Арогантността на това управление породи недоволството, категоричен е социологът

Стойчев: Има бунт срещу властта! Най-голямата грешка на Борисов бе, че не махна Симеонов навреме

6414 | 20 ноем. 2018 | 12:20

Имаме много задълбочен процес на сливане на една партия - ГЕРБ, с държавата. В страната от 10 години няма управление, има властване, анализира той


Интервю на социолога Кънчо Стойчев за агенция "Фокус"

 

- Нова вълна от протести и автошествия, блокади в страната белязаха неделния ден. Имаме ли отговор на въпроса вече кой и защо протестира? До какво ще доведе общественото недоволство, ще има ли други оставки, спасителни акции или конструкцията стремително се разпада? За съдбата на кабинета „Борисов 3“ коментар по темата очакваме от социолога Кънчо Стойчев. Видяхме протести в страната и в столицата, който беше подкрепен и от други градове, имаме ли вече еднозначен отговор на въпроса „Кой и защо протестира“? Преди дни протестите бяха определени от различни анализатори, ваши колеги, като хаотични, неартикулирани. Сега можем ли да ги определим вече, имаме ли ясно послание?
- Трябва да можем да правим ясно разграничение между две неща – протест и бунт. Протестът е онази активност, която има съвършено ясни искания. Те са обикновено едно, две три, много компактни малки, конкретна и ясна цел и обикновено протестът не цели смяна на властта, а цели разрешаването на даден проблем. Това, което наблюдаваме след протеста на майките, това са бунтове. Бунтът се характеризира със спонтанност, недостатъчна организираност, по-висока доза радикалност, неизяснено и неизбистрени искания. Затова той почти винаги е бунт срещу всичко и срещу всички, каквото наблюдаваме и се радикализира от само себе си. И обикновено бунтът винаги е свързан с пряка претенция за сваляне на властта. Нормалната логика на развитието на бунтовете обикновено те изкристализират, избистрят се и прерастват след това в протест, т.е. оформят се конкретни искания. В момента, в който се оформят конкретни искания, обикновено бунтовете се масовизират.

- Т.е. сега ние сме още в зародиша на бунта, така ли?
- Да, ние сме в зародиша, поради спонтанният характер на случващото се. Сега, естествено ще се намерят говорители, не бих искал да ги определям, които ще обясняват как става дума не за бунт, а за метеж, за някакъв заговор, за не знам си какви такива неща. Твърде рано е да говорим за профил. В над 20 точки в големи градове на страната избухнаха спонтанни бунтове с радикални искания – смяна на системата и това не може да бъде подценено. Причините за всичко това са множество, но ако трябва да ги обобщя по някакъв начин, на първо място става дума за арогантността на това управление. И тази арогантност не е от една, две и три години, а от 10 години. Става дума за драстично разминаване между дневния ред на това управление и дневния ред на хората. Арогантността се изразява и в постоянно биене в гърдите за някакви успехи, говорим за някаква стабилност, при положение че става дума за пълен застой и за отдалечаване на България, която и без това е последна в последните 10 г. по доходи, но тези доходи ние се отдалечаваме от европейския стандарт. Освен това става дума за бунт срещу клиентализъм, срещу лобизъм, срещу монополизъм. Монополите в страната са десетина, за тях говорим от 10 г., а всеки един от тези монополи бъркат в нашия джоб 10 лв. всеки месец, т.е. всеки един от нас се разделя заради монополите със 100 лв. 100 лв. в семейния бюджет не са малко пари. И нищо не се прави. Напротив, задълбочава се ситуацията. И освен това имаме много задълбочен процес на сливане на една партия с държавата. Което е срамен рецидив в миналото в по-грозна форма, тъй като е в по-лицемерна форма облечен.

- Кого визирате тук? Коя е тази партия?
- За ГЕРБ става дума, ГЕРБ се слива с държавата. Няма нормален човек, който да ви каже нещо друго. Предполагам че и вие го мислите. След което става дума вече и за начина на упражняване на властта. Управление означава служба в интерес на хората. Ние не наблюдаваме в последните 10 г. такова нещо в страната, страната няма управление. Има властване. Властването е корено различно от управлението. То изисква своето изкуство. Властването се свежда до взимане на властта. Техники за взимане на властта и техники за удържане на властта. И в интерес на истината тези, които сега притежават властта и от 10 г. притежават, наистина имат феноменални способности за власт, т.е. техника да взимат и да удържат властта. Те нямат никаква способност да управляват. Именно затова са бунтовете, именно затова България не просто на последно място, а става все повече се отдалечава от нормалното. Даже аз тук не говоря за богатство, не говоря за някакви норми, ние се отдалечаваме от нормалното.

