Парламентарният контрол да бъде писмен, предложи още тя

Караянчева предложи: Заседания на НС да се свикват, само когато има актове за извънредното положение

6210 | 26 март 2020 | 09:27

Знам сега, че някой ще каже това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото с това се възможност двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива и всякакви други такива клишета. Нека да четем Конституцията, каза още Караянчева.


Председателят на парламента Цвета Караянчева предложи да се свикват заседания на парламента, само когато има актове за извънредното положение, а парламентарният контрол да бъде писмен. Това се случи в началото на днешното пленарно заседание, предаде агенция "Фокус". 


Тя предложи да се свикват заседания на парламента, когато има актове, които трябва да се гласуват във връзка с извънредното положение. "А парламентарният контрол да бъде писмен. Няма да се гледаме по телевизията, но мисля, че това на този етап не е проблем. Знам сега, че някой ще каже това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото с това се възможност двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива и всякакви други такива клишета. Нека да четем Конституцията", каза още Караянчева.

Председателят на Народното събрание отчете, че депутатите са на гъсто в зала и не се знае кой от тях е бил контактен.

 

Това е диктатура, заявиха от БСП.

Дебатите в парламента са ожесточени.

 

С работата на парламента можем да наваксаме и по време на ваканциите, но човешкият живот няма как да го наваксаме, каза още Караянчева.

"В момента нацията ни показва изключителна дисциплина, хайде и ние да не вървим в обратната посока. Призовавам ви да сме на висотата на останалите граждани. Демокрацията можем да я опазим и като сме в карантина, като си помагаме едни на други, защото виждаме как цялото общество се мобилизира. Как хората си помагат. Колко много доброволци имаме.

 

Когато сме единни в бедата, ние можем да победим. Благодарим искрено на всички, които работят на първа линия. Аз само ще кажа: нека Бог да им помага и да ги пази", заяви Караянчева.

"Затова предлагам днес да приемем това решение. Всеки ще има право от тази трибуна да изкаже тази позиция. С работата можем да наваксаме, когато работим и по време на ваканциите, но човешкото здраве и човешкият живот няма как да го наваксаме", допълни още Караянчева.

"Нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цветът на нацията, да бдим да не се повтори Чернобил". Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева от парламентарната трибуна в лично обяснение.


"Предложението, което днес направих, не е само мое. Под него са се подписали и председатели на парламетарни групи. Тук някой от трибуната каза, че съм казала да бдим. Да, нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията. Да бдим да не се повтори Чернобил, когато български граждани бяха навън на улицата и манифестираха и ядяха целена салата, а партийните величия стояха някъде на тихо и ядяха специална биологична храна", каза още Караянчева.

"Защо след като няма заплаха, вие уважаеми колеги, не провеждате вашите събрания", обърна се Караянчева към БСП.

"Уважаеми колеги, уважаеми приятели, казах ви, че тук ще се говори, че това е против Конституцията, че задушаваме парламентаризма в България - говорете каквото искате. Ако ние днес имаме възможност да спасим човешки живот на вас, на ваш близък, на хора, работещи в администрацията, на мен уважаеми приятели, това ми е достатъчно. Мислете", допълни председателят на парламента.

 

Очаквайте подробности


От категорията

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата-1596779724.jpg

По думите му е имало доста притеснителни сигнали. Вече имаме връчена подписка, ...

7 авг. 2020 | 08:49

Росен Йорданов, психолог за премахването на блокадите: Полицията си свърши работата

Снимка БНТ-1596779682.png

Вярвам, че демонстрантите ще намерят по-интелигентен начин да отстояват ...

7 авг. 2020 | 08:53

Палатков лагер отново блокира Орлов мост

Палатков лагер отново блока Орлов мост-1596828594.jpg

Нека изградим барикади в цялата страна и да застанем на тях всички заедно! ...

7 авг. 2020 | 22:26

Румен Радев: Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта

-1595579198.jpg

Готовността да се жертва гражданският мир в името на политическото оцеляване е ...

7 авг. 2020 | 21:40