След разговор с вицепремиера Каракачанов документът няма да влиза другата седмица в пленарна зала

Борисов дава заден за Истанбулската конвенция! Уплашил се от позицията на Църквата

47716 | 25 ян. 2018 | 08:42

За промяната на решението на Борисов изиграла и позицията на Георги Марков, който вчера обърна настроенията в комисията за младежта и тя гласува "против" Конвенцията

-1516190298.jpg-1515227047.jpg

Борисов дава заден за Истанбулската конвенция. Документът няма да влиза в пленарната зала следващата седмица, научи Епицентър.бг.

 

До обрата се стигнало след разговор вчера след обяд на премиера с вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

За вземането на това решение основна роля изиграла позицията на Църквата. Всички вероизповедания се обявиха категорично против ратификацията на Истанбулската конвенция.

 

За промяната на решението на Борисов изиграла и позицията на Георги Марков, който вчера обърна настроенията в комисията за младежта и тя гласува "против" Конвенцията. Премиерът не очаквал този "пробив", това разклатило увереността му, че документът ще мине безпроблемно в пленарната зала. Половината от групата на ГЕРБ е против конвецията и се чудят как да преодолеят "партийното поръчение" за подкрепа на документа. Някои депутатки на ГЕРБ дори се разплакали, че не могат да приемат скритите замисли в конвенцията и се страхували как ще ги посрещнат избирателите им по регионите.

По време на разговора с Каракачанов, вицепремиерът обяснил на Борисов, че от времето на спасяването на българските евреи за първи път Църквата повежда народа срещу властта. 

 

Премиерът задължил председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да сведе до депутатите новото му решение.

Дебатът в обществото за Конвенцията ще продължи.

 

В предаването "Тази сутрин" по БТВ Красимир Каракачанов разкри подробности.

"Истината е, че в Истанбулската конвенция се прави опит да се промени дефиницията за пол", каза той. И заяви, че "трябва да се направи нормална дискусия в обществото".

 

Вчера беше последният разговор, който сме водили и моята теза продължава да е същата - преди това нещо да се гласува в парламента, нека това да мине на едно широко обществено обсъждане. Вчера и неговото мнение е такова - че не трябва да се бърза с вкарването ѝ в пленарна зала за гласуване и конвенцията ще бъде отложена за няколко седмици, няколко месеца", каза Каракачанов.

В сряда депутатите от ГЕРБ в комисията по правни въпроси не подкрепи конвенцията и се съобрази с искането на левицата документът да бъде оттеглен.


Според Каракачанов "огромна част от обществото" не подкрепя конвенцията или най-малкото изразяват такива съмнения към тази конвенция.

В същото време вицепремиерът Каракачанов изложи аргументите си срещу конвенцията, за която заяви, че е поискал отлагането ѝ още през декември:

Притеснителното е, че през тази конвенция по един, честно казано доста непочтен начин, се пробутва една нова идеология, една нова утопия, така наречената джендър философия, чрез която се прави опит да се замени природната, биологичната роля на пола. Защото, в края на краищата, каквото и да си говорим, каквито и глупости да се изписват, ние се раждаме природно мъже или жени.

 

Според него в конвенцията "по терлици, през задния двор", се прави опит да се подмени биологичното понятие "пол" с понятието "социален пол". "Социален пол няма, има биологичен пол, ние се раждаме едни или други", категоричен е Каракачанов. Той даде пример, че в "България от 50-60 години жените правят много непривични неща - имаше механички, кранистки и т.н". В същото време българската армия била "най-феминизираната", тъй като 14 процента от състава в нея бил от жени.

Според Каракачанов конвенцията се "пробутва" от "едни мощни лобита на хора, които смятат, че след като те имат някакви странни разбирания или собствени разбирания за пола, това трябва да стане европейски идеология". Подобно мнение изрази националният координатор на "Атака" Светлозар Лазаров, според когото "Сорос ни облъчва" с този документ.


"Тази конвенция ще отвори вратата на всевъзможни организации, които традиционно ползват едни грантове от разни европейски програми, да похарчат едни милиони, за да натискат обществото, да приеме теории, че освен двата биологични пола има и други полове. Има държави, които признават 32 пола. Къде са тези 32 пола? С подобни конвенции, с подобни глупости се опитваме да сменим природата", заяви Каракачанов

 

"Тази конвенция няма да спре нищо. Турция прие първа Истанбулската конвенция и само преди няколко месеца разреши браковете между 14-годишни деца. В Европа има дървени философи, които ми обясняват за джендъри. Целта е да се вземат едни грантове за милиони и да се обяснява за 32 пола. Кой ги видя тези 32 пола? Светът е изправен пред конфликт между исляма и традиционното християнство, а ние се занимаваме с подбни глупости, които само разлагат обществото. Не сме извивали ръцете на Борисов по тази тема", категоричен беше Каракачанов.

 

 

 


От категорията

Ръст на заразата! 216 са потвърдените нови случаи на коронавирус, 11 са починали

-1600725132.jpg

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 20 271. Направени са ...

29 септ. 2020 | 08:02

Боян Чуков за конфликта в Нагорни Карабах: Имаме предпоставки за нова война

Снимка БТВ-1601356239.png

В Америка има голямо арменско лоби, Тръмп няма да направи грешен ход преди ...

29 септ. 2020 | 08:05

Ректорът на СУ: Готвим се за присъствено обучение

-1508575668.jpg

Предлага се в зависимост от това дали обстановката се влошава или подобрява, ...

29 септ. 2020 | 09:44

Доц. Околийски: Очакват се безплатни ваксини за COVID-19 в Европа в края на 2020 г.

-1587031719.jpg

Мащабът на пандемията може би е много по-голям от представеното, каза ...

29 септ. 2020 | 09:35