- Господин Стойчев, оставката на вицепремиера Валери Симеонов ли според вас отприщи, така да се каже общественото недоволство? Тя спомогна ли някак си за тези бунтове, както вие ги определихте да се разрастват сега?
- Не можем да тръгнем от оставката. Трябва да тръгнем от запъването. Тази оставка не беше искрена, тя най-вероятно беше провокирана от още един член на неговата партия, който наговори още по-големи простотии. Тя е забавена тази оставка. В момента, в който една оставка, радикално поискана от обществото, се забави, няма страна в света, която да не следва същия, един и същи модел. Тогава се поиска оставката на цялото правителство. Това беше най-голямата грешка, която властта допусна и Борисов, който по принцип има голям нюх за такива работи и винаги е успявал с нюха си да вземе верния курс, пропусна този момент, именно заслепен от идеята, че трябва да си изкара мандата. Това вече е невъзможно. То тогава беше вече невъзможно, а сега още повече е невъзможно. Не е истина, че не е могло да бъде махнат Валери Симеонов. Напротив, Борисов трябваше да го махне. Да, това щеше да доведе до някакво сътресение в мнозинството, но той нямаше да загуби мнозинството в парламента, защото знаем, че има хора в парламента, които щяха да заместят няколкото души, които биха евентуално прекратили подкрепата на правителството. И тогава Борисов щеше да излезе с авансов ход пред събитията и щеше да стабилизира ситуацията. В политиката, ако изостанеш, ако не успееш да вземеш авансовия ход, обикновено плащаш скъпа цена.

- Вчера лидерът на „Атака“ Волен Сидеров предложи оставката и на вицепремиера Красимир Каракачанов като спасителна акция, за да не се последва съдбата на Реформаторите, които сега ги няма на политическата сцена. Ще има ли други оставки, според вас, спасителни акции или конструкцията стремително се разпада?
- Това е втори сюжет, който се наслагва на първия сюжет – сюжетът първо протести, после бунтове. Това е съвсем друг сюжет. Това е сюжет вътре в „Обединени патриоти“, които се оказват разединени. Него тепърва ще гледаме в близките седмици, защото много интересно ще бъде подалият оставка Валери Симеонов и завърнал се на депутатската пейка, той всъщност става подчинен на ръководителя на групата, който е Волен Сидеров. Нали разбирате пред какви сценки ще се изправим. Така че това е съвсем друг сюжет и аз не вярвам от тази ситуация да успеят Патриотите да се измъкнат. Впрочем, те вече загубиха набраната инерция. Те направиха някои нелоши стъпки, нелоши ходове, добиха една немалка популярност, но много бързо изразходваха този кредит, който са получили от хората, които ги подкрепят.

- Можем ли да направим, господин Стойчев, съпоставка с друг период от политиката – виждаме ли нещо сходно или ни предстои нов етап? И какъв ще бъде той, ако мислите така?
- Предстои във всички случаи напрегнат край на годината и вероятността за предсрочни избори нараства с всеки изминал ден. На мен лично ми се струва наивно да си мислим, че ето сега изведнъж ще се успокоят нещата, защото не мога да видя причината, поради която да се успокоят. Твърде много тенджерата с общественото недоволство, капакът й беше задържан. Знаем, че винаги това води до избухване. Виждаме, че избухването започна и множество анализатори, говорихме и през всичките тези месеци след европредседателството, да – имаше една пауза в политиката в България европредседателството. Мина прилично, политическите партии не се изпокараха, все пак демонстрирахме някаква степен на нормалност, но всички знаехме, че след като мине европредседателството, трябват бързи и радикални реформи. Управляващите легнаха на друга кълка. Те легнаха на кълката на феноменалното европредседателство. Тръгнаха да управляват световните дела, да посещават световни лидери. А страната, всички знаем в какво състояние е. България никога не е била последна в Европа, никога. България е трайно последна в Европа с увеличаваща се дистанция. И освен това България не само се отдалечава в материално отношение от Европа, което иди-дойди до някъде е разбираемо по редица причини. Ние се отдалечаваме от нормалното управление и служба в интерес на хората.

