеса не са тези с лесните обещания и бързи пари. През годините се наслушахме на инвестиции тип „ЩЕ“. И до днес ни заливат с грандомански обещания, които все не стават. При японците има реални неща, без фанфари и гръмки заглавия, стъпка по стъпка. Има доказани отношения. Не виждам смисъл да тичаме сред сюрия държави из Азия и Африка и да се опитваме да работим на парче, при положение, че имаме такива отношения и такива възможности с Япония. Те трябва да се изведат като специални и стратегически с приоритетна насоченост. Пак подчертавам, това вече е въпрос на политическа воля и морал.

 

- В Япония се срещнахте и с български студенти. Какво следват те там, как виждат перспективите пред себе си, силна ли е връзката с родината им?

 

- Президентът изнесе лекция в университета Тойо, където бе отличен и титлата Доктор хонорис кауза. Някои от въпросите в залата, след изказването му, бяха именно от наши момчета и момичета, които после разговаряха с него. Хем е гордост, хем е тъжно! Нашите млади хора с потенциал, са навсякъде по света и показват резултати – в инженерни науки, култура, спорт, а ние само ги губим. Имаме тежък проблем като държава и трябва да си го решим. Връщането на българите трябва да е топ приоритет за възстановяването на държавата.

 

- Какво ще последва от това посещение?

- Особено важно е да има унисон в действията между президентската и изпълнителната власт. Президентът зададе посока, очерта визия, надгради, но отсреща трябва да има модерно мислещ, безкористен и целеустремен екип, който да работи в същата посока. Общи усилия са необходими и обща ценностна система, за да вървят нещата. Надявам се българското правителство, ако може, да разбира уникалността на момента и да се мобилизира за нова про-инвестиционна политика на стратегическа основа.

 

Визитка:

 

Калоян Методиев е доктор по политология, специализира Външна политика и Национална сигурност.

Автор на монографиите: „Поколения и възраст в политиката. Българският преход“ (2012) и “Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“ (2016).

Автор на стотици статии и интервюта на политическа и социална тематика, бивш преподавател по Политически маркетинг, Институции на съвременната държава, Политически партии, Имиграционни политики, Съвременна политическа история на Балканите.

Председател на Стратегическия съвет към президента на Републиката, 

Ползва английски, руски, сръбски и хърватски език. Женен с две деца.

 


От категорията

Димитър Недков: Защо мълчат рибите в Охридското езеро...

Димитър Недков-1546534547.jpg

А споменът за Брюкселските евробюрократи и Страсбургските европарламентари ще ...

1 дек. 2020 | 15:57

Проф. Раймонд Детрез: Македонците прекаляват. Но и българите пресилват

Проф. Раймонд Детрез Снимка: "Дойче веле"-1606814671.jpg

"Кой е крив и кой е прав - това всъщност няма значение. Важното е, че нито ...

1 дек. 2020 | 11:23

Доц. Чорбанов към проф. Ангелов: Хора с болна амбиция за доказване на комплекси в чумаво време

Доц. Чорбанов към проф. Ангелов: Хора с болна амбиция за доказване на комплекси в чумаво време  -1606837345.jpg

Аз не съм герой в дома си, Уважаеми г-н Министър, няма и да стана. Аз съм ...

1 дек. 2020 | 17:40

НСО: Парите и кюлчета злато не се отнасят към сигурността на охранявани лица и обекти

НСО опроверга Борисов: Проверяваме всички преди да ги пуснем при премиера -1606809840.jpg

Националната служба за охрана няма отношение по въпроси, които се отнасят до ...

1 дек. 2020 | 09:57