Преди 4 април президентът заяви „Подкрепете новите!“, с което заби нож в гърба на партиите и взе страна в изборния процес

Калоян Методиев: Служебният кабинет генерира скандали, конфликти и оставя корупционен привкус

16422 | 19 юли 2021 | 12:27

Нинова беше човекът, който четири години издържа жестоки удари и в гърба, и фронтално – и от свои, и от чужди, и от задкулисието. Единственият човек, който не се огъна в тази ситуация. Сега сме свидетели на едно пошло брокерство, което подмени истината.


БНТ, „Денят започва“, 19.07.2021г.

 

Президентът ще свика новия парламент на първо заседание в сряда, само 10 дни след изборите, но заяви, че няма да бърза с връчването на мандат за правителство, а ще даде на партиите време за диалог. От "Има такъв народ" нетрадиционно и дори изненадващо представиха проект на кабинет точно 15 часа след като изборните секции затвориха, но дни по-късно оттеглиха предложението. БСП пък отново остана трета политическа сила и само с процент повече гласове от доскоро извънпарламентарната коалиция "Демократична България".

- Добро утро на политолога Калоян Методиев. Изборите обикновено успокояват страстите,но след тези избори страстите са още по-големи. Защо се получава така според Вас?

- Защото вследствие на изборните резултати имаме повече въпроси, отколкото отговори.Вкара се още повече напрежение в политическата система, отколкото успокоение. И това е на базата на субектите, на базата на един процес, който върви от миналото лято насам - на умишлено дестабилизиране на държавата чрез дестабилизиране на партийната й система.

- Какво цели според вас „Има такъв народ“ стози ход - да предложи много бързо правителство, след това да го оттегли, да твърди, че ще предложи кабинет на малцинството, но няма да влиза в никакви коалиции, който иска да ги подкрепя, който иска да ходи на избори?
- Държи да се наложи, да се превърне в център на политиката в България, да срути системата – те сами казват, че са антисистемни, и евентуално да отидем на избори, където те да реализират още по-голям резултат. Тоест, от началото до край в тяхното поведение има деструкция с цел акумулиране на повече гласове за себе си.

- В същото време обаче твърдят, че не искат избори. Президентът призовава за стабилен кабинет, служебният премиер призовава за стабилен кабинет. Тоест, има ли според Вас между посланията и между действията голяма ножица?
- Има, разбира се. Неслучайно това е проект,замислен още преди първите избори през април да реализира т.нар. референдум през вота на суверена. Това става само чрез мнозинство в парламента. Няма да го получат. И първия, и втория път не го получиха и очевидно се върви към хвърляне на абсурдни предложения, през които да може да не се направи правителство, да бъдат отхвърлени, да влязат в ролята на жертва и да отидем пак към трети избори с идеята това да стане две в едно с президентските избори. Виждам че и тази теза се лансира доста усилено. Не е случайно това нещо,разбира се. Знаете, че преди 4 април президентът заяви „Подкрепете новите!“, с което де факто заби нож в гърба на всички останали парти и взе страна по отношение на изборния процес. Така че не изключвам варианта за подобни договорки и продължаване на живота на този служебен кабинет. Защото, съгласете се, този служебен кабинет се държа като всичко друго, но не и като служебен кабинет, който трябва единствено да организира изборите.

- Всъщност, ако погледнем в историята в служебните кабинети досега какво са правили, те са успокоявали ситуацията, внасяли са спокойствие, преодолявали садори разделения в обществото, каквото беше това в края на 96-а и началото на 97-ма година. Този път обаче това не се е случи. Защо, според Вас?
- Първо, има причини, които се коренят в културния код. Имайте предвид, че този кабинет е създаден от военен, с военни. Съгласете се, че когато 40 години основни глаголи в твоята работа са „унищожи“,„превземи“, „разклати“, „убий“ – е нормално,това е част от професията, но когато влезеш в политическа среда, ти не можеш да се промениш. И по този начин, за съжаление, възприемат и политиката, което се вижда и в действията на служебния кабинет, и в начина, по който той влиза от скандал в скандал, от война във война. Разтваря се все повече ветрилото на конфликтни точки с институции, с хора, с гилдии.

