Каналът покрай Босфора ще напълни Черно море с фекалиите на Истанбул, казва той

Каракачанов пред "Не се страхувай": Не знам защо Борисов трябваше да се унижава пред Ердоган

5847 | 6 юли 2021 | 17:35

Не ме интересува дали руското влияние в Северна Македония се засилва. Притеснява ме, че в Скопие властта преследва българите, смята Каракачанов


 

  • Каналът покрай Босфора ще напълни Черно море с фекалиите на Истанбул

  • Не знам защо Борисов трябваше да се унижава пред Ердоган

  • Българските политици отдавна нямат чувство за отговорност пред своя народ

  • Не ме интересува дали руското влияние в Северна Македония се засилва. Притеснява ме, че в Скопие властта преследва българите

  • Между САЩ и Швеция имаше договорка за изтребителите ни

***

Бившият вицепремиер и министър на отбраната

в предаването “Не се страхувай”, с автор и водещ

Васил Василев

 

 

В. ВАСИЛЕВ: Как ще коментирате визитата на Борисов в Истанбул?
К. КАРАКАЧАНОВ: Не знам защо трябваше да се унижава по този начин. Всичките доклади, които нашите служби за сигурност са изработвали за политиката, която води Ердоган и неговото правителство спрямо България през последните 20 години, имат едно ясно заключение - изселническите организации реално, методически се ръководят от МИТ – турските разузнавателни служби. Няма никакво съмнение кой контролира изборния процес в Турция. Това безразборно откриване на секции беше национално предателство и аз го казвам открито. Сега, какво е направил Борисов? Най-вероятно е отишъл да си говори с Ердоган, да го помоли: «Абе ти хубаво сега пускаш на ДПС, предишния път пусна на Лютви Местан, дай сега някой глас и на мен». Нямам друго обяснение. Но не мога да си представя как един български, макар и бивш, министър-председател, ще застане между две турски знамена. Ако ти си на някакво посещение, без значение, че вече не си министър-председател, домакинът е длъжен, от уважение към този, когото приема, да сложи и българското знаме.

 

- То не само уважение, то имаше презрение в сценката, която наблюдавахме.
- Честно казано унизително беше. Вие видяхте реакциите в мрежата после, бяха убийствени.
Според мен Ердоган на тези избори няма да набута повече от 70-80 хиляди гласа. Той просто ще експериментира какво се случва, той много добре вижда, че има съпротива в българското общество срещу гласуването в Турция. Той много добре разбира, че ако примерно бутне едни 100-120 хиляди гласа, това ще взриви ситуацията в България. Ще бъде временно: един бъдещ парламент, едно бъдещо правителство, които няма да са много трайни, и след това ще има промяна в закона. Той ще си запази този коз за един по-решителен момент. А те такива моменти настъпват. Политиката на Турция в Близкия изток, на Балканите, отношенията Русия-Америка. Т.е. онези депутати в предишното Народно събрание, тези, които заседаваха 9 дни, на практика отвориха портите пред това, друга държава, в конкретния случай Турция, да решава нашата съдба.

- Но предишното правителство, в което Вие бяхте заместник министър-председател и министър на отбраната също отваряше много врати на Турция, за Дианета, например.
- Като силов вицепремиер аз виках още 2017 г. службите за сигурност: ДАНС, МВР, Външното разузнаване, Военното разузнаване, поради проникването на радикалния ислям в българското общество. И тогава бяха взети мерки, за да се ограничи финансовото влияние на Дианета върху нашето Мюфтийство. Разбира се, не беше с голямо желание, но тогава такава беше ситуацията на Патриотите в парламента, че ГЕРБ нямаха избор. Пада правителството, или няма бюджет, или нещо друго се случва. Това е проблемът. Защо е необходимо винаги да има някой, който с остена да те ръчка, говоря за българските политици. Как не може, без значение дали са леви или десни, дали харесват Путин, или Байдън, или Меркел, как не могат всичките да се обединят около нещо, което е българско? И да си отстояваме интереса?

