Не видяхме управление, а начин на удържане на властта, казва социологът

Кънчо Стойчев: 2018-та е загубена година откъм възможности за реформи, през 2019 е време за катарзис

3557 | 10 дек. 2018 | 09:28

Той уточни, че засипването на проблемите с пари не ги решава, решението е в реални реформи


2018-та е поредната загубена година откъм възможности за реформи. Не видяхме управление, а начин на удържане на властта. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

 

Той уточни, че засипването на проблемите с пари не ги решава, решението е в реални реформи. Погрешното разбиране за властта от страна на управляващите извоюва „голямата победа“ да бъдем трайно последни в Европа, каза още Стойчев.

 

„Ние пълним непрекъснато огромни бюджетни дупки. Тържествено ни се обяснява „ Ето, давам още“. „Давам“ - от единствено лице. Но нищо не следва от това, че даваш. Следват загубени обществени пари, тъй като те отиват на вятъра. Ние имаме система за сигурност, с която сме на първо място в Европа по брой персонал. И същевременно в МВР 95% от разхода отива за заплати. Може ли тази система да работи нормално? Очевидно не може. Трябват ли ни 60 000 души? Явно не ни трябват. Спокойна ли е страната, хората спокойни ли се чувстват? Очевидно не. Очевидно не се върши работа. Същото е в здравеопазването. За няколко години имаме утрояване на бюджета. Някой да е доволен? Това е начин на управление, който аз не наричам управление. Това е начин на упражняване на властта, това е властване,“ обясни социологът.

 

Кънчо Стойчев каза още, че се наблюдава все по-дълбоко разделение в обществото и нетърписмост към властта. 2019-та година ще бъде година на катарзис и на сблъсъци. Народът ще плати цената за безплатното до този момент удоволствие да бъде свободен, за да може да вземе страната в ръцете си и да я направи по-ефективна, в интерес на хората, а не в интерес на управляващите, прогнозира социологът.


От категорията

Президентът Радев свежда чело на Петрова нива пред подвига на преображенци

-1561109790.jpg

В 20.30 часа държавният глава и върховен главнокомандващ ще приеме почетния ...

17 авг. 2019 | 08:52

Нов случай на африканска чума в Смолянска област

-1564987682.jpg

В понеделник предстои да бъдат разпоредени мерки относно инфектираната зона на ...

17 авг. 2019 | 10:58

Кметът на Сливен обяви 19 август за Ден на траур по повод трагичната смърт на Кристин

-1419341894.jpg

Градоначалникът е категоричен, че в този тежък момент Община Сливен застава зад ...

17 авг. 2019 | 15:29

Нинова: Почитаме героите от Илинденско - Преображенското въстание, показали силата на българския дух

Сн. БСП-1566038723.jpg

"Хиляди смели сърца останаха завинаги свързани от мечтата за свобода и ...

17 авг. 2019 | 13:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


10 дек. 2018 | 13:01Един милиард лева в сметка на Баневи. Новината не ме учуди. Но ме накара да се замисля и в контекста на вчерашното изказване на Президента Радев за грамотността. Усещането, че България е превзета от варвари, не е от днес. Видни бизнесмени станаха вчерашни шофьори и сервитьори на ДС, а новите ВИП дами секретарки и барманки. Гледам Баневица и си мисля, че няма сума, която да придаде класа и стил на жена, приличаща на застаряваща труженичка от магистралата. А благоверният й по скоро си представям с бакалска престилка, отколкото въртящ милиони. Посредствеността, неграмотността и наглостта гордо шестват из Родината ни. Хора, бягащи от училище, за да играят футбол и да ядат филии с мас, хвалещи се как са хранили прасето с помия, представляват България по света. И смятат за особена гордост, че не четат книги. С диво подозрение към всеки, който е прочел повече от една. И не намиращи нищо лошо да се снимат по развлечен анцуг, докато охраната от НСО


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.