България няма какво да си променя политиката, категоричен е той

Каракачанов за РС Македония: България няма да подкрепи насрочване на междуправителствена конференция

6445 | 23 септ. 2020 | 13:32

Всяка една страна-кандидат за членство в ЕС, преди да започне преговори трябва да е изчистила проблемите със своите съседи. Тук, няма нищо ново, каза вицепремиерът


Никой не иска да се въвеждат нови критерии за РС Македония. Има много ясен критерий от самото начало на съществуването на ЕС: Всяка една страна-кандидат за членство в ЕС преди да започне преговори трябва да е изчистила проблемите със своите съседи. Тук, няма нищо ново. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

 

България няма какво да променя в своята политика. България заяви много ясно още през октомври миналата година, че ако не се спазва Договора за приятелство между Република България и Република Северна Македония от 2 август 2017 г., България ще се противопостави на насрочване на първата междуправителствена конференция. Тук всичко е ясно, каза още вицепремиерът пред ТВ Европа и припомни, че бившият министър на външните работи на РСМ Никола Димитров в продължение на 3 години не е направил нищо за подобряване на двустранните ни отношения.

 

“България трябва да се противопостави на първата междуправителствена конференция, ако държи на националните и европейските интереси… Преди няколко дни Драги Георгиев /съпредседател на смесената историческа комисия – бел. ред./ имаше нагло поведение. Тези хора нямат никакво намерение да водят искрен диалог с България. Те смятат, че може да замазват нещата. Те си въобразяват, че някой в Брюксел или по света ще натисне България и ние ще клекнем. Очевидно те не са разбрали какво е ЕС и как работи. Те имаха три години да се превъзпитат”, каза още Каракачанов.

 

Договорът на РСМ с Гърция е много по-суров. Преди три години подписахме Договор за приятелство и добросъседство. Там е написано какво трябва да направи всяка една от страните. Но РСМ не спазва този договор. И заради това се стигна до Рамковата позиция през месец октомври миналата година на българските власти. Тогава светна лампичката, за да се сетят в Скопие, че няма напредък. Че те правят само имитация, подчерта вицепремиерът.

 

“Българското правителство има изработена своя Рамкова позиция, която бе одобрена от парламента. Българската дипломация се придържа към позицията на правителството и на парламента. На този етап не виждам подобно желание от страна на дипломацията ни за заобикаляне на този документ. България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена конференция. Когато някой не е готов да се яви в първи клас има предучилищна подготовка. В момента говоря от името на правителство“, каза още Красимир Каракачанов и изрази убедеността си, че няма да има промяна в позицията на парламента по отношение на РСМ.

 


От категорията

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира-1603974657.jpg

Президентът и служителите, с които е бил в контакт, преминават в самоизолация и ...

29 окт. 2020 | 14:28

Само прокурори влизат в Европрокуратурата, стават част от държавното обвинение в България

Само прокурори влизат в Европрокуратурата -1603973864.jpg

Европейските делегирани прокурори ще бъдат единствено магистрати, част от ...

29 окт. 2020 | 14:10

Премиерът: Разпоредил съм да се разгледа възможността ДДС за храната по домовете също да стане 9%

Сн. Фейбсук-1604003627.jpg

Вече четвърти ден, в който съм болен, но мога да си изпълнявам задълженията, ...

29 окт. 2020 | 22:31

Борисов пред лидерите от ЕС: Настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксини

Сн. фейсбук-1603999455.jpg

Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски ...

29 окт. 2020 | 21:23