Каракачанов след срещата с Нинова: Говорихме за модернизацията на армията!

Говорихме за модернизацията на армията, търся консенсус, подчерта вицепремиерът

Каракачанов след срещата с Нинова: Колелата на каручката в парламента скърцат!

7371 | 8 май 2018 | 16:08

Не знам защо Сидеров се разсърди за тази среща. Тя е в качеството ми на министър на отбраната, а не в ролята на лидер на ОП. Информирал съм премиера Борисов, че имам среща с Нинова, за оставки не сме говорили, каза Каракачанов.

Каракачанов след срещата с Нинова: Говорихме за модернизацията на армията!-1525785392.jpg-1525756309.jpg

"Парадът на Гергьовден беше нещо уникално. Срещата с Корнелия Нинова и БСП беше, за да ги информирам за нашите намерения за разходите за модернизиране на армията. Това беше. БСП обявиха на последния КСНС при президента, че са против увеличаването на разходите за отбрана до 2% от БВП. Моята амбиция е да има консенсус по тази тема. По темата за отбрана не трябва да се делим на управляващи и опозиция".

 

Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщава Новини.бг.

"Запознах БСП с двата законопроекта, които са внесени в Министерски съвет за модернизиране на сухопътните и въздушните сили, както и с третия, които предстои да бъде внесен. 

Каракачанов припомни, че двамата с Нинова имали разминавания за инвестициите в отбрана. Партиите не трябвало да са разделени по темите за армията. Всички трябва да имаме едно мнение, категоричен бе патриотът. Техниката ни е закупена през 70-те години. Каракачанов запознал Нинова с инвестиционните проекти за авиацията и за Сухопътни войски. Когато някой има съмнения в сферата на отбраната, военният министър трябва да ги изчисти.

Другата тема, която засегнахме, е темата за сигурността".

 

Големият проблем обаче е законът за вероизповедянията, където ОП нямат подкрепата на ГЕРБ, стана ясно след срещата.

 

"Запознахме ги с предложенията за промени в Закона за вероизповеданията, където трябва да се направят промени, за да се прекъсне възможността чрез чужди религии да се оказва политическо влияние в България", посочи Каракачанов и продължи: Запознал съм всички колеги от ПГ на Обединени патриоти с тези промени". 

 

Във връзка с различията си с ГЕРБ за Закона за вероизповеданията, Каракачанов коментира: „Ние смятаме, че няма да свършим работа по законопроектите с вероизповеданията, ако  фиксираме само заплащането на свещенослужителите на едно или друго вероизповедание. Ние трябва да ограничим финансирането по отношение на религиозни дейности, по отношение на строителство на храмове. Трябва да има контрол на всички. Не само през мюсюлманската религия се упражнява външно влияние. Ние добавяме много други неща, като много по-строг контрол на български граждани, които са завършили извън България религиозни науки и ги упражняват. Ако някой от българските граждани завърши едно или друго висше образование, неговата диплома се легализира през МОН. В различните вероизповедания в момента всеки, завършил някъде, може да дойде и да започне да проповядва една или друга религия. Дипломата му трябва да се лицензира. Ако се прецени, че той е завършил такова учебно заведение някъде в чужбина, където се преподават радикални норми на една или друга религия, Дирекцията по вероизповедания и МОН могат да не му легализират дипломата“, допълни Каракачанов. 

 

По думите му в законопроекта на ГЕРБ се фиксира само заплащането. Според него може би им се е видяло достатъчно. „Лично смятам, че като кажем „А“, трябва да стигнеш до края на азбуката“, допълни министърът на отбраната.

 

На въпрос дали ще се среща с ДПС по Закона за вероизподеванията, Каракачанов каза: „Не съм ги канил на шербет, но мога да ги поканя. Ако желаят да се срещнем, ще се срещнем. Не само да ми говорят за демонтаж и всякакви други неща, от които явно не разбират“, допълни министърът.

 

 Отношенията на ниво правителство са прекрасни. Нямам никакви проблеми с премиера Бойко Борисов. Явно скърцат колелата на каручката в парламента. Запознал съм съм колегите от ПГ на ОП още октомври с този законопроект и не виждам защо някой бърза да внася друг законопроект", недоумява Красимир Каракачанов.