- И още нещо ми се иска да коментираме. Президентът заяви, че е готов да изслуша министър-председателя по въпросите за корупция, икономическото развитие и растежа. После стана ясно, че това не е било покана за среща и за да бъда по-точна, ще кажа, че президентът Радев обяви, че е готов да изслуша визията на лидера партия ГЕРБ за справянето с корупцията. Как коментирате това? Необходим ли е такъв дебат всъщност на такова ниво?
- Дебатът е необходим. Това е звучен шамар. Президентът Радев офицерски удря звучен шамар. Той казва – "Аз няма какво да се виждам с теб. Ние няма с теб какво да се пазарим и да пазаруваме един от друг“. Ако искате да споделите как страната да се развива по-добре и как да се преборим с корупцията, сте добре дошли. И всеки политически лидер е добре дошъл. Но нещо да се събираме, нещо да си оправяме отношенията, извън светлината на прожекторите, нищо такова няма да се случи. И Радев ще бъде абсолютно твърд и непреклонен в тази си позиция. Впрочем той печели общественото уважение с тази си позиция. Това е една принципна позиция. Той няма власт по конституция. Неговата единствена власт е да бъде морален стожер и мисля че точно това прави и затова хората го уважават.

- Какви са решенията и възможностите в тази ситуация? Кой е най-желаният сценарий и кой ще се случи според вас, господин Стойчев, Вие следите политическите процеси задълбочено?
- За да знаем кой е най-желаният сценарий трябва да сме много прецизни в диагнозата, да знаем какво се случва. Тогава можем да мислим за сценарий. Според мен диагнозата е, че настоящото управление, тази коалиция, тази формула на властта, този начин на упражняване на властта, загубиха своята легитимност. Стомната е счупена на много парчета. Сега, оттук нататък има два варианта. Да се лепи стомната. Знаем приказката за залепената стомна. Това до здрава стомна няма да доведе. И ако всички се обединим около едно подобно разсъждение, то тогава най-нормално е да се отправим към изборите. Точно в този момент обаче ни казват, че изборите са най-страшното нещо. Че това е най-голямата трагедия, която може да се случи. Вижте, това е смехотворно. Това е да се представя, винаги го казвам, бременността като болест. Бременността не е болест, а е раждане. В демокрацията изборите са най-нормалния изход от подобни ситуации. Да, добре би било всяка коалиция или партия да си изкарва мандата, стига да управлява успешно. Иначе избори. Сега, какво че ще имаме вместо на четири години веднъж избори, ще имаме два пъти? Даже два пъти в една и съща година? Каквото покаже народът! След като няма кой да управлява по начина, по който избирателят да бъде удовлетворен, то изборите са решението. И моят съвет към управляващите е да се замислят по този въпрос, час по-скоро да се ориентират към избори, за да се постигне една нова легитимност, независимо кой какво ще каже. Народът ще видим какво ще каже, дали ще се получи същото. В историята никога не се получава същото. Не е истина, че настоящото управление „Борисов 3“ е същото като „Борисов 2“. Съвършено не е истина. Ние виждаме, че трите мандата на Борисов са съвършено различни като мандати и като подкрепа в парламента. В първия мандат имахме едва ли не над 100, доколкото си спомням над 100 и кусур депутатски места, беше почти абсолютно мнозинство, докато сега виждаме 90 депутатски места.

- Но все пак сега той не бере ли ябълките от първия и втория си кабинет?
- Ако беше само тези две години управление, действително трудно би могло да се отправи упрек към управляващите, защото за 2 г. едва ли кой знае колко радикално нещо може да се случи, но когато 10 г. не се провеждат реформи, когато 10 г. обществените пари се харчат по един, най-меко казано неефективен начин, образно казано изсипване на ресурс огромен в пробити каци, в пробити бъчви, а това са всички наши системи – и социални, и здравеопазване, и образование, особено сигурността. Т.е. управление само чрез наливане на пари, а без реформи, води до това, което виждаме. Всички анализатори го предсказваха и го казват – не може така да се управлява, това не е начинът. Особено в началото на един трети мандат, този мандат трябваше да тръгне, не да се концентрира върху европредседателството - да, то е важно, но то е техническа подробност. Трябваше да се концентрира върху реформите - моментално в дълбоки реформи, да – те са болезнени, но те трябва да бъдат извършени. И колкото по ги забавяме, толкова по-скъпо ще платим.

