Кадър Новини.бг

Някои проекти се забавиха заради коронавируса, обеляза министърът на отбраната

Каракачанов: В коалицията не са водени разговори за намаляване на средствата за отбрана

1803 | 4 юни 2020 | 15:45

Имаме уверение от страна на Пентагона, че проектът за обучението на българските пилоти за изтребителите F-16 се движи в срок и няма забавяне заради коронавируса, заяви Каракачанов


Военните окръжия са важна структура, макар че след премахването на наборната служба част от ангажиментите им отпаднаха. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия, предаде Novini.bg.

Военният отчет е едно основните им задължения. Пропагандирането на военната служба е друго тяхно важно задължение. Малко на самотек бяха нещата в това отношение допреди две години, когато стартира кампанията "Бъди войник" - на някои места имаше активност, докато на други това се възприемаше като формално задължение, заяви Каракачанов.

Основният проблем, който стои пред военните окръжия, е материалната база, която в голяма степен е амортизирана, посочи военният министър.

Друго, което сме предприели, е жилища, които са собственост на Министерството на отбраната, но не са в подходящ вид за ползване, да ги ремонтираме, за да ги предоставим на военнослужещите за ползване. Тези две мерки са за закърпване на положението, те няма да решат генерално проблема - само в София 1000-1200 военнослужещи са заявили, че се нуждаят от жилище. Затова имоти в гарнизони, в които военнослужещи се нуждаят от жилище, няма да се продават или подаряват на общините. Така ще натрупаме по-сериозен фонд от жилища, които ще са годни за нанасяне от страна на военнослужещи. Почти навсякъде можем да решим този проблем по този начин, посочи Красимир Каракачанов. 


Той съобщи, че на военнослужещите ще се отпускат пари за наем според пазарните цени на жилищата под наем в съответния град.

В отговор на въпрос министърът на отбраната коментира и темата с програмата за обучение на български пилоти за американските бойни самолети F-16.

Имаме уверение от страна на Пентагона, че проектът за обучението на българските пилоти за изтребителите F-16 се движи в срок и няма забавяне заради коронавируса, заяви Каракачанов.

Изпълняваме програмата за управление. Там са заложени всички неща – както за ремонт на съществуващата техника, така и за нови проекти, каза военният министър.

Той подчерта, че в управляващата коалиция не са водени разговори за намаляване на средствата за отбрана. Някои проекти се забавиха заради коронавируса, поясни Красимир Каракачанов.


От категорията

Гешев за Радев: Объркал се е, мафия има в политиката! Няма да има прошка! Няма да подам оставка!

Иван Гешев за Радев: Объркал се е, мафия има в политиката!-1594358834.jpg

Трябва да разберат – това време свърши, няма да има прошка, няма да има двоен ...

10 юли 2020 | 08:21

Борисов към Радев: Когато свиеш юмрук, ще получиш юмрук! (ВИДЕО)

-1593346286.jpg

Според него НСО трябва да остане да пази тримата - президента, премиера, ...

10 юли 2020 | 08:51

ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха измененията в закона за НСО

-1567605231.jpg

До половин час проектозаконът за НСО ще бъде изпратен за становище на службата, ...

10 юли 2020 | 10:10

Акад. Петрунов: Колкото повече изследвани, толкова повече положителни проби

Снимка БТВ-1594364386.png

Страната ни по площ е малка, следователно и границите между отделните клъстъри ...

10 юли 2020 | 09:58