 

Тук е последният сюжет с лекарите, при който вече се насажда в българското общество мнението, че едва ли не всички болници са корумпирани. Не се прави така. Още повече ти самият като си ползвал системата с връзки, за разлика от мнозинството българи, които не могат да си го позволят и карат по етапния ред, не отиват при шефа на клиниката, за да ги прегледа и да ги вкара. Тоест, цялото това нещо беше заложено априори в живота на служебния кабинет и закономерно избухна във всички сектори - и при протеста на културния министър, който се опита да превземе националната телевизия и ходи на протест пред нея, и Бойко Рашков, който говори за "бивши хора" и се опита да вкара в обществото лъжата, че е спрял купуването на гласове.

 

Пък видите ли, в един момент вчера имаше пресконференция на една от партиите, която заяви, че ДПС е вкарало мандати във Враца, Монтана, Видин, където не е смесен регион. Да минем и през корупционния привкус около митниците, където също имаше скандал, който отне една седмица обществено внимание. Да не говорим за Кирил Петков, така наречената „звезда“ на кабинета, който даде без конкурсно начало, без прозрачност 34 милиона на българска фирма, за да правим едни коли, които се оказа, че са от фалирал стартъп в Германия. Съгласете се, че съмненията за далавера остават. И Спецов на НАП - скандален случай, защото в Западна Европа за убийство може да получите по-малко, отколкото за една такава мащабна данъчна машинация.

Ако трябва да продължим да ги изреждаме, това служебно правителство генерира скандали, конфликти и оставя корупционен привкус. Не съм сигурен доколко успя да се справи със задачата си за провеждане на честни избори, защото дадохме и примера с купуването на гласове, отделно нещо не беше наред и с машините, очевидно с машинния вот, останаха и там съмнения. Така че ще трябва да се прави ревизия на доста от действията на това служебно правителство.

- Едно от последните действия - внасянето на искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, според Вас добър ход ли е предвид всички спорове от избирането на Гешев до този момент?
- След края на служебния кабинет очевидно се търси популизъм по отношение на президента и на служебния кабинет, а не се търси рационалност, защото това няма как да стане по процедура.

- Защо?
- Юристите го обясниха. Трябват определени мнозинства, трябват промени на закони с две трети в парламента, така че това е сложна процедура, която не е указана в закона. Не разбирам от материята в детайли, но пак казвам - след края на мандата на служебния кабинет по-скоро тук се търси популисткото начало, отколкото рационалния момент.

- Казахте, че още от миналата година по това време някой се опитва, иска да разклати ситуацията, оразно казано. Сега очевидно не знаем ще отидем ли към избори или ще се състави някакъв кабинет. Според Вас кой има интерес от нови предсрочни избори наесен и те могат ли да променят нещо?
- Могат да променят нещата към по-лошо. Виждате, че след всеки избор нещата стават по-лоши - определени задкулисни играчи се опитват в мътната вода да реализират свои цели. Но в крайна сметка държавата ще плати цялото това упражнение, защото няма как да издържат социалната, здравната, икономическата система при един перманентен политически процес, който е нестабилен и все по затъващ в скандали, в безвремие. Имайте предвид, че това е златното време на престъпността, на корупцията. То се вижда и по улиците - агресията отново се връща и на пътя, усещам го по карането всеки Божи ден. Тези периоди на безвремие са изключително отрицателни за целия климат в държавата.

