Снимка БТВ Новините

Няма да позволя провокации в Народното събрание, категорична е неговият председател

Цвета Караянчева към майките от "Системата ни убива": Какво прави дете в парламента? (ВИДЕО)

7820 | 16 септ. 2020 | 15:08

Парламентарният шеф заяви, че не бива да се повтаря случаят с барикадираните медицински сестри. Протестиращите отказват да напуснат, преди да получат оставките на депутатите, премиера и главния прокурор

Снимка БТВ Новините-1600259180.pngСнимка -1600258209.png

Какво прави дете в парламента, попита майките от "Системата ни убива" председателят на парламента Цвета Караянчева.

 

„Разбирам, че има и дете. Аз се учудвам какво прави то там. Безкрайно много им съчувствам, но мисля, че мястото на едно дете не е тук в сградата на Народното събрание, при положение че ние не сме отхвърлили техните искания“, бяха точните думи на председателя на НС.

 

Няма да позволя провокации в Народното събрание или да се повтори случая с барикадираните медицински сестри, бе категорична Караянчева.

 

"Призовавам НСО да си свършат работата и да уведомяват гражданите за разпорежданията ми", продължи тя.

 

Караянчева даде специален брифинг, след като се разбра, че на Христо, който е с детска церебрална парализа, е отказано да ползва тоалетната в парламента.

 

Момчето бе сред представителите на "Системата ни убива", които настояваха да влязат в Народното събрание. Те стояха на входа откъм бул. "Дондуков". Носеха кофа, по която удряха с пръчка в знак на протест и настояваха за среща с управляващите, като се заканиха, че ще останат там, докато не получат желаните оставки на депутатите, премиера Бойко Борисов и главния прокурор.

 

"Има дете долу. Молбата ми е призовавам и майката, нека детето да се прибере вкъщи, защото тук е изложено на риск. Не бива да се използват децата. Майките ще бъдат чути, както винаги са били", каза още Караянчева.

Веднага съм разпратила до парламентарните групи писмото на майките на деца с уверждания за среща. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева по време на брифинг в Народното събрание.

Председателят на парламента цитира част от писмо, изпратено й от майките на деца с увреждания: "Във връзка с горното моля да намерите достойнство и смелост да се срещнете с нас, за да ви предоставим нашата гледна точка и да се опитаме да постигнем конструктивни решения за помиряване на нароа. Предлагаме да бъде организирана среща в сградата на парламента между наши представители и представители на Народното събрание по ваше усмотрение в периода от 16 до 18 септември. Очакваме отговор".

Цвета Караянчева напомни за заповедта на министъра на здравеопазването за достъп до Народното събрание на външни лица. Тя посочи, че е получила писмо от майките сутринта и веднага го е разпратила до парламентарните групи. "От тук нататък не виждам причина дамите да стоят пред пропуска, защото те нямат други искания", каза още Караянчева.

Тя призова колегите си да намерят време да се срещнат с майките на деца с увреждания.

 

 

По-рано депутатът от БСП Антон Кутев алармира за детето от парламентарната трибуна.

 

"Да вземем мерки, тези деца и майки да имат достъп до тоалетна. Ако не решите този проблем до 10 минути, за пореден път правите глупава грешка, която е абсолютно ненужна", каза Кутев.

 

Недопускането на детето с увреждане до тоалетната на парламента ще доведе до тежки поражения върху престижа на Народното събрание, каза още Антон Кутев от парламентарната трибуна, предаде "Фокус".

Кутев заяви, че не става въпрос за среща с представителите на "Системата ни убива", а за това, че елементарно отношение към хората, които в този момент са в ситуация на протестиращи.

"Говорим за престижа на Народното събрание. Това ваше действие в момента ще доведе до тежки поражения върху престижа на Народното събрание", каза още Кутев.

 

 


От категорията

Радев: Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1600937438.jpg

„Трябва да има и ясен отговор на публикациите на „Шпигел“, където има ...

24 септ. 2020 | 11:45

Борисов за записите: Хората на Радев ме сготвиха с помощта на една госпожа, ченгеджийски номер!

Кадър: Фейсбук-1600936385.jpg

“Радев какво казва? – да дадат оставка и тогава да говориме. Ама аз като дам ...

24 септ. 2020 | 10:59

МРРБ: Одобрен е проектът за покупка на медицински хеликоптери

Снимка БГНЕС-1600955759.jpg

С проектът за първи път в страната ще бъде въведена 24-часова услуга по ...

24 септ. 2020 | 16:52

ГЕРБ-Банско призовава Георги Икономов да подаде оставка като общински съветник

Георги Икономов-1572283462.png

С цялото ни уважение към него, бихме искали да му припомним, че той в момента е ...

24 септ. 2020 | 16:42