Каракачанов: Няма да направим компромис със Северна Македония и опитите й да фалшифицира историята

България няма как да приеме една идентичност, изградена на фалшива история и на антибългарска основа

Каракачанов: Няма да дадем съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС!

10217 | 13 ноем. 2020 | 11:09

България няма как да приеме една идентичност, изградена на фалшива история и на антибългарска основа. Спорът въобще не е до една или друга личност в историята. Не е изобщо до личността на Гоце Делчев.


България е направила много за развитието на Северна Македония, като я подкрепи и за НАТО. Ситуацията обаче с членството в ЕС е по-деликатна. България няма да направи компромис с опитите да се изфабрикува историята.

Това стана ясно от думи на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в парламента.

Той бе извикан по настояване на зам.председателя на парламента Кристиян Вигенин да даде разяснение за проведените през седмицата разговори с делегацията на РСМ, водена от премиера Заев.

България няма как да приеме една идентичност, изградена на фалшива история и на антибългарска основа. Спорът въобще не е до една или друга личност в историята. Не е изобщо до личността на Гоце Делчев. Той е само една от големите, но не и единствените личности, която е обект на фалшификация от тогавашната Народна република Македония, ФР Югославия и днешна Северна Македония, заяви пред депутатите той.

 

Каракачанов подчерта, че никой не е притискал правителството, и добави, че тенденциозно в някои медии се появява информацията, че България отстъпва в позицията си.

"Без да се предолее говорът на омразата, без ясна ревизия на образователната система, която е изградена на база на неверни факти, без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са въпрос на исторически спорове и отричане, няма как България да има друга позиция освен тази, че няма да даде съгласие за насрочване на първата междуправителствена конференция за започване на преговори с Република Македония“, каза Каракачанов.

Той добави, че при разговорите с представителите на Северна Македония не се е стигнало до никакво решение.

"Ние сме за членство на Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява, както са неговите разпоредби. Има забавяне на работата на Историческата комисия. Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата не само от страна на медии, защото аргументът, който се изтъква е, че медиите са частни и не могат да бъдат контролирани, но има и държавни медии, има и институции, които употребяват същия език на омразата и насаждат негативизъм и омраза към българския народ, България и всичко българско“, посочи още Каракачанов.Красимир Каракачанов Северна Македония

Няма да дадем съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС, стана ясно от категоричната му заявка. Достатъчно жестове сме направили към югозападната ни съседка, според него.

 

Каракачанов увери и че правителството няма да прескочи решението на парламента.

Няма да приемем една идентичност, която се основа на фалшифициране на историята. Няма да подкрепим Македония за сметка на националния ни интерес и националната ни идентичност, по думите му.

Припомняме, на 6 ноември България обяви, че не може да подкрепи прегоровната рамка с Република Северна Македония за ЕС.

 

На 17 ноември предстои заседание на Съветът "Общи въпроси", на който страната ни трябва да обяви дали налага вето.

 

Ето какво каза още вицепремиерът на депутатите:

Натоварен съм от министър-председателя Бойко Борисов да дам разяснение на Народното събрание относно разговорите през последната седмица с представители в РСМ относно позицията на България за членството ѝ в Европейския съюз.

 

Българското правителство при разговорите с представители на РСМ се придържа към Договора за приятелство и добросъседство от 1 август 2017 година и Рамковата позиция от 9 октомври 2019 г., която бе и потвърдена с декларация на Народното събрание.

 

Ние заявяваме ясно и недвусмислено българската позиция, а тя е, че подкрепяме идеята за интеграция на Западните Балкани в европейските структури. Но това не може да стане безусловно, при положение че се нарушават двустранните договори.

 

На македонското правителство са предлагани няколко варианта на базата на рамковата позиция от миналата година.

 

В някои медии тенденциозно се появява информация, че българското правителство е притискано или ще отстъпи, или е направило недопустими за български национални интереси отстъпки.

Заявявам категорично, че никой не е притискал българското правителство.

 

От страна на Германия единствено са заявявали, че могат да бъдат посредници и то при необходимост.

 

Натиск върху българското правителство не е оказван!