- В същото време Вие следите процесите в левицата. БСП отново тръгна по пътя на вътрешнопартийните спорове. Дали трябва сега отново да подлагаме лидера на оставка, да търсим нов лидер? Всъщност, за БСП в момента кой според Вас е правилният път - пътят на консолидацията или пътят на отваряне на лидерския въпрос?
- Естествено, че на консолидацията. Няма лидерски въпрос или поне аз не го виждам, защото Нинова беше човекът, който четири години издържа жестоки удари и в гърба, и фронтално – и от свои, и от чужди, и от задкулисието. Единственият човек, който не се огъна в тази ситуация. А не виждам и друга фигура. Отделно, вътрешната опозиция, която така щедро беше подкрепена от президентската институция с постове в служебното правителство, беше използвана като инструмент за дестабилизация на БСП. Включително и с това, че предизборната кампания на Мая Манолова беше закрита с министър от същото това служебно правителство, с пиене на шампанско пред Президентството. Това са достатъчни условия, за да кажем, че това е задкулисен опит за овладяване на БСП с цел реализация на собствени политически цели, с някакви криви сметки. В крайна сметка бих предупредил тази вътрешна опозиция, че беше употребена и ще бъде употребена докрай в чужди планове.

- Защо обаче така реагират на Корнелия Нинова, защо я дамгосват едва ли не, че ебила съзаклятник през предишните години?
- Как съзаклятник? Тя е единственият човек, който не се огъна, единственият човек,който беше реална опозиция. Т.нар. „протестни партии“ тогава ги нямаше, а и те вече се отрекоха от тези характеристики. ИТН казаха, че са антисистемна партия. Къде са били? Нямаше ги.

Когато БСП излезе от парламента преди европейските избори, това беше първият подобен протестен акт в България за последния политически период, за последните 4-5 години. Нинова ги изкара. И вие знаете, че тогава Радев каза: прибирайте се, не вие е мястото на улицата, а в парламента. Заби нож в гърба на левицата още тогава и почна това движение за постоянно отслабване и сриване на партията чрез странични канали. Така че, това не е вярно. Нинова беше човекът, който изнесе битката с ГЕРБ в последните четири години. Но дойдоха и самозванци, и хора, които разнасят като кофа с парцали протестиращите и казват: Сега ще ги изкарам пред Националната телевизия, сега ще ги изкарам Пред президентството, сега ще ги изкарам пред Министерския съвет. Тоест, ставаме свидетели на едно пошло брокерство, което подмени истината. Не са такива нещата,каквито изглеждат от протестите насам. Употребиха голяма част от хората задкулисно и нещата рано или късно ще излязат на бял свят.

 

- Ако има нови парламентарни избори каква е вашата прогноза - за избори 2 в 1 или първо предсрочни парламентарни и две-три седмици по-късно президентски?
- Зависи как ще се конструира новият парламент, как ще вървят разговорите за мандатите, какво ще е темпото, дали ще се формира правителство. Тук е нужна сериозна конституционна експертиза, защото не сме имали такъв казус. Така че ще трябва да каните често конституционалисти, които да обяснят процедурата, прецедентите и как това може да се случи. Не ни чакат спокойни времена.


От категорията

Скандал! Кирил Петков искал да „купи” „Екогласност”: Зад проекта ни стоят хора от президентството

Тримата служебни министри в офиса на Емил Георгиев пазаруват депутатски места-1631727630.jpg

Г-н Копринков, един от секретарите на президента, ме попита дали продължаваме ...

15 септ. 2021 | 20:49

До изборите и след тях

Владимир Костов: Стръмният път на българската надежда

-1618210330.jpg

Сегашната криза живяна от българското общество е в основата си следствие на ...

15 септ. 2021 | 19:37

Проф. Ал. Маринов: Има нужда от сериозно освежаване и нов начин на правене на политика

-1596780893.png

„Трудно можем да бъдем големи оптимисти за това какво ще се случи след 3 ...

16 септ. 2021 | 13:43

Проф. Милена Стефанова: Роденият в полуистина инженерен проект ще рефлектира върху Радев и Петков

Проф. Милена Стефанова Снимка: БГНЕС-1631786034.jpg

Системните партии много закъсняха да извадят на светло своите кандидати за ...

16 септ. 2021 | 12:43