 

 На въпрос дали лидера на БСП Корнелия Нинова му е поискала оставката Каракачанов заяви, че за оставки не е ставало дума. Той поясни, че е длъжен, когато някой има съмнения по отношение на отбраната, да го запознае с факти, за да няма недоразумения. Моята цел беше, че когато критикуваш някого е хубаво да се срещаш с него. Аз запознах колегите от БСП с моите виждания за модернизацията на армията, поддръжката на техниката и въобще със състоянието на сектора“, заяви Каракачанов.

 

Той поясни, че няма как да се случи да говори с БСП за преформатиране на коалицията. „Когато ние сме в тази коалиция „Обединени патриоти“, на която аз държа, изпълняваме ангажиментите си до края. Дори някой да предложи формула, при която някой да действа сепаративно, аз няма да участвам в подобни неща“, допълни министър Каракачанов. 

 

На въпрос защо Волен Сидеров е сърдит, че не е поканен на срещата, Каракачанов каза, че тази среща не е в качеството му на лидер на една от партиите от „Обединени патриоти“, а в качеството му на военен министър. Той добави, че е е звъннал на Волен Сидеров, но е бил зает. „Ще се видим, няма проблем с него. Според мен някой погрешно го е информирал. Тук не става въпрос за преговори“, коментира Каракачанов. 

 

Попитан дали министър-председателят Бойко Борисов му е разрешил да участва в срещата с лидера на БСП, военният министър посочи, че в коалицията режимът е друг. „Аз още, когато г-жа Нинова отговори на моята покана за бирата, съм го информирал, че има отговор и че днес ще проведа тази среща. Не сме в режим някой да забранява", каза той. 

 

До срещата с Нинова се стигна след митинта на БСП на 1 май. Тогава червените поискаха оставката на правителството, а властта отговори с пресконференция, в която участник бе и Каракачанов. Чрез медиите вицепремиерът покани Корнелия Нинова "на бира".

 

Очаквайте подробности!


От категорията

Борисов към турския МВР-шеф Сюлейман Сойлу: Турция е стратегически партньор и приятел

-1547811855.jpg

Турският министър на вътрешните работи даде висока оценка на нивото на ...

18 ян. 2019 | 13:41

Георги Марков: В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!

-1544434844.jpg

Европарламентът носи огромна отговорност за преселението на народите, което се ...

18 ян. 2019 | 14:34

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото-1547844658.jpg

Смразяващо е като си помислим, че Европа не е родила нито една религия, Европа ...

18 ян. 2019 | 22:49

Нови правила за българските сезонни работници на Острова след Брекзит (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1547839708.jpg

Британското правителство вече публикува така наречената Бяла книга, за бъдещото ...

18 ян. 2019 | 21:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


NIkola Ge6ev


8 май 2018 | 21:01Някой малоумник, повярва ли на думите на Каракачанов ? Какво реално са си говорили си знаят те двамата ........


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


8 май 2018 | 17:45Цуци отдавна твърди, че БГ е парламентарна държава и като така, Цвета Караянчева, разбирай Цв.Цв., защото той я предложи за шеф на НС, командва България. Физкултурникът от Шума все още не може или не иска да "вдене", че НС, разбирай Д.Кирилов, създава и приема закони, по които се управлява държавата. Но оперативното управление е в ръцете на изпълнителната власт, а не в хероя от Шума и ДС... А двамата с Емил Христов я заместиха при промяната на поръчката за изтребители. Сега Цуци и и танкист Емо ще снабдят авиацията с 40 годишни трошки, ама от САЩ, не от Швеция, макар че Швеция е в ЕС, а САЩ зад океана.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


8 май 2018 | 16:25Кака май се е надявала да се получи нещо като кафето на Бойко с Местан през 2014 та. Ти да видиш...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Анани Ананиев


8 май 2018 | 17:02Да, и на Корнелчето детето се запиля по този загнил капитализъм, вместо живота да си живее в Сибир. Страшно ми е мъчно за него!!


Antikiller


8 май 2018 | 16:44Какво да гледаме бе, Севастчо, че под мъдрото гербаджийско, почти 10 годишно управление сме първи в която и да ти дойде на ум негативна класация ли?!? Децата ни се разпиляха по чужбина, а родителите ни вегетират с по 200 300 лева пенсии..