- Друга тема – Северна Македония. Защо след подписването на договора Скопие разгърна много голяма кампания сред нашите съюзници, с която налагаше своите тези. И успя да ги наложи, успя да убеди немалко държави в своите тези и антибългарските си позиции. Не се ли разбра тук за тази кампания? Защо дипломацията ни беше толкова безучастна в този период?
- Този период от 2017 г. до 2021 г. има две фази. При подписването на договора на 1 август 2017 г. и буквално до края на 2018 г. Скопие бяха много внимателни. Защо казвам 2018 г.? Защото тогава влязоха в НАТО и решиха, че повече отстъпки няма да правят. Вече към 2019 г. започнаха с тази, как да кажа, подмолна политика, през което време те финансираха западни медии, намериха няколко НПО-та, абсолютно поръчкови, в които пишеха доклади против България, но не ги пише Скопското правителство, пишат ги тези НПО-та, за да злепоставят България. Защо? Те сметнаха, че няма нужда, след като отстъпиха на Гърция, след като България ги пусна за НАТО, няма смисъл да прави компромиси с това, което ние искаме за историята, езика на омразата, антибългарските паметници, фалшификацията на историята...И тогава какво направихме ние? Наложихме рамковата позиция, гласува я правителството през октомври 2019 г. и парламентът няколко дни по-късно я подкрепи с декларация. Това беше пак наш ход. Защо? Можехме да минем, ще кажете Вие, само с решение на правителството? Моята идея беше друга. Правителството може да се смени, както се смени.

 

Служебно ли ще бъде, редовно ли – едно правителство много лесно, дори на тъмно, може да си смени позицията. Но когато го прекарахме през парламента – това беше моя идея - като декларация на парламента, всяко решение на парламента има силата на закон. И въпросът Ви беше много правилен, той не касае само това правителство, касае и предишни правителства. България, по стара традиция, не инвестира в общественото мнение на Запад. Симеон Радев в неговите спомени го е описал перфектно. Той самият се среща с френски журналисти и главния редактор и те му казват: турците плащат, гърците плащат, сърбите плащат - вие нищо не плащате. Парата! И сега, и тогава медиите не са били толкова свободни, колкото си мислим. Така, българското правителство какво казва: моля ви се, нашата кауза е толкова справедлива, цял свят я знае, няма нужда ние да инвестираме в медиите. Видяхме, че има! Българските правителства от 90-те години насам не инвестираха една стотинка в това, което правят скопяните. Семинари, на които канят чужди учени. Там се изнасят научни доклади по Македонските въпроси. След което това се издава в томове на западни езици.


- Защо не го правят?

- Защото, за съжаление, българските политици отдавна нямат чувството за отговорност пред своя народ и пред своята нация.

- Вие подкрепихте декларацията от събота на акад. Георги Марков, Пламен Павлов, Трендафил Митев и други големи имена. Очаквате ли и останалите партии да я подкрепят и да застанат единодушно зад нея?
- Съмнявам се, че ще я подкрепят. Като гледам ситуацията последните близо два месеца от служебното правителство насам, въпреки че аз би следвало да съм в опозиция и да критикувам и да плюя, както обикновено се прави в България, аз искам да съм обективен.

 

Служебното правителство държи по темата Македония правилна позиция. Имаше в началото изказване на външния министър. След това, когато Заев беше в София, буквално преди 10-тина дни, и министър-председателят, и служебният външен министър, пък и президентът малко по-късно, заеха много точна българска позиция. Само че в очертаващото се мнозинство в следващия български парламент има поне две партии, които са готови да клекнат на външния натиск. Те всъщност вече са клекнали. Това са «Мутрите» на Мая Манолова и Да, България на Христо Иванов. Аз слушам анализатори на т. нар. «десни», те не са десни, те са ултра либерали, като Стефан Тафров, бившият ни външен министър и посланик къде ли не. Той каза нещо, което за мен е безумие и това беше след 4-ти април: «позицията на ВМРО е престъпна, защото спирайки Македония за Европейския съюз, ние даваме възможност да се разшири руското влияние в Македония». Извинявайте, но това е логика на болен мозък, а не на български дипломат или политик. Мен, честно казано, въобще не ме интересува какво е руското влияние в Македония. Но кое е по-важно за един български политик и за българската държава: да се страхуваме от руското влияние в Македония, или да се страхуваме от това, че тази същата Северна Македония води груба, брутална антибългарска политика? Мен ме притеснява това, че в Скопие властта преследва българите, фалшифицира българската история, обучава поколения наред млади хора в омраза към България – това ме притеснява като българин. А дали руското влияние се засилва, не ме интересува.

