Част от инсталацията

България плаща 80 000 € наем за разполагане на инсталацията в сграда до моста „Риалто“

Картина на прах и боклуци отива на Биенале във Венеция. Художник моли министъра да види "изкуството"

1794 | 13 ян. 2022 | 13:44

Серия в проекта дори ще се занимава със слабите места в архитектурата – порутени, прокапващи, пропукващи се тавани и стени, чрез които творецът прави аналогия с пробойните в човешкото тяло

Част от инсталацията
-1642077426.pngЧаст от инсталацията
-1642077434.jpgЧаст от инсталацията -1642074348.jpgЧаст от инсталацията -1642074341.jpgЧаст от инсталацията -1642074326.jpgМихайл Михайлов-1642074319.jpg

Проектът „Ето къде си“ на художника Михаил Михайлов и куратора Ирина Баткова спечели конкурса за участие на страната ни в 59-ото Биенале на изкуството във Венеция – най-стария и престижен международен арт форум в света, създаден още през далечната 1895 г. 

 

Част от инсталацията „Ето къде си“ е картина с площ 40 кв. м, на която са нарисувани прах и боклуци (има и от ателието на художника): това е неговата метафора на човешкото съществуване и следите, които оставяме след себе си.

 

Друга серия в проекта ще се занимава със слабите места в архитектурата – порутени, прокапващи, пропукващи се тавани и стени, чрез които творецът прави аналогия с пробойните в човешкото тяло. 

 

Странният, меко казано, проект предизвика вълна от коментари в общественото пространство.

 

Художникът Валентин Иванов - Кардамски дори отправи апел до културния министър Атанас Атанасов да ревизира българското участие и избрания проект за представяне на страната ни на Венецианското биенале. 

 

Ето какво пише Кардамски до министър Атанасов: 

Уважаеми г-н министър, преди дни стана ясно, че България ще бъде представена с проекта “Ето къде си” на 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство през тази година. Моят апел към Вас е само да разгледате (видите) проекта. Нищо друго. Всички последващи Ваши решения ще са плод на личните Ви впечатления.

 

Позволявам си да Ви припомня, че на 58-то издание на Венецианското биенале страната ни беше представена с инсталация от кухненска посуда. Подобен похват беше използван за секунди и във видеоклип на световно известната певица Адел няколко години преди това (Rolling In The Deep).

 

Малката, ала съществствена разлика в нашето представяне във Венеция беше, че липсваше великолепното участие на Адел, което чувствително го ощети. Пак тогава, държавата ни даде по информация на медиите - половин милион лева, за да ни представи пред света с въпросната кухненска посуда.

 

Отзив за България нямаше от Италия, но пък световноизвестна верига магазини за обзавеждане се възползва от озадачаващото хрумване за представянето ни във Венеция със закачлива и наистина оригинална реклама.

 

Поради тази причина е и моят апел към Вас, да видите проекта на бъдещото ни представяне във Венеция и лично да прецените, дали държавата ни в лицето на Министерството на културата, което лично представлявате, няма за пореден път да подпомогне идейно в реклама друга верига магазини". 

 

Преди дни стана ясно, че работна група, одобрена от предишния министър на културата проф. Велислав Минеков, е локализирала пространството, където ще бъде установен българският павилион на Биеналето, което ще се състои от 23 април до 27 ноември тази година.

 

Решение на кмета на Венеция да не се отдават за целта исторически сгради доста е ограничило опциите, но избраното място е близо до моста „Риалто“, където минава целият туристически поток. То вече е наето от нас – наемът е 80 000 евро с ДДС, за който е сключен договор с фондация „Венецианско биенале“. Сумата е осигурена от бюджета на Министерството на културата. Стойността на самия проект е 60 000 лв.

 

____

За авторите на проекта:

 

Михаил Михайлов, набор 1978, е роден във Велико Търново, завършил е живопис в тамошния университет, специализирал е във Виена и Париж, където и работи. Сред акцентите в CV-то му е австрийска държавна стипендия за визуални изкуства (2017) и награда за изкуство Drawing Now от Париж (2018).

 

Ирина Баткова е куратор и писател, работи в София и Истанбул. Завършила е българска филология и е специализирала културология, била е директор на редица столични галерии. Основател е на платформата за съвременно изкуство Art Project Depot, а нейни проекти са представяни в Künstlerhaus, Виена, Йеребатан сарнъджъ, Акбанк арт център и Gaia Gallery, Истанбул, Държавен музей за ориенталско изкуство, Москва и др.

 

Националното участие на България ще се реализира в експозиционното пространство Спацио Рава (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде, в близост до моста Риалто.


От категорията

Владимир и Андреас Талеви в книга за Димитър Талев: Разбиваше фалшификатори на исторически факти

Владимир и Андреас Талеви в книга за Димитър Талев: Разбиваше фалшификатори на исторически факти-1642090847.png

Димитър Талев ни въвежда умело в семейния кръг, при най-близките хора, при ...

13 ян. 2022 | 18:20

Най-новите български ленти са с вход свободен в Деня на българското кино

Най-новите български ленти са с вход свободен в Деня на българското кино -1642067913.png

Киносалоните в София са „Одеон“, „Дом на киното“, „G8“ и „Синегранд“, във ...

13 ян. 2022 | 11:40

Излезе сборникът “50 крачки отвъд матрицата” със статии на конституционалиста д-р Борислав Цеков

Излезе сборникът “50 крачки отвъд матрицата” със статии на конституционалиста д-р Борислав Цеков-1642086742.jpg

Повод е 50-годишният юбилей, който д-р Цеков навършва на 19 януари т.г. ...

13 ян. 2022 | 17:12

Стоянка Мутафова ще се появи в театъра за 100-годишния си юбилей като холограма

-1575621094.jpg

Ще поканя Лили Иванова, Йорданка Христова, Васил Найденов, Богдана Карадочева и ...

13 ян. 2022 | 12:09