- Г-н Стойчев, за финал на нашия разговор – и в България, и във Франция има протести срещу високите цени на горивата. Г-жа Льо Пен беше у нас на гости по покана на г-н Марешки от „Воля“. Има ли, според вас, мобилизация на някакъв тип формации националистически?
- По-скоро виждаме в момента проблеми в нашите националистически формации, в тяхното единство. Колкото до общата тенденция, която се наблюдава в Европа - за ръст на национализма, то България не прави изключение от тази обща тенденция. Тази обща тенденция е многолика. Тя съдържа много рискове, тя съдържа и много възможности. Зависи в каква посока ще тръгне, защото един национализъм може да се развие към цивилизован патриотизъм, а може да избуи и в посока фашизъм. Така че ситуацията е многоваринтна, не е едновариантна.От категорията

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Радев като Касандра – пророчествата му верни, но никой не ги слуша

-1500895706.jpg

Заради напрежението между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 кабинетът не разбира, че ...

27 май 2020 | 16:30

Боян Чуков: 24 май – неудобни истини

Боян Чуков-1542196322.jpg

Поразително точно е изказването на руския политолог Алексей Николаевич Мусаков, ...

27 май 2020 | 16:08

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


20 ноем. 2018 | 15:33Вече няколко пъти на тези страници писах ,че няма да е далеч деня в който историци и анализатори ще определят управлението на Бойко като застой и пропуснати възможности. Но е въпрос на капацитет и подбор на качествени хора , а не на лакомници. Що се отнася до смяната на премиера чрез избори имам дълбоки съмнения как ще стане като имам предвид мрежите на Цветанов и парите , с които разполага ГЕРБ. Ето те вече готвят сатъра на електронното и машинното гласуване . Мисля ,че ще има сериозни катаклизми щом двамата разберат ,че губят окончателно властта. Така са се сраснали с нея ,че без нея не виждат живото си. А и егото им е огромно . Дано не съм прав.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


tibia


20 ноем. 2018 | 13:28Кънчо, ако ти е останало грам достойнство и не искаш да те запомнят като опозорил името на баща си, признай, че всичко е лично. Червените милионери обеднявате и на това му викате "арогантност на властта". Просто престанете да представяте собствената си предстояща, неизбежна и трайна мизерия като трагедия за човечеството, понеже тя е точно обратното! Може да се обадиш на Мишо Шамара в Чикаго, за всеки случай!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


20 ноем. 2018 | 12:56Понеже феновете на ГЕРБ и обединените идиоти са многобройни, общо взето повечето интелектуално недостатъчни, некомпетентни и откровено казано прости, не можещи да оцелеят при свободна конкуренция, затова партията майка трябва да им потърси топли местенца. И ето че се откриват едни около 700 нови работни места за наши хора. И ще им плащаме заплати, осигуровки, служебно облекло, за да могат да ни събират парите. Колко подобни агенцийки, комисийки, служби и какво ли още не се създадоха. Като общият принцип е, че с увеличаването на броя им, коефициентът на полезно действие на държавата рязко намалява! Държавната администрация на брой вече достига почти един милион души. На някакви си 6 милиона граждани. Ами би трябвало да се чувстваме добре обслужени, защо ли не се случва? Може би защото се слагат на хранилка именно хората, които не биха успели да се издържат сами в частния сектор, които са некомпетентни и никой не би ги наел. И за които парти


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мира


20 ноем. 2018 | 12:46Нови избори да, но много важно е при какви условия, защото при сегашните Герб манипулира и купува вот. Новите условия за избори трябва да се създадат от служебно правителство, защото сегашният парламент, т. е. подчиненият нотариат, вече отхвърли електронното и ограничи машинното гласуване и възпроизвежда изборна среда на манипулируем вот. Освен правителството самият парламент е най нискокачественият от началото на прехода.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


78c8f128


20 ноем. 2018 | 12:39най голямата грешка на борисов е че се е раждал.... всичко предстои


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.