И трите вота, които минаха тази година са възпроизвели, една и съща структура

Кънчо Стойчев: Дебатът няма да повлияе върху балотажа - нямаше провал на нито един от кандидатите

3008 | 19 ноем. 2021 | 13:37

Видяхме, че имаше няколко въпроса, по които и двамата казаха: „Ние сме съгласни“. Това направи изключително добра впечатление, посочи социологът


Дебатът няма да повлияе върху балотажа - нямаше провал на нито един от двамата кандидати. Това коментира социологът Кънчо Стойчев, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Трябват ни повече дебати, повече диалози между политиците. Второ, което ми направи впечатление, е, че и двамата участника поддържаха един умерен, напълно културен, цивилизован тон. Това не значи, че нямаше критики – да, разбира се, те и затова са и на различни гледни точки по доста въпроси. Но също така видяхме, че имаше няколко въпроса, по които и двамата казаха: „Ние сме съгласни“. Това направи изключително добра впечатление и за двамата“, посочи социологът.

Кънчо Стойчев коментира и резултатите от парламентарните избори, като посочи, че и трите избори, които минаха тази година са възпроизвели, една и съща структура.

„И това е структурата от преди началото на този изборен цикъл. Ще напомня каква беше тази структура на общественото мнение в България след масовите протести в миналата година, средата, есента.

Общо взето последният Кабинет „Борисов“ изкара мандата си и напусна управлението с едно съотношение в страната грубо казано 2:1 против: 1/3 от хората по един или друг начин одобряват свършеното и действията на ГЕРБ, 2/3 са против, тоест, много ясно мнозинство.

 

И сега, ако вземем тези три парламентарни избори и съберем процентите на различните партии, защото има различни участници включително на тези три пъти, ние виждаме възпроизводство пълно точно на съотношение 2:1. Само че в последния случай тези три избори имаме появата на новата партия, която всъщност изсмуква, както видяхме, вече е доказано, социологията го доказа, гласове от други две протестърски партии – на Слави Трифонов и Христо Иванов и формацията около тях, допълни социологът.


От категорията

Радев и Йотова положиха клетва в парламента, ГЕРБ напуснаха демонстративно залата
(Видео)

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание-1642580125.png

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията
(Видео)

Добромир Живков-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Ирена Анастасова: Румен Радев не отстъпи от нито едно свое обещание
(Видео)

Ирена Анастасова: Румен Радев не отстъпи от нито едно свое обещание-1642581392.png

Ние много отговорно и последователно сме защитавали позициите на президента, ...

19 ян. 2022 | 10:33

Борисов е в Силистра, среща се със структурите на ГЕРБ (На живо)
(Видео)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се среща в Силистра със структурите на ГЕРБ-1642581390.png

Към него от членове на партията бяха отправени редица въпроси, свързани с ...

19 ян. 2022 | 10:26