В разговорите с представителите на РСМ твърдо бе заявено следното:

Ние сме „за“ членството на Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява така, както са неговите разпоредби. Има забавяне както на работата на историческата комисия, така и на решенията ѝ, които според нас са малко на брой, а според македонската страна са много. Въпреки това те не са публични и не се провеждат като част от тяхната държавна политика.

 

Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата. Не само от страна на медии, но има и институции, които употребяват същия език на омразата.

Няма никакъв напредък и по отношение на промяна на учебната система, чрез която се генерира омраза към българския народ.

Няма и развитие по отношение на паметници,  които навяват омраза към българския народ.

Има примери от наша страна, включително и за казарми, в които има крайно антибългарски надписи.

 

Без да се преодолее говорът на омразата, без ясна ревизия на образователната система, без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са само исторически спорове за личности, то няма как България да има друга позиция. А именно, че няма да бъдем съгласни за насрочване на междуправителствена конференция за започване на преговори на Македония за ЕС.

 

България направи достатъчно жестове към Македония. Само в последните три години – след подписването на договора – дадохме съгласие за членство на Македония в НАТО.

За съжаление управляващите в Скопие смятат, че след като сме отворили вратата един път за НАТО, то България може да бъде притисната и да се съгласи с отмяна на рамковата си позиция от миналата година или декларацията на парламента.

 

Българското правителство няма никакво намерение да чупи декларацията на българския парламент. България е парламентарна република.

 

С г-жа Екатерина Захариева и в сряда участвахме в онлайн конференция, но не стигнахме до пробив, защото колегите от Скопие отказват да приемат заложеното в декларацията на НС.

Няма как България да приеме фалшификацията на история. Спорът не е бил за една или друга личност. Не е само за личността на Гоце Делчев. Той е само една от големите личности в българската история, която в последните 80 години е обект на фалшификации от страна на тогавашната Народна Република Македония и Федеративна Република Македония.

 

В издания на техния Държавен архив се говори много ясно какъв е езикът, какви са тези исторически личности, но те продължават да отричат.

 

Не сме се отказали да помагаме на нашите сънародници в РСМ да станат част от ЕС. Но това няма как да стане за сметка на българския национален интерес и за сметка на отнемане на българската културна идентичност.

 

Предложили сме реабилитация на всички онези лица, които след 1944 г. са репресирани като българи. Този процес в цяла Източна Европа приключи много отдавна, а в Македония не е започнал.

Уверявам уважаемите народни представители, че българската позиция се придържа твърдо към договора и рамковата позиция на правителството, която е потвърдена от декларация на българския парламент.

По темата Македония трябва да има консенсус в българското общество. България трябва да отстоява своите исторически права и национални интереси.

 

Една част от колегите в чужбина не разбират какъв е спорът за Македония. В разговори с много европейски представители са ми задавани въпроси, които показват, че същността на проблема не е ясна за нашите партньори и техните дипломации. Това е добър знак и е ясно, че не е въпрос на политическа конюнктура, а на отстояване на националния интерес. Чест прави на българските парламентарни партии, че имат достойна позиция в защита на националните интереси.

 

 


От категорията

Борисов: Искам да кажа на моите опоненти, че не хвърляме парите от джипката (Видео)

Боросов, Нанков и Ананиев са на проверка-1606572192.png

"Мудис" ни вдигна кредитния рейтинг, снощи "Стандарт енд ...

28 ноем. 2020 | 16:02

Лек спад, но високите ковид-нива остават! Нови 3 327 случая на заразени, 151 са починали

Лек спад, но високите ковид-нива остават! Нови 3 327 случая на заразени, 151 са починали-1606517853.jpg

Хоспитализирани са 6 647 души, 436 са в интензивно отделение.

28 ноем. 2020 | 00:55

По-малко заразени с коронавирус у нас - 1792, но при значително по-малко тестове, 69 са починали

По-малко заразени с коронавирус у нас - 1792, но при значително по-малко тестове, 69 са починали-1606603348.jpg

Заболелите у нас вече достигнаха 141 747, активните случаи са 90 219. ...

29 ноем. 2020 | 00:41

Андрей Ковачев: С лъжите си Мицкоски руши бъдещето на македонците

-1558342493.jpg

Твърдението му, че България иска да разпарчетоса Македония, с което плаши ...

29 ноем. 2020 | 00:12