Снимки: Агенция "Монитор"

България и САЩ имат добре изградени приятелски и стратегически взаимоотношения, отбеляза тя

Цвета Караянчева пред US генерали: САЩ са изключително важен съюзник за България

4471 | 14 февр. 2020 | 16:33

Председателят на 44-ото Народно събрание участва в среща с американски генерали, адмирали и цивилни участници в курса „Капстоун“. Тя бе открита от председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов

Снимки: Агенция "Монитор"-1581692581.jpgЦвета, генерали-1581692604.jpg

България и САЩ имат изключително добре изградени силни връзки, трайни, приятелски и стратегически взаимоотношения.

Това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева по време на среща с американски генерали, адмирали и цивилни участници в курса „Капстоун“ в зала "Изток" на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Срещата бе открита от председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. На нея присъства и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова, зам.-председателят на парламента Емил Христов и народни представители.

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева приветства гостите с добре дошли в българския парламент.


"Българският парламент, който е на 141 години. Само преди два дена навършихме тази голяма годишнина. Надявам се тези няколко часа, които ще прекарате тук наистина да са полезни и да опознаете повече България. Българският парламент е институцията, която подпомага политиките на правителството в областта на отбраната и създава така необходимите условия, за да може българската отбрана да се развива по възможно най-съвременния и най-полезен начин, да бъде предвидим партньор в НАТО.

 

Случващото се около нас по света ни задължава да бъдем отговорни и да се надяваме и да работим така, че държавата ни да бъде икономически, политически стабилна, добре организирана, да има добра отбрана и добри съюзници", подчерта Караянчева.

По думите й в икономиката усилията са насочени в посока повишаване на икономическия ръст и благосъстоянието на българските граждани.

 

"Всяко едно правителство и парламент работи в полза на своите граждани", допълни тя.

"Във външнополитически план България води една разумна външна политика", уточни Караянчева. Тя подчерта, че страната ни е предвидим и стабилен партньор. Председателят на парламента обърна внимание, че страната ни е член на ЕС и че се намираме на Балканския полуостров.

 

"Ние сме външната граница на Европа и благодарение на нашата отбрана и сигурност ние се справяме много добре с опазването на външната граница на Европа. Разбира се, с подкрепата на "Фронтекс", които са наши партньори с помощта на страните от ЕС и тази помощ, която ни дават.

 

В сигурността и във военната област, провежданият стратегически преглед следва ясно да покаже какви са способностите на България и в какъв план оттук-нататък трябва да се развиваме във военно отношение.

 

САЩ са изключително важен съюзник, член на НАТО. България и САЩ имат изключително добри изградени силни връзки, трайни взаимоотношения, приятелски и стратегически. Затова за мен днес е чест и удоволствие да ви посрещна в българския парламент, в който ген. Попов е председател на Комисията по отбрана. Мога спокойно да кажа, че в тази комисия работят изключителни професионалисти, хора от кариерата, които мислят както за настоящето, така и за бъдещето на българската отбрана и българските въоръжени сили", обясни Караянчева.

"В следващите години, уважаеми генерали, ви предстои да вземате важни, сериозни и трудни решения. Пожелавам ви да работите смело, разумно и винаги с мисъл и винаги със сърце. Още веднъж искам да ви кажа добре дошли в България. Надявам се престоят ви и темите, които ще разисквате днес да бъдат изключително полезни за вас, но и ви пожелавам да отделите малко време, за да видите част от красивата на България", каза още председателят на парламента.


От категорията

Нинова: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали, направете го официално с оставка

Нинова-1596881543.jpg

В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират сигурност на ...

8 авг. 2020 | 13:10

Ахмед Доган към протестиращите: Пожелавам ви успех! (видео)

-1596882824.png

В момента на прочутата плажна ивица до сарая се провежда проява със заглавие ...

8 авг. 2020 | 13:28

Тома Биков: Страната ще бъде хвърлена в хаос, ако правителството подаде оставка

-1533621634.jpg

Няма да има предсрочни парламентарни избори, прогнозира депутатът от ГЕРБ

8 авг. 2020 | 14:59

Крум Зарков подкрепя Корнелия Нинова за председател на БСП

-1594560532.jpg

Корнелия Нинова въведе и устоя прекия избор за председател на партията и така ...

8 авг. 2020 | 14:27