 

- Смятате ли, че България има достатъчно лостове, за да повлияе на Турция по отношение на втория канал през Черно море?
- Най-малкото, България трябва да постави въпроса, защото сме най-пряко заинтересовани. По екологични причини или по икономически. Много по-соленото Средиземно море с този втори канал, който ще се направи, ще промени цялата ситуация в нашето Черно море. Вижте в какво се е превърнало Мраморно море - в тоалетна. Целият живот в морето е умрял. Защото Истанбул си излива фекалиите там. Сега обаче по този канал те ще текат в обратна посока – посока Черно море. Това не само че ще промени екологичната ситуация в Черно море, но хайде да видим и как ще се отрази на нашата икономика. Това ще бъде удар върху българския туризъм. Т.е. българският туристически бизнес, особено в Южното черноморие ще загуби страшно много пари, а бюджетът ще загуби страшно много приходи. Още: геополитическият момент. Вие знаете, сега режимът за преминаване през проливите е регламентиран със споразумението от Монтрьо. Извън черноморските държави, които граничат с Черно море, външни военни кораби могат да влизат максимум в рамките на 21 дни, т.е 3 седмици. При наличието на втори канал, който не е обект на международно споразумение за режима на преминаване, това означава, че в акваторията на Черно море може да влиза всеки. И това го решава турското правителство. Сега, тъй като могат да ме обвинят в излишна русофилия, аз не говоря за това, че могат само натовски кораби да влизат, Ердоган води такава и такава политика, ами могат руски кораби оттам да преминават и да влизат. Т.е ние сме, както се казва, на топа на устата.

- Върху нас какъв ще е ефектът?
- Върху нас ще има само негативи.

- Въпросът ми беше в състояние ли е България да се противопостави, да попречи, да убеди?
- Сама България не може да направи нищо. Вие нали видяхте, че на позицията, която ние изразихме, не реагира никой. За съжаление, нито правителството, нито президента, нито опозиционните партии, нито тези, които са си изгладили панталоните да управляват утре. Дори Зелените, които са част от една коалиция, която се точи за властта, мълчат. Никой не иска да си има проблеми с Турция. Всеки се навежда. Нашите политици са толкова безгръбначни, че те няма да спрат Турция. Идеята ни е да интернационализираме този въпрос. Да заинтересоваме от геополитическа гледна точка европейските и световните фактори, по темата да се разшуми. Защото ние сме тотално зависими и ще бъдем тотално губещите. България няма интерес от това Черноморският регион да стане още по-сериозно поле на противопоставяне. Ние сме вътре, само дето, както казват българите, ще ядем дървото.

- Ако трябваше да решавате днес въпроса с Ф-16, по същия начин ли щяхте да го решите, както беше решен? Или щяхте да наложите някакви изменения?
- Ф-16 говорим за този самолет, поръчката на ескадрилата? Щях да го реша по същия начин, на базата на резултатите от обществената поръчка. И ще Ви кажа защо. Не съм го казвал официално. Убеден съм, като гледах офертите и като гледах последиците, че между САЩ и Швеция имаше договорка. Защо? За пръв път го казвам публично, вече мога да го кажа. Гледайки офертите две неща ми направиха впечатление. Цените на Грипен не бяха фрапантно по-ниски. Имаше разлика, но не беше много голяма. По-важното обаче е, че цените, които бяха дали само преди 1 година за поддръжка на самолетите бяха много по-високи и се доближаваха до тези на Ф-16. И тогава трябваше да избираш между два самолета, от които, няма какво да се лъжем, Ф-16 е по-добрият самолет. Той има 2 пъти по-голям пробег и още 2 пъти повече оръжия, а цената за поддръжка е една и съща. И сега ще Ви кажа защо е така. Защото просто американската компания Боинг беше пред сключване на договор със същата шведска фирма за 4 милиарда за строеж на нов американо-шведски разузнавателно-учебен самолет в Швеция. Просто шведите направиха услуга на американците с високата си оферта. Това е истината. Това е геополитиката.


Колко щяха да спечелят шведите от тази сделка? 100-150, нека са 200 милиона? От другата страна са 4 милиарда долара. Вие, ако бяхте на тяхно място, какво щяхте да направите? Няма как да загубиш 4 милиарда, обаче за да не направиш оферта, с която можеш да спечелиш, вдигаш цената, доближаваш я до американската и естествено, че логиката е да спечелят другите. Това е истината, геополитика и икономически интереси.

Цялото предаване може да видите тук: https://eurocom.bg/show/ne-se-strakhuvay/11673


От категорията

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за втори мандат. Кой ще замести Ламбо?

-1632719035.png

До момента все още не са ясни кандидатите на другите партии

27 септ. 2021 | 08:02

Кристиан Вигенин: Партията на Кирил Петков е като акционерно дружество. БСП излъчва стабилност!

-1603015758.jpg

Кирил Петков и Асен Василев използваха участието си в служебния проект, за да ...

27 септ. 2021 | 08:10

Радев: Борисов да защити честта на партията си, като се кандидатира за президент

-1626516369.jpg

"След всички изговорени приказки и предизвикателства това е логичният ...

27 септ. 2021 | 10:32

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Люлин“ 2 и в.з. Калфин дол

-1590999253.png

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа ...

27 септ. 2021 | 10:11