Калоян Паргов

Не сме спирали подготовката за местните избори, твърди лидерът на БСП-София

Калоян Паргов: Търсим софийския Румен Радев - кандидат с морал и почтеност!

3546 | 12 окт. 2017 | 17:49

БСП си има собствена визия за развитието на София, която съвсем скоро ще бъде представена пред медиите, защото е очевидно, че досегашната стратегия не решава проблемите на столицата, казва той


Лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов в интервю за радио К2 по актуалните теми - за управлението на София, подготовката на левицата за местните и избори и предстоящия конгрес на партията.

- Новата наредба за ред в София. Аргументът на г-жа Фандъкова е, че тази наредба не е променяна от '90-те години, нужна ли е все пак някаква промяна и в каква посока?
- Чух коментари за това дали трябва да се пие бира в парка или не. Ако общината го забрани, то тогава трябва да осигури достатъчно кафенета и достатъчно кошчета, след като хората не могат да я пият, разхождайки се в парка и говорейки си.
Един от големите проблеми наистина е свързан със шума, особено в жилищните квартали. Общината обаче едва ли някога ще успее да си събере парите от санкциите по тези нарушения. Защото всички ние ставаме свидетели на подобни неща в комплексите, където живеем и виждаме как се реагира.
Аз и моите колеги искаме заместник-кмет по сигурността, защото Йорданка Фандъкова очевидно не притежава такива квалификации и възможности, въпреки че се е нагърбила с тази тежка и непосилна задача. На второ място общинска полиция трябва да има правоохранителни функции. На трето място стои въпросът със сигурността на гражданите. Предложението на „БСП-лява България" е етажната собственост да закупи камери, които да бъдат свързани с Районните полицейски управления. Така ще могат да се наблюдават нередности в жилищните комплекси в реално време и да се изпращат патрули.
Това са нашите виждания за сигурността в столицата. А иначе дали ще гърмиш фойерверки, дали ще думка музика в поредното квартално заведение или ще използваш наредбата, за да възпрепятстваш всякакви протести, които не са ти удобни на теб и по политически причини, меко казано не е наредба за сигурността, а е наредба, която иска да прикрие слабости в управлението на столицата.

- Започвате ли да се готвите за следващите местни избори и как ще ги спечелите в София, след като загубихте в две села - Трън и Вълчидол от ГЕРБ?
- БСП не е спирало подготовката. Тя започна след измамата на предишните избори, когато всички видяха, че 90% от изборните протоколи бяха поправени. Активността на групата на „БСП-лява България" е голяма. Разбира се има и слабости, но подготовката е в ход от 2 години. БСП си има собствена визия за развитието на София, която съвсем скоро ще бъде представена пред медиите, защото е очевидно, че досегашната стратегия не решава проблемите на София.

- Калоян Паргов ли е по-достойният кмет на София от Фандъкова и Вие ли ще бъдете основният кандидат за кмет на БСП?
- БСП си е поставило за задача да намери такава фигура, която да привлича по-широко мнозинство извън партийното. Партиен ръководител като мен, едва ли би могъл да привлече това широко мнозинство.
Ние търсим софийския Румен Радев, този, който може да събере по-широка подкрепа и носи качествата на морал и почтеност, от които софиянци имат нужда!
Бъдещият кмет на София не бива да прикрива нередностите, както прави Йорданка Фандъкова, като една витрина, в която се инвестира много. Моделът на ГЕРБ обаче го има навсякъде и е въпрос на умение тези слабости да бъдат хванати с доказателства, защото БСП не бива да бъдат голословни.

- Свиква ли БСП извънреден конгрес на 28 октомври?
- Конгресът не е извънреден, защото той заседава минимум веднъж годишно. Конгресът е следствие и това, което се е случило през последните няколко месеца. Дневният ред е свързан с това каква алтернатива е БСП. Дискусията ще бъде именно в тази посока. Разбира се, фокус ще бъде и европредседателството и важните за нас приоритети, както и бюджетът за следващата година.

- Корнелия Нинова постоянно приканва Бойко Борисов да поиска вот на доверие от съпартийците си и от Народното събрание. В същото време Корнелия Нинова трябва ли да поиска вот на доверие от съпартийците си?
- Ако конгресът може да се счете за своеобразен вот на доверие, тогава трябва да видим как ще бъдат приети конгресните документи. Това обаче е чисто условно.

- Силен ли е гласът на вътрешнопартийната опозиция, има ли настроения срещу лидера на БСП?
- Има натрупано напрежение, което избуява и в публичното пространство, и дава лоши сигнали на обществото. Вътрешнопартийна дискусия е имало през всичките 126 години от историята на партията. По-важно е да се обсъди какво правим с управлението на държавата, защото стоенето в опозиция има смисъл, когато го използваш за фундамент, върху който да стъпи бъдещото ти управление, когато спечелиш изборите. И второто, което е много важно - граденето на алтернатива на базата на реална политика. Нещо, което хората очакват, за да ни повярват.

 


От категорията

Валерия Велева: Белезници за журналисти! Позор за България!

-1448546816.jpg

Името на държавата ни, като страна, където се репресират журналисти, вече се ...

15 септ. 2018 | 14:30

Премиерът Борисов на тазгодишното „дефиле“ в ООН

-1505224555.jpg

Някои държавници приличат на артисти-аматьори - държат се неловко, препъват се ...

15 септ. 2018 | 20:54

Александър Андреев, "Дойче веле": Това ли са "българите в чужбина"?

Факсимиле" "Дойче веле"-1537280240.jpg

Познавам сигурно хиляди такива и не съм чул нито един от тях да се е включил в ...

18 септ. 2018 | 17:16

Сирийският възел и компромисът от Сочи

-1467198695.jpg

Едва ли трябва да се изненадваме от зачестилите контакти между Путин и Ердоган ...

18 септ. 2018 | 16:07

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борисов


12 окт. 2017 | 23:41Говори по конкретно младежо, с факти и примери, на нормален език, а не като че ли си на партийно събрание